Защо искат изселване на стадо с 500 овце от почти изчезнала порода от с. Влахи?

Според местните замърсява селото, а в подкрепа на фермерите върви петиция
12 авг 2023 16:00, Анисия Иванова
139

Стадо с редки видове овце и кози скара фермер и кметски наместник в село Влахи. Намеси се и общинският съвет, който почти единодушно взе решение и нареди стадото да бъде преместено от центъра на Влахи. От фермата обаче категорично се противопоставиха и не желаят да напускат селото.

Фермата на братята Сидер и Атила Седефчеви е създадена преди 23 години във Влахи.  

"В това село се възстанови обявена за изчезнала порода преди доста години – това е каракачанската овца, тук се направиха поголовия, описателна част, чисто научна и развъдна дейност", обясни фермерът Сидер Седефчев.

Малкото местни жители обаче недоволстват, че фермата, която е точно на центъра на Влахи, замърсява селото, а освен това, кучетата, които охраняват овце и кози, са агресивни.

"Не може в центъра на селото да гледаш 200 или 50, или 100 кози. Той твърди, че неговите кучета са добронамерени, че те не нападат никой, но има не един и два случая на нападнати и ухапани хора", коментира местната жителка Мариета Димова.

"Кучетата са свободни – който има куче, каишка, да си го върже, да си го разхожда. Това е закон", категоричен е кметският наместник на Влахи Васил Василев.

"Оказа се, че дори в село с шестима човека пречим. Ако трябва да съм точен – в Кресна, където живеят много повече хора, има много повече животновъдни обекти, които също имат кучета, които също имат тор. Тази тор не е разхвърляна в селото", каза още Седефчев.

Общинският съвет обаче е категоричен, че фермата трябва да се премести. Първоначалният срок това да се случи беше 10 август. Сега той е удължен, но братя Седефчеви са категорични, че ще си търсят правата.

За случая се разбра преди няколко дни от публикация на Александър Петров във Facebook.

Стадо с 500 овце от почти изчезналата порода каракачанска овца ще трябва да бъде бъде премахнато от благоевградското село Влахи. Идеята за възстановяването на породата е дошла на братята Сидер и Атила Седефчеви, които са художници, пише той в поста си.

Според Александър Петров обаче те "дразнят местната власт" с инициативата си.

"Общинските съветници се опитват да ги изкарат вредящи на природата, затънали в пари престъпници", пише още той и допълва, че основна причина за премахването на животните е мръсотията и миризмата от тях.

"Затова общинарите са разпоредили стадото да се махне от селото до 10 август. Как се махат 500 овце за няколко дни? "Оправяй се!" По-важният въпрос обаче е защо! Защо да се махне единственото, което пази селото от смъртта? Защо се разпространяват лъжи, като този проект за лешояди на стойност 14 милиона(!)? Защото всеки, застанал на пътя на мутрите и мафията, трябва да бъде унищожен", пише още Петров в публикацията си.

В подкрепа на фермерите вече се изказа и земеделският министър Кирил Вътев. Върви и петиция в защита на стадото от Влахи.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Борил - Олеее ... фанатик!
103
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Ако не ви затрудняваме, обществото очаква от вас да ги спазвате тези ветеринарни и санитарни правила, след като се запознаете с тях." - Не *** затрудняяяяш ама ми дранзиш разбрали уееее ... ше ти дам шамари и ритници утре
102
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Борил - уеу саубразвай са уе
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Борил - E pa toq ... той па ни казва ей па тоя па ти па избийме забките уе
100
1
 
0
 
! Отговори
Борил преди 8 месеца
Лека нощ, на всички приятели тук. Нека всемогъщият Бог ви помогне да бъдете по-мъдри, когато станете утре от сън.
99
3
 
5
 
! Отговори
Борил преди 8 месеца
Времето в България привършва, когато всеки можеше да си прави каквото си пожелае необезпокояван от никого. Свиквайте, ако обичате. Има си ветеринарни правила за отглеждане на животни. Ако не ги познавате, поканете един ветеринарен лекар да ви ги разясни. Ако не ви затрудняваме, обществото очаква от вас да ги спазвате тези ветеринарни и санитарни правила, след като се запознаете с тях.
98
2
 
4
 
! Отговори
Минчо Трендафилов преди 8 месеца
Няма смисъл разговора тук да се свежда до "ние тук на село и вие там в града". Вие там на село произвеждате мляко и кашкавал за нас в града а ние в града произвеждаме други неща за вас на село, които вие не можете да произведете сами. Ако някой очаква обществото да му ръкопляска, защото е набил петстотин овце в центъра на едни малко село, много се е объркал.
97
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нека да позная - петицията е от миропомазани гражданчета, котио са направили анкета от мкабуците си за по 5000 лева и са позквали айпадите си за по 4000 лева, да сбират подписи, в княкое кафе, дето експресото е 4 лева?
96
0
 
6
 
! Отговори
Овца преди 8 месеца
Който не разбира от овце да не се изказва . Като например повечето клавиатурни плъхове тук.
95
0
 
4
 
! Отговори
Борил преди 8 месеца
Обори се правят за пет, десет, хайде двадесет овце в дворовете на хората, не за петстотин. Ето това е голямата разлика.
94
2
 
2
 
! Отговори
Борил преди 8 месеца
Като светне червен светофар, трябва да спреш, защото това са правилата за движение по пътищата. Има си правила за гледане на животни, ветеринарни, санитарни и така нататък. Когато гледаш петстотин животни в центъра на населено място с голяма вероятност нарушаваш един КУП ветеринарни правила. После, ако произведеш натровени мляко или месо и хора се отровят от това кой ще е виновен?
93
2
 
16
 
! Отговори
Борилчо, преди 8 месеца
Оборите се правят в двора на къщата.Едно време във всеки двор имаше по няколко обора,и помещение за зърното и ярмата.А над тях имаше плевня или отлакана,за сеното и отавата.Сега там обикновено има барбекю, на което се печат безвкусни меса.А кошарите се правят по местата където пасат овцете,с цел да не се прибират всяка вечер.А, щях да забравя.Едно време имаше и мляко и сирене и месо, и сиренето и млякото се правеха от мляко
92
14
 
2
 
! Отговори
Чужденец преди 8 месеца
Българските чукундури не разбирате, че правилата трябва да се спазват..
91
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Комшията има рибки . Мирише у тях на *** или блато . Май ще пусна донос. Дъщеря му има котка . Мъжка .
90
0
 
3
 
! Отговори
Троп преди 8 месеца
А не сте ги разкарали а да ги фанал шап. Много се отпуснахте пак. Ама ще ви стегнем.
89
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сделката е очевидно проста , общинарите ще ги оставят да си гледат овцете , ако навият жената биолог с която живеят да престане да изследва креснеското дефиле, в крайна сметка очевидно е че общината губи милиарди заради нейните глупави животинки които ги описва като биолог.
88
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какви права ще си търсят, според закона, ако са толкова много трябва да ги изнесат извън селото!
87
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На всички викащи оставете хората да си гледат животните, ако не сте живели на село да ви светна, представете си миризмата, която се разнася, особено сутрин когато им чистят, а сега я умножете по 10, отваряте си врата и хобуво ви лъхва, отваряте си прозореца и вдишвате чистите селски ***, рай
86
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да не забравяме, че единия брат е женен за биоложка и то не която и да е а същата на която научните и трудово пречи на всички общинари и на построяването на магистралата.
85
9
 
7
 
! Отговори
Борил преди 8 месеца
Кметският наместник, не знам колко е остър, но в този случай е действал много добре, като е помолил великите "фермери" да фермерстват в кошари на края на селото или извън него.