Защо искат изселване на стадо с 500 овце от почти изчезнала порода от с. Влахи?

Според местните замърсява селото, а в подкрепа на фермерите върви петиция
12 авг 2023 16:00, Анисия Иванова
139

Стадо с редки видове овце и кози скара фермер и кметски наместник в село Влахи. Намеси се и общинският съвет, който почти единодушно взе решение и нареди стадото да бъде преместено от центъра на Влахи. От фермата обаче категорично се противопоставиха и не желаят да напускат селото.

Фермата на братята Сидер и Атила Седефчеви е създадена преди 23 години във Влахи.  

"В това село се възстанови обявена за изчезнала порода преди доста години – това е каракачанската овца, тук се направиха поголовия, описателна част, чисто научна и развъдна дейност", обясни фермерът Сидер Седефчев.

Малкото местни жители обаче недоволстват, че фермата, която е точно на центъра на Влахи, замърсява селото, а освен това, кучетата, които охраняват овце и кози, са агресивни.

"Не може в центъра на селото да гледаш 200 или 50, или 100 кози. Той твърди, че неговите кучета са добронамерени, че те не нападат никой, но има не един и два случая на нападнати и ухапани хора", коментира местната жителка Мариета Димова.

"Кучетата са свободни – който има куче, каишка, да си го върже, да си го разхожда. Това е закон", категоричен е кметският наместник на Влахи Васил Василев.

"Оказа се, че дори в село с шестима човека пречим. Ако трябва да съм точен – в Кресна, където живеят много повече хора, има много повече животновъдни обекти, които също имат кучета, които също имат тор. Тази тор не е разхвърляна в селото", каза още Седефчев.

Общинският съвет обаче е категоричен, че фермата трябва да се премести. Първоначалният срок това да се случи беше 10 август. Сега той е удължен, но братя Седефчеви са категорични, че ще си търсят правата.

За случая се разбра преди няколко дни от публикация на Александър Петров във Facebook.

Стадо с 500 овце от почти изчезналата порода каракачанска овца ще трябва да бъде бъде премахнато от благоевградското село Влахи. Идеята за възстановяването на породата е дошла на братята Сидер и Атила Седефчеви, които са художници, пише той в поста си.

Според Александър Петров обаче те "дразнят местната власт" с инициативата си.

"Общинските съветници се опитват да ги изкарат вредящи на природата, затънали в пари престъпници", пише още той и допълва, че основна причина за премахването на животните е мръсотията и миризмата от тях.

"Затова общинарите са разпоредили стадото да се махне от селото до 10 август. Как се махат 500 овце за няколко дни? "Оправяй се!" По-важният въпрос обаче е защо! Защо да се махне единственото, което пази селото от смъртта? Защо се разпространяват лъжи, като този проект за лешояди на стойност 14 милиона(!)? Защото всеки, застанал на пътя на мутрите и мафията, трябва да бъде унищожен", пише още Петров в публикацията си.

В подкрепа на фермерите вече се изказа и земеделският министър Кирил Вътев. Върви и петиция в защита на стадото от Влахи.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
12
 
11
 
! Отговори
Борил преди 9 месеца
Трябва да си много нахален тип за да треснеш 500 животни, овце и кози, в едно населено място и после да се правиш на учуден, че другите жители се чувстват притеснени от твоята стопанска дейност. Тези "фермери" чували ли са за обори и кошари, които по принцип не се правят в дворовете на къщите на хората, при толкова много ***?
83
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
прави впечатление, че пречи на общинарите които между другото ,я не са стъпвали а вероятно им се случило да стъпят един път във въпросното село.Така че ако искате да намерите причините , търсете другаде ,но със сигурност разваля техните планове, самия факт че обшинарите са единни говори че пред тях стои документ или план ,които наличието на въпросните с техните овце разваля бъдещия план.Какъв е само може да гадаем .
82
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На някои все нещо им пречи!Ми гръмнете се!Оставете хората на мира да си гледат животните!
81
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На козите пък им мирише на некъпано, дробове прогнили отцигари, чесън и немити зъби.
80
5
 
14
 
! Отговори
Gogo преди 9 месеца
Ако не бяха от местна порода, а гмо-та властта щеше да ги подкрепя с две ръце! Но понеже братята правят подвиг естествено са трън в очите на местната власт, на която подобно родолюбиво поведение е чуждо
79
0
 
14
 
! Отговори
виртуална уфсъ преди 9 месеца
Скоро брашно от щурци, никак не мЕришИ, е малко алергии, стерилитет и гаден вкус, но само елегантни парфюмни аромати ще се носят във въздуха не само в това село, а в цял свят.
78
0
 
1
 
! Отговори
Румен преди 9 месеца
Кибуца е както българското Комасиране / събиране на частни имоти за сезонна дейност/ . От частни уредени имоти и собственост Но те не са Колхоз или ТКЗС с политически закон. Насилствено отнета собственост 1944- 1948г..
77
11
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 9 месеца
защото никои не е длъжен да диша тази миризма като ще се занимаваш с даденбизнес ще си създадеш условия да не пречиш на никои
76
10
 
7
 
! Отговори
Румен преди 9 месеца
Има европейски механизми и стандарти , които трябва да се спазват . Това че още сме в " чакалнята" е от значение . Но влезем ли в еврозоната на този фермер ще му се поставят условията за отглеждане на животните . Такава голяма бройка ще е трудно да ги отглежда и да спазва условията от двама фермери .
75
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Отекраднах го хареса ми:Народ ,който засажда фотоволтаици на плодородна земя,вместо плодове и зеленчуци,яде краставици по осем лева.Стщото и месото,сиренето и млякото.
74
1
 
2
 
! Отговори
Борил преди 9 месеца
Ицо, ако говориш за столицата, Фандъкова е кмет, тоест носи отговорност и по този въпрос. Ако си гласувал за нея, на следващите избори пак за кандидати от нейната партия да гласуваш.
73
6
 
13
 
! Отговори
Itso преди 9 месеца
На село как да е ама тия с дo6итъка по градовете те са за убиване - кучета и котки cерат навсякъде и пренасят кърлежи бълхи и зарази, вече не остана читава градинка където човек да се отъркаля по тревата, навсякъде изпръжнения.
72
8
 
8
 
! Отговори
Борил преди 9 месеца
Бройката е от значение. Българоплювците тук, тактично забравят бройката и философстват на тема кокиче. Ако тези животни бяха едно или две, едва ли някой щеше да им направи забележка. 500 глави *** на едно място в селото да се гледат, това го няма никъде по света. Браво на кмета. Някой е споменал едно село в Австрия. Едва ли са 500 глави на едно място там и допълнително, ако не си чистят изпражненията от животните сигурно плащат глоби и затова си ги чистят и хоро играят.
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кибуц е селскостопанска комуна в Израел, с общо имущество и равенство в труда и потреблението. Понеже са глупави.
70
2
 
26
 
! Отговори
Vivi преди 9 месеца
На село гледаме овце !Кмета трябва да бъде освободен от длъжност !Кмета да спре да тормози животновъдите ,ако не му харесва да се махне от поста.Не тормозете хората и животните те са живи същества които изхранват хората, имайте уважение и търпение !Обичаме селата но селските номера никой не обича !!!!
69
5
 
14
 
! Отговори
Румен преди 9 месеца
В ЕС съотношението град село винаги се подържа около 50% на 50% . В момента София и Софийска област по население е половин България. Това е проблем от времето на БКП. Комунизма направи хората инвалиди, остави ги в панелките и си отиде.
68
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До73. Това което предлагаш е невежество . Съвременния европеец фермер или земеделец. Подържа околната среда без да вреди на обществото. Дори имота да му попадне в регулация. Има финансови и технически средства с които може да му се помогне , а не да му се пречи. Може да си запази частната собственост без да се нарушават правата му. Това го има навсякъде в ЕС - Германия , Швейцария и
67
6
 
6
 
! Отговори
Отворковци преди 9 месеца
Никой не е против овцете, притежателят им и останалите жители на селото. Задайте си въпроса: Така ли нямаше подходящо място и отстояние от селото за отглеждането на стадото. Защо е така местните властници-кметове знаят. А държавата с 240-те хрантутници не може ли да разреши въпроса. Помага за съоръжение, което не е небостъргач, стрващо милиони. Само си чешем езиците, но не правим държава.Едните били селяни, а другите граждани. Щом е узаконено и урегулирано като населено място стадото няма работа
66
0
 
10
 
! Отговори
статистическия преди 9 месеца
На парцел собственост на Цар Борис ||| / бул. Цариградско шосе 73 София/ Изграден бе Ветеринарен Институт . Най големия на Балканите/ 1923г - до 1974г./. С кредит от фондация Рокфелер и капитал на Ат. Буров. Института имаше собствен ТЕЦ за сградите и отопление. Никога около него не миришеше на животни и никога комините не отделяха пушек да замърсява средата. Пречиствателните филтри се подържаха.
65
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Селата и градовете са за живеене на хора, не на животни. Който иска да си гледа извън града или селото. Някой може да иска да си гледа и 5000 глави ***. Комшиите как да живеят в смрад, изпажнения, кал и шум. Все едно комшията ви да си гледа кучето на терасата.