Опасни горещини: Колко трябва да е разликата в градусите вън и вътре?

Усещането за буквално непоносим пек измъчи цяла България
Обновена: 4 авг 2023 20:10 | 4 авг 2023 19:33, Йоана Цонева
9
Опасни горещини: Колко трябва да е разликата в градусите вън и вътре?
Снимка: БГНЕС

Опасно горещо беше времето в страната днес. В десет области беше в сила втора степен на предупреждение за високи температури.

Макар че до рекорди да не се стигна, усещането за буквално непоносим пек измъчи цяла България. 40,9 градуса отчетоха в Русе. В Свищов - Свищов - 40,5. Синоптиците обясняват, че тялото усеща средно с 5 градуса по-тежко температурите, които реално устройствата измерват.

Изследвания показват, че тялото усеща средно с 5 градуса по-тежко температурите, които реално устройствата измерват.

А Световната метеорологична организация обяви, че тенденцията за рекорди продължава, след като началото на юли беше обявено за най-горещото в историята на световната метеорология.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, високите температури могат да доведат до "топлинен удар, топлинни крампи, топлинно изтощение, дехидратация и дори до смърт". Проучване в "Nature Medicine" установява, че през 2022 г. над 60 000 души в Европа са починали заради екстремните горещини.

Каква е ситуацията у нас - десетки хора са потърсили лекарска помощ в днешния горещ ден въпреки предупрежденията за това да не се излиза в обедните часове и да се пият течности.

В София най-честите сигнали са заради дехидратация, която е опасна за хронично болните и малките деца. От високите температури те могат да получат усложнения за здравето си и не могат да получат адекватна помощ, заради малкото обслужващи екипи в Спешната помощ.

Опасност има и от рязката смяна на температурата. Специалистите предупреждават, че разликата между температурата в офиса и у дома и тази вън трябва да бъде максимум 10 градуса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Шу Мфу Шите преди 9 месеца
Да ви имам "статията" ,дето тябваше да изчета една страница глynocmu , за да прочета чак накрая отговора на въпроса в заглавието !
7
2
 
6
 
! Отговори
ЗА преди 9 месеца
бедните без климатици и работещите на открито изразявайте се до край: Пий вода, яж вода, дишай вода.
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
температура се мери на сянка! това, че сте измерили 35 градуса на сянка по никакъв начин не значи, че като минавате по една нагорещена улица на слънце не ви удря по-висока температура. да ви се ра на "изследванията" според които хората уж чувствували температурите грешно. типична ли бе рас тска пропаганда и gaslighting, как уж хорските възприятия били криви, която цели да те дресира да се съмняваш в светогледа си, та след това да ти натрапват всевъзможни глупости и да ги приемаш безкритично!
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Изследвания показват, че тялото усеща средно с 5 градуса по-тежко температурите, които реално устройствата измерват."Аха... а на база на това как ти усещаш жегата, на психосоматично ниво отключваш подсъзнателна пирокинеза, и така почват да се деформират релси, топят кабели, криви се асфалт, птици падат и умират.. щото ти само си мислиш, че на вън е 40+, а то било 34 в напълно допустими граници. Да, добре, ще му предам.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Специалистите предупреждават, че разликата между температурата в офиса и у дома и тази вън трябва да бъде максимум 10 градуса." Значи, ако навън е 40 градуса, трябва да си отпоря няколко пласта изолация? Понеже и без климатик не достига 30 градуса в къщи?
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"В София най-честите сигнали са заради дехидратация" - тоест, някой не пил вода. Ми пий вода бе
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На снимката е ваксиниран, бустериран евроджендар, който много се тревожи за климатичнепромени
1
9
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 9 месеца
ТОВА ОТ СНИМКАТА ДЕТО ДЪРЖИ РОЗОВ СЛАДОЛЕД Е С ПОВЕЧЕ ИНТЕЛЕКТ ОТ ПОВЕЧЕТО ПУТАНГУТАНИ И ЗАТОВА И ГУБЯТ ВОЙНАТА В УКРАЙНА!