Напрежение сред хотелиери заради парите за украински бежаци

Може да получат с 50% по-малки суми
9 юни 2023 10:31, Стела Стоянова
131
Напрежение сред хотелиери заради парите за украински бежаци
Снимка БГНЕС

Ново напрежение назрява сред хотелиери от Слънчев бряг, приютили украински бежанци. След като в началото на седмицата те алармираха, че повече от 6 месеца не са получавали суми по програмата за настаняване бежанци, сега проблемът е друг.

Одобрените суми, които имат да получават според списъците, публикувани на страницата на Министерството на туризма, не отговарят на очакванията им. Част от управителите твърдят, че парите, които ще получат, са с близо 50% по-малко, от тези, които им се полагат.

В четвъртък в Министерството на туризма е създадена организация до 10 дни да бъдат изплатени близо 18-те млн. лева по втората хуманитарна програма за лица с временна закрила от Украйна, които бяха обработени в рамките на месец май, съобщиха от Министерството на туризма.

Още по темата

Решението е прието на 2 юни, а от 7 юни верифицираните кандидати са публикувани на официалната страница на МТ в секция “Информация за настаняване във връзка с войната в Украйна”. Там може да бъде открит и списък с размера на дължимите за възстановяване надплатени средства по програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в България.

Плащанията в общ размер на 17 567 339,60 лева бяха верифицирани след пълно преизчисление на дължимите суми за всички отчетни периоди по програмата от 01.06.2022 г. до 31.03.2023 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
2
 
! Отговори
Сър Стенли преди 10 месеца
Младите не идете достатъчно! Отивайте да идете, че има много недоидени! Целия сух!
62
11
 
5
 
! Отговори
до 69 преди 10 месеца
Много мъже тук във Варна се уредиха с украинки. Града е доста по-жив и като цяло ситуацията ни се отрази доста добре. Има и много украински семейства. Работят, пазаруват, ходят на вечери, харчат пари тук, в същото време не създават проблеми. Доволни сме.
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вместо да спорите, отивайте да подобрите числеността на народонаселението. Кой може едно, кой може две, кой може три, кой колкото може. Дела, а не думи! Дерзайте! Във Варна нали сте гларуси!? Хващайте и действайте! Пускаш вътре няколко пъти в правилния момент от месеца и готово!
60
2
 
4
 
! Отговори
Калоня до 62 преди 10 месеца
Сега вече сме с туристи, но сметката за бежанците не е платена още. За нас е по-добре да работим, вместо да седи хотела заключен 8 месеца извън сезона. Хотел се затваря и отваря доста трудоемко. Искаме си само обещаното от държавата.
59
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До до 59 Освен ако не излизаш от някоя дупка, трябваше да знаеш, че бежанските ни лагери са полупразни. Закараха там туристите, пардон бежанци от Украйна и те вдигнаха протест, че не били 5 звезди тези лагери. А ако се поразтърсиш в Интернет, ще видиш какви лагери правят американците, примерно в АтТанф в Сирия - палатки върху горещия пясък и вода и хляб един път дневно, колкото да не умират там. Като ще се натягате на американците, прилагайте техните критерии за подобни лагери.
58
0
 
7
 
! Отговори
до 59 преди 10 месеца
Украинките масово си имат квартири. В момента във Варна не можеш да намериш свободна квартира. Цените също скочиха доста.
57
9
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 10 месеца
да се връщат в родината си и да я оправят ако искат българите преди 150 години катобягат от българия към украина къде са отседнали българите от турско които бягаткъде отсядат като пристигат в българия с една волска кола жена и някое оцелялоот пътя дете българите от македония къде отсядат в българия на гола полянахаиде стига вече
56
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нали има липса на кадри и ниска раждаемост. Няма ли как да ги ползваме, за да подобрим тези два проблема?
55
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Калоян до 55 И от какъв зор тогава ги държите? На не сте алтруисти? Не вярвам ако пуснете туристи, да ви плащат по-малко, стига хотелът ви да не е някаква гробница. Щом все още ги държите, значи имате някаква далавера, няма нужда да плачеш тука така сълзливо
54
10
 
0
 
! Отговори
до 59 преди 10 месеца
И откъде да се вземат толкова бежански лагери? Нерентабилно е да ги строиш и после да стоят празни. Варианта с хотелите е добър, защото хем ще работят и извън сезона, имат изграден персонал, имат управа.
53
0
 
11
 
! Отговори
Слава Украине преди 10 месеца
къща не храни, младежи. Хващайте мотиката!
52
0
 
19
 
! Отговори
на село преди 10 месеца
Всички намацани с един тон грим украинки да ги настанят във фургони по селата.И във фургон не е лошо ама ще вдигнат шум че няма фризьори и маникюр по селата.Обаче има доста български мъже на село които ще компенсират тези липси с много ласки.
51
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И кой български натегач (може би Киро и Кокорчо?) измисли бежанците да ги настанява в хотелите по морето безплатно, вместо в бежански лагери? Къде го има това по света??? Да хванат натегачите, измислили тази схема и те да покрият плащанията, за пребиваването на укрите в хотелите по морето.
50
3
 
4
 
! Отговори
Калоян до 55 преди 10 месеца
При пълен хотел се готви в големи количества и някак упсяваме да паднем до 3,30 - 3,50лв за храна на човек на ден. Не е питателна храна, но е храна. Нещо като в казармата едно време. Останалото е за ток, вода, консумативи и др. Хотела печели нещо от рода на 15-20 стотинки от човек на ден. Но поне работи и се осигуряват работни места и извън сезона.
49
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Баxти бандеровците на курорт не можахте ли да им дадете фургони
48
4
 
0
 
! Отговори
до Калоян преди 10 месеца
Как се оправяте с 6лв?
47
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Никакви пари!Не съм ги канил аз на гости че да им плащам!Мутрохотелерите да ги бъхтят докато им платят!
46
8
 
5
 
! Отговори
Калоян преди 10 месеца
Нашият хотел има да получава над 200 000лв вече 6 месеца. Не стига, че сумата на човек е около 6лв/ден, в които влизат нощувка, обяд и вечеря, а не дават и тях. Срамота. Аз нямам против да гледам хората безплатно, но не мога да го правя вечно.
45
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да им спрат парите на нула! На самите украинци да дадат пари, колкото да минат граница в срок до една седмица. Крайно време е да се махат от тук. Наши граждани живеят във фургончета след наводненията и земетресенията, а тези ги хрантутят в хотели по морето.
44
10
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
До До Путинке/ АЗ СЪМ ТУК ЗА СЕИРАААА :D ТИ БЕГАЙ НА ФРОНТА ДА СПАСИШ ПУТЕНАААААА , ЧЕ ГО Е ЗАКЪСАЛ ЗДРАВО :D