2022 г. - сред най-успешните за пазара на ваканционни имоти у нас

С над 25% на годишна база са скочили цените
24 фев 2023 16:05, Анисия Иванова
20
2022 г. - сред най-успешните за пазара на ваканционни имоти у нас
Снимка: БГНЕС

2022 г. е била една от най-успешните за пазара на ваканционни имоти в България. Това сочи анализ на една от големите агенции за недвижими имоти.

Жилищните пазари в големите градове са отбелязали ръст на цените с над 20% през миналата година. Ваканционният сегмент е последвал плътно тези тенденции, като в някои от курортите нарастването на цените е било дори по-осезаемо - с над 25% на годишна база.

"В края на 2022 г. цените в курортите достигнаха нива, които не сме виждали от 10-15 години. Дълги години, в които интересът към ваканционни апартаменти беше понижен след оттеглянето на различните групи чужденци - британци, а след това и руснаци - сега, като че ли и българите откриха възможността да притежават собствено жилище в планински или морски курорт", каза пред БНР Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти.

По думите ѝ тенденцията за закупуване на ваканционни имоти е започнала преди Covid пандемията, но пандемията е ускорила този процес, а инфлацията може би го е стимулирала допълнително.

"Пандемията даде възможност на хората да имат по-гъвкав начин на живот. Да работят от разстояние", уточни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
Софиянка преди 1 година
До Коча. За теб може и да са доста тежки да. Ама нещо не гърми тоя балон бе да му се не види. Сигурно ги чакаш тия следващи 10 г от 2017г. Хахахаха
17
0
 
1
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
Би ли споделил с нас името на българската банката която ти е от пуснала Фикс. лихва на 1.9 за 10г. Ако го направиш ще те черпя едно
16
0
 
2
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 година
Coбcтвeницитe нa жилищa в CAЩ ca зaгyбили oбщo 2,3 тpилиoнa дoлapa oт cтoйнocттa нa имoтитe cи. Скоро и тук
15
0
 
2
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 година
До 16, да 2022 беше последната хубава година за имотите, следващите 10ина ще са доста тежки
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2042-ра, може да е следващата успешна за ваканционни имоти. В пазара на имоти, всичко свърши.
13
0
 
4
 
! Отговори
Морфей преди 1 година
От тоа сайт виждат некви ръстове само, имоти, продажби, покупки, които не съществуват никъде другаде, освен тук.
12
1
 
16
 
! Отговори
Балонест преди 1 година
Явно сектора закъса и брокерите пускат поредните тъпотии да стимулират търсенето. Това, което ще е показатрлно как ще върви пазара за напред са два фактора: 1. В момента в който мръдне ипотечната лихва, пазара ако тръгне надолу имотите ще падна с 20% ама от цените от 2019г. 2. Ако тоя русофил президент ни изкара от европа и не приемем еврото, имотите ще са в рубли, пазара не само ще се срине, той ще се продъни. Ако станем пак СССР.VER.2 ни брокери, ни имоти, ще се вдигат цените на кон с каруца!
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смешки пак, тук да не е Доминикана с цяла година сезон, за 2-3 месеца в които е пълен смях да ги наречеш почивка, а ако ги дадеш под наем комплекса и фирмата по подръжа прибира поне половината на печелившите честито.
10
2
 
10
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
Как е инвестицията в недвижими имоти, дами и господа? Спасихте ли си паричките от инфлацията, като купихте имоти и прецакахте ли финансовата система с ниските лихви по кредитите? Спите ли спокойно след подобни финансови решения?
9
12
 
4
 
! Отговори
do 6 преди 1 година
Не че ще тегля кредит сега, ама купихме покрай КОВИД кризата 2 ваканционни имота- един до София и един в Родопите (ах, каква красота) и то с кредит. Фиксирана лихва за първите 10 години. За чий ми е да погасявам кредит с 1.9% лихва, след като инвестициите ми носят средно 6%?! Абсолютно никакъв смисъл няма. Обезценяването на лева не е за моя сметка. Иначе си прав- към момента смисъл да се купуват имоти в София няма. Поне аз не бих. Но ваканционни и още как. Да има къде да избягаш.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От какъв зор да дам 100 000 евро за апартмрнт, който мога да наема за 100 лв?!? Никога няма да си избия парите. В гърция съм виждал подобни еаканционни имоти в плачевно състояние. Нашите са долу горе нови, но след 20 глдини ще са руини
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Снимката е от Балчик . Моля не ходете на северното , там на южното сте си добре .
6
2
 
2
 
! Отговори
! преди 1 година
До истинатаАми стани и ти програмист
5
1
 
5
 
! Отговори
До паркове преди 1 година
Западен Парк, Света Троица, Разсадника, Връбници и Надежди... Не са само парковете.
4
3
 
12
 
! Отговори
Брокер преди 1 година
Трябва нещо да не си добре за да теглиш кредит и да си купиш апартамент в София в тази криза и тази инфлация и това обезценяване на лева.
3
6
 
2
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
До истината А всеки държавен служител има от 5 до 10 като част от тях са в чужбина. Отделно по минимум 3 петзвездни хотела.
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2: Аз съм програмист и продадох един апартамент. Програмистите не са ***, да купуват в пика на балона. Сега е момента да се продава на балъците.
1
2
 
5
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Да защото поне тази година нямаше "ПЛАНДЕМИЯ". Ще видим кога ще е следващата такава.