Протест в Кресна: Ще бутат ли магазини и рафтинг клубове заради АМ "Струма"?

Трасе не е избрано, местните нямат причина за тревога, заяви министърът
Обновена: 25 апр 2023 20:25 | 25 апр 2023 20:09, Анисия Иванова
20

Протест в Кресна заради изграждането на автомагистрала "Струма". Собственици на крайпътни магазини и рафтинг клубове, намиращи се в района, където трябва да мине бъдещето трасе, се притесняват за поминъка си.

На този фон държавата все още е в опасност да изгуби финансирането за изграждането на пътя през Кресненското дефиле.

Местните категорично са "за" изграждането на магистрала. Притесняват се, че това ще удължи пътя им до Благоевград с 40 км. Настояват досегашното трасе да остане като алтернативен път на магистралата, който да дава възможност за развитие на туризъм и земеделие.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шиков е категоричен, че трасе не е избрано и местните жители нямат никаква причина за тревога.

"Изборът на тресе веднъж е важен от екологична гледна точка, а втори - за интересите на цялата държава. Не казвам, че не са важни интересите на хората, които в момента обслужват тези заведения и рафтинга, но при всички положения смятам, че дори при магистралата една лента горе, а другата долу, ще бъде намерено решение техният бизнес да не бъде буквално унищожен", категоричен беше министър Шишков.

Изборът на тресе не трябва да се забавя, защото може да изтече оценката за въздействие върху околната среда и може да изгубим европейското финансиране.

"Ако изборът на тресе е в определен избор част от това разрешение за строеж, което евентуално се очаква да бъде издадено за този много малък участък, на практика ще валидира този ОВОС. Ако обаче изборът на тресе не е този, който е в одобрения ОВОС, това означава нова процедура", посочи министър Шишков.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Reinhard преди 1 година
Зелената мафия и рафтинг- клубовете саботират изграждането на нормална инфраструктурата, която да облекчи натоварения трафик през дефилето. Рафтингът трябва да се забрани,тъй като е незаконен ! Много проблеми ще бъдат решени с изграждането на магистралата.Всеки,който е минавал през Кресненското дефиле знае колко опасен е пътя!
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека си останат 10-те магазинчета за маслини от Гърция, що по магистрала ще карате.
16
5
 
11
 
! Отговори
БедБулРедБул преди 1 година
Да вметна че виждам "протестиращи" главно тарикати по анцунг с кожени диагоналки... Е тия ако са бизнесмени не мога да си представя дори как би изглеждал истински бизнесмен!!!
15
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май не схващате - планът е за две едонопочни движения, едното с две ленти, поизправене и през сегашния път и центъра на Кресна, а другото около дефилето с виадукти, а хората да въртят по 40 км. Накрая ни магистрала, ни дефиле, ни намалени катастрофи (магистрала през средата на населено място?). Само едни препрани пари с много изненади за още препиране. Срещу това протестират хората.
14
0
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Шумен, петия километър, загинаха с автомагистралата. А какъв живот беше там... Примери много. Сега вместо на Шумен, спираме на ОМВ :)
13
4
 
21
 
! Отговори
Е преди 1 година
Да бутат, откъдето и да мине магистралата, няма да има далавера за тях, както навремето стана с Ябланица. Човешкият живот е по-скъп от бизнеса на неколцина!
12
6
 
20
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Каква държава сме...протестират само "бизнесмени". То не бяха едри земевладелци, не бяха и тия. Как един прррост работник с 1000 лева заплата не излезе да протестира?
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние можем само да рушим
10
4
 
15
 
! Отговори
Влад преди 1 година
Преди 70 години направиха гарата на гр. Бяла на 5 километра разстояние, за да не събужда влака кокошките. И сега тия същите...
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе пишещите по-долу, как точно си представяте магистрала по сегашното трасе? Вие въобще виждали ли сте какво искат да се направи??? Старият път да бъде отделен само за едната посока и евентуално разширен където може с още една лента и някъде наоколо (над него, до него) да върви другото платно, което на практика означава изграден виадукт в трасето на реката! А пътят дори няма да е магистрала защото за магистрала трябва да изправят цялото тресе (и старото и новото). И всичко това за да няма тунел
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако изборът на тресе е в определен избор част от това разрешение за строеж, което евентуално се очаква да бъде издадено за този много малък участък, на практика ще валидира този ОВОС. . . . . . . . . . . . . . Някой разбрал ли е текста, за да го преведе на граматично и лексикално на български? Така говорят образовани български политици! Честито на раята! Наздраве!
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 6 - да я дигнем в небето наистина, ама тогава ще пречи на клуба по парапланеризъм и пак проблем
6
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моите уважения към собствениците, разбирам ги - ама международен път, магистралба, в критичен участък, където загиват толкова хора заради лошия и тесен път, да се спира заради микро - бизнеси? Само оценката за въздействие върху околната среда вероятно струва 1000 пъти повече, отколкото тези бизнеси ще изработят за цялото си съществуване. Някои неща са просто несериозни.
5
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очевидно ще трябва да заобиколим Кресненското дефиле като прекараме магистралата през Луната. Така няма да има ощетени и всички ще са доволни.
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Управляващата и кръговете около тях са готови да унищожат реката и дефилете само и само да не дадат парите на чуждестранна фирма, която да прокопае тунел! Естествено никоя чуждестранна фирма няма да се навие да работи по начина по който работят българските - с ресто за поръчителя!
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "карайте си по стария път тогава, или ще го махнат?" ----- няма да има "стар път"
2
2
 
23
 
! Отговори
Той преди 1 година
Тази магистрала трябваше да е готово 2007 и тези постоянни пререкания за този смешен 13 км участък е направо позор за държавата.Къде остана мисълта за човешкия живот, къде остана кръвоносните съдове на държавата-магистралите. Колко още мъка трябва да се извърши, за да започне този така жизнено важен участък
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"това ще удължи пътя им до Благоевград с 40 км." - карайте си по стария път тогава, или ще го махнат?