Напрежение сред хотелиери заради парите за украински бежаци

Може да получат с 50% по-малки суми
9 юни 2023 10:31, Стела Стоянова
131
Напрежение сред хотелиери заради парите за украински бежаци
Снимка БГНЕС

Ново напрежение назрява сред хотелиери от Слънчев бряг, приютили украински бежанци. След като в началото на седмицата те алармираха, че повече от 6 месеца не са получавали суми по програмата за настаняване бежанци, сега проблемът е друг.

Одобрените суми, които имат да получават според списъците, публикувани на страницата на Министерството на туризма, не отговарят на очакванията им. Част от управителите твърдят, че парите, които ще получат, са с близо 50% по-малко, от тези, които им се полагат.

В четвъртък в Министерството на туризма е създадена организация до 10 дни да бъдат изплатени близо 18-те млн. лева по втората хуманитарна програма за лица с временна закрила от Украйна, които бяха обработени в рамките на месец май, съобщиха от Министерството на туризма.

Още по темата

Решението е прието на 2 юни, а от 7 юни верифицираните кандидати са публикувани на официалната страница на МТ в секция “Информация за настаняване във връзка с войната в Украйна”. Там може да бъде открит и списък с размера на дължимите за възстановяване надплатени средства по програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в България.

Плащанията в общ размер на 17 567 339,60 лева бяха верифицирани след пълно преизчисление на дължимите суми за всички отчетни периоди по програмата от 01.06.2022 г. до 31.03.2023 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
21
 
! Отговори
До АнонимеН преди 10 месеца
Нали се четеш какво пишеш? Да се грижиш за бежанците! Бежанци има всякакви в съответните за това лагери. Какво правят украинските по хотели на първа линия вече година и нещо? В бежанските лагери места има, не е като да са претъпкани.
42
2
 
19
 
! Отговори
До Путинке преди 10 месеца
Бягай на фронта да спасяваш хох лите, евроджендърско недоразумение. Тъкмо като отидеш на фронта ще освободиш жилищна площ на украинките да си направят бар дак.
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Новината от последните минути по Евронюз е че най накрая е започнала контраофанзивата на 3 фронта.250 хиляди бандеровски зомбита са минали в настъпление.След разгрома им всичко ще приключи и укрите ще се върнат обратно в Украйна където им е мястото.
40
1
 
18
 
! Отговори
45 преди 10 месеца
Кирчо и Кокорчо заедно с БокоПогалиГлавица дават милиони за УкроТуристи в същото време след наводненията в Берковица Държавата мълчи!!! ЗА укроФашагите има милиони а за пострадалите от наводнения Българи няма нищо! Ето това е Бананова Тирания за да угодим на урсулите и Козяк жертваме Българи за да храним ОкроПитеци! Къде "Европомоща" за наводненията или помощи има само за ОкроФашисти които *** за интереса на Байдън!
39
3
 
12
 
! Отговори
no justice преди 10 месеца
като не плащат - ВЪН на укропитеците!1-1.5г - нито се интегираха, нито работят, нито си направиха регистрации!ВЪН!!!! На улицата при другите, които не искат да работят и плащат ;)
38
12
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
До Вчера публикувано / ПУТИНКЕ СЕГА Е ВОЙНА В УКРАЙНА, МНОГО ХОРА БЯХА ПРОКУДЕНИ ОТ ДОМОВЕТЕ СИ А ЕС Е ВЪНШНА ГРАНИЦА ЗА УКРАЙНА! КОГАТО ИМА ВОЙНА В СЪСЕДНА ДЪРЖАВА ТРЯБВА ДА СЕ ГРИЖИШ ЗА БЕЖАНЦИТЕ ОТ ТАМ ПУТИНКЕ :D
37
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Незнам за другаде ама във Варна е пълно с украинки.На центъра колкото българска толкова и руска реч можеш да чуеш.Някой украинки вече наричат Варна Малката Одеса.А хотелиерите вече е време да плащат от собствения си джоб за издръжката на украинките.
36
3
 
14
 
! Отговори
Гражданин преди 10 месеца
Укри вън!
35
3
 
20
 
! Отговори
Вчера публикувано преди 10 месеца
БВП в БГ на глава 3 075 долара , а в Украйна БВП на глава 4 750 долара!! Айде някой да обясни как стана тая?! И защо беден богат носи!!
34
0
 
20
 
! Отговори
За 15 месеца преди 10 месеца
Ако не работят да се издържат, марш!!
33
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Повечето от тези украинки всъщност идват от украинските села и за пръв път виждат море.Сами се сещате че тук се чувстват все едно са в Рая.Заплатите на укрите са в пъти по малко от българските а пенсията им е 60 евро.От сламената колиба на село в хотел на първа линия на морето си е супер както и да го погледне човек.А младите украинки усилено се оглеждат и да си намерят някой богат българин да ги издържа.
32
1
 
11
 
! Отговори
Хотелиерите могат преди 10 месеца
И да настаняват нормални платежоспособни туристи! Вместо екраинци. Но не искат..защо ри?!
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гонете ги. Те са ***. Понече от година щом не са се интегрирали значи няма и да могат. Сигурно има такива които работят но живеят и ядат без пари. За ги местят в център за бежанци наред с афганистанците. Ай сектир
30
2
 
20
 
! Отговори
Познавам преди 10 месеца
Пенсионери които гладуват..и деца също! Давам им от мойта заплата от жал! Това е просто позор, че България дава пари на Украинци, а не на собствените си граждани!!
29
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Една държава трябва да се грижи за своите граждани. Има бездомни българи, има жени, който търпят насилие защото няма къде да се изнесат, има възрастни които мизерстват. Нужно ли е да настаняваме бляди по морските хотели, за да се правим пред Европа.
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
схемата е ясна. Хотелите, които настаняват украинци дават списъци на агенция за бежанците. Някой в агенцията е взел списъци, и ги е дал на "свой" човек, който ги декларира като настанени с по-ранна дата и взима парите. После при проверката установяват дублиране, като данните на "своя" човек ги приемат за истински, а другите връщат парите. После "своя" човек си дели паричките с хората от агенцията, и всичко точно. Елементарен балкански тарикатлък.
27
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украинките година и нещо на хотели и спа а хората в наводнените села във фургони.
26
0
 
12
 
! Отговори
мозък личинка преди 10 месеца
До АнонименСЕГА СЕ СЕТИХМЕ. А Байденомилите, защо не ревахте когато Америка унищожи Ирак, а сега се сетихте?
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Безрабтна бг е платила повече данък и няма право на помош а за укри веднага 18 милиона.
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какаво напрежение имате ??? Иначе родните хора можете да ДЕРЕТЕ и да чаката уважение на майн*та си