Нямаме производство, влязохме твърде рано в ЕС

Това обяви експерт по производство
24 мар 2023 08:29, Росен Стойчев
154

"Под половин процент от българските зеленчуци бяха на пазара в началото на месец март, сега може би са около 2%. Много сме далеч от желаните 50%, което в близките 50 години няма да се случи. Главната причина да нямаме производство на зеленчуци и плодове е ненавременното влизане на България в ЕС.
Още по темата
Ние не бяхме подготвени за влизането. 16-17 години след като сме членове на ЕС, ако ни направят стрес-тест, също не сме готови за влизане в ЕС. Трябва да се погледнат поземлените отношения в България, те не са такива, каквито са в страните от ЕС", каза организационният секретар на Асоциация "Български пипер" - Георги Василев за Bulgaria ON AIR.

"Ние сме на светлинни години от нашите колеги в ЕС. Има много неща, които ни пречат да бъдем такива. Не може на нашия колега в Испания прадядо му да е произвеждал зеленчуци, а ние да произвеждаме от 10 години и да го настигнем. В България по-малко от 10% от хората, които обработват земя, са собственици на тази земя. Това ви подсказва, че земята е много по-висока, отколкото в други държави. Ние плащаме и рента", поясни организационният секретар на "Български пипер".

Василев поясни, че на запад стоките минават през т.нар. "борси": "В България няма борса за абсолютно нищо, така че ние и сега не отговаряме на изискванията на ЕС. А нашето производство се стимулира много повече, особено на зеленчуците и плодовете."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
8
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Не е проблемът в ЕС, а в разпеределението на субсидиите на декар. Така ръчният труд ви е скъп, а не рентата. Изкарвате 500лв плащате рента няма и 100 еми няма какво да е оплакваш!!! Рентата се компенсира от субсидията, но субсидиите са по-ниски от тези в ЕС и това трябва да се промени. Няма обаче желаещи за ръчен труд.
72
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямаме производство,нямаме и собствена земя,над 95 процента от българите които имаха парче земя наследена от бащи и дядовци я придадоха на безценица,кой да си купи 10 годишна калакотра,кой да ги вложи в супер"изгодната"инвестиция панелка в София!
71
3
 
5
 
! Отговори
кубанская столица преди 1 година
До 67Досега спомням отлични български праскови в кутия, всеки увит в специална бумага и в отлично състояние. За русские покупатели и продавачи това беше немислимо, че праскови са запазени и не гнило. Колхози не доставиха праскови, защото нямаха упаковка. Вие можехте да си купя местен праскови само на пазар. Можехме да купяхме различни български конфитюри в кристални буркани. Много популярно беше бяло вино Слънчев бряг. Ето така на случаен принцип. И сега ние сме говорили за 2% ВЪВ БЪЛГАРИЯ.
70
2
 
15
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
Как при Цар Борис III ,бяхме в челните редици на Европа ? А сега сме на дъното !??
69
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС и НАТО не са ви виновни господа а политиците, тоест пребоядисаните *** които 78г ви грабят. Я вижте Румъния как се справя или всяка друга държава в ЕС .
68
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости на *** *** които не знаят как да градят бизнес !
67
9
 
10
 
! Отговори
SS преди 1 година
Стоим ли още в ЕС ще дойде ден никакво няма да имаме !
66
8
 
15
 
! Отговори
Читател преди 1 година
Комунизъм: праскови,буркан,капачка,вода,захар,производство(себестойност:25 стотинки),в магазина се продава за 7 стотинки. Загуба 18 стотинки. Защо бе бай *** го даваш за 7. Да видят на запад че на народа тук му е евтино! Кой е народа? Същия тоя дето го продана за 7,а е дал 25 за продукти. Комунизъм ли?! Неееее,глупостизъм
65
3
 
9
 
! Отговори
Експертин преди 1 година
На българина все някой друг му е виновен. Все заради някой друг прави/плямпа простотии. А и да не забравяме всякакви те "експерти" дето се изхождат по тоз или онзи въпрос, според политическата обстановка и според изгодата, без да има значение, кое е истина и кое не. Българщина.... Какво да се прави...
64
3
 
7
 
! Отговори
mm преди 1 година
Да излизаме от ЕС тогава, щом Жорката казва. Да може да произвеждаме и да ядем повече пипер.
63
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еееейййй Георге,набореее,ние имахме производство преди да влезем в този измислен съюз и поради ред документи подписани от българопродавци ние се оказахме в ролята на потребител от голям производител,ЕС няма нужда от производители те имат нужда от потребители заради това най-грижливо пазената тайна на България е какви документи е подписала и какви задължения е приела преди да се включи в ЕС....
62
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 69. Така му изнася затова така приказва
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 89 г. Руснаците са им речили както винаги. И комунистите. И 9-ти септември 1944. Питай ги да ти кажат.
60
2
 
11
 
! Отговори
aaa преди 1 година
За пра дядо ми не знам, но дядо ми отглеждаше най-добрите зеленчуци и то в доста големи количества. Та не знам какво точно има предвид тоз човек, като обяснява за Испания.
59
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя говори глупости, какви 50 години. Може до една година всичко да се направи просто се създават благоприятни условия да се печели и хората ще работят. Нямало борси, само в София знам за две борси.
58
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щото улезнахме у ЕС затва неаме нищо
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дякона. Ривалюция.
56
2
 
9
 
! Отговори
Име преди 1 година
Добрютро. Това е закономерно, като си млад имаш много сръчности - като мине време и се занимаваш с друго - губиш. Същото е и с обществото - като отвикнахме на труд - губим тренировката. Няколко години са достатъчни са депрофесионализиране. Както и да е - нали караме майбах и мерцедес.
55
4
 
13
 
! Отговори
Дякона преди 1 година
Ако не бяхме влезли в ЕС сега щяхме да бъдем по-зле от Молдова и Украйна! Щото след костовата приватизация и девалвацията на лева с 3000% незнам какво щеше да се случи у нас.
54
2
 
3
 
! Отговори
до 57 преди 1 година
ами естествено, преди тва бяхме в лагера, после имаше визи и така естествено голямата миграция почна като отвориха вратите. кой казва друго :)