Втори живот: Кога ще отвори врати отново най-голямата белодробна болница у нас?

Болницата в Радунци затвори врати окончателно през 2015 година
Обновена: 10 сеп 2023 18:47 | 10 сеп 2023 18:27, Красимир Ангелов
14

Започва възстановяването на белодробната болница в мъглижкото село Радунци. Лечебното заведение не функционира повече от 8 години, въпреки че навремето е било най-голямата белодробна болница у нас.

Специализирана болница за белодробни болести в Радунци е разположена сред зелените склонове на южната част на Тревненска Стара планина на 670 метра надморска височина. Тук балканската жп линия, свързваща Стара Загора с Горна Оряховица, прави прочутата си „осморка“. Мястото за построяването на болницата е избрано от лекари и учени, които след 20 месечно проучване установяват, че това място в Стара планина е с изключително чист въздух и това е подходящо за всякакви белодробни проблеми.

Още по темата
За нуждата от такава болница се заговори активно по време на Ковид пандемията.

Някога най-голямата ни белодробна болница потъна в забвение и разруха

"За жалост нещата свършваха до измислени ликвидатори или до Министерството на здравеопазването, където некомпетентни експерти не знаеха с какво разполага държавата", каза кметът на община Мъглиж - д-р Душо Гавазов.

В Мъглиж общинска болница няма. Работи единствено остарял филиал по Спешна медицинска помощ. Затова, надеждите са, че лечебното заведение в Радунци може да поеме част от тежкия товар на медиците. За целта търсят инвеститори. И въпреки пречките - има светлина в тунела. След 17 търга, сградата в белодробното сърце на България най-после има нов собственик.

"В първия момент, в който дойдох и видях на място това невероятно здание, това нещо, което преди много години хората са положили огромни усилия да направят, без техника, без много от нещата, които притежаваме сега. Аз лично реших, че това ще бъде правилната инвестиция", обясни инвеститорът Георги Керанов.

Възстановяването на централния корпус от близо 15 дка и над 15 сгради струва само към момента около 1,2 млн. лева. Очаква се болничното заведение да приеме първите си пациенти през 2027 година.

"Имаше емоционален ефект, имам член на семейството, който страда от дълги години от белодробен проблем. Честно казано не можех да си тръгна от там и да оставя това нещо", каза още Керанов.

Инвеститорът не си е тръгнал, но за да стигнат болните до възстановения санаториум, ще трябва и ремонт на пътя до Радунци и следващото село Борущица, който е в трагично състояние. Кметът на Мъглиж настоява поне за това да се погрижи държавата.

Кадри от репортажа са използвани от https://www.facebook.com/plamentravelvlog/

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Т. Петков преди 7 месеца
Не съм бил в болницата в Радунци, но съм чел и слушал за нея. Бил съм на ученическа бригада в Борущица. Планината и климатът са невероятни и лечебният им ефект е сигурен. Приветствам инвеститора и всеки, който ще помогне в случая. На времето там са лекувани предимно болни, в т.ч. и деца с туберкулоза. А българите имаме нужда от тази болница и вярвам, че парите вложени за възстановяването й, няма да са пари на вятъра. Дано се намери и начин за финансиране на лечението на пациентит, но не чрез КП.
11
0
 
0
 
! Отговори
Видими резултати преди 7 месеца
До Анонимен ... от 2015 година ..от ГЕРБ ,нали ?
10
0
 
0
 
! Отговори
МИТАКА преди 7 месеца
Докато продължават да ни управляват *** болниците ни ще се превръщат в морги . Става въпрос за държавните . Там където се върши работа. А не виртуалните частни болници които никнат като гъби с една единствена цел да заграбват парите на държавата.Самоубииствено е една шепа хора да ходят на избори и после всички да псуваме *** които ни управляват.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Според плана Ран-Ът всички държавни болници трябва да затворят,за да има частни.И който оцелее...Само тези две точки не са изпълнени:изцяло платено здравеопазване и затваряне на висшите учебни заведения.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Върнете ГЛАСУВАНЕТО ей! Така сте безинтересни! 9 септември мина и ви " спести" доста " ГУМИЧКИ"!! Но пък нас редовните ви почитатели Ни дразни вече това!!!
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
16 декември 2021г. Върховната рада прие закон N 5831 според който за извличането на органи от деца вече не са изисква писменото разрешение на родителите. Детско сърце, черен дроб, бъбрек вървят от 5хил евро нагоре. На интернет сайта си Държавният център за иновации и медичних технологiй при академията на науките на Украйна официално търси професiйних хiрургiв за анонимна работа в определени области за процеси виконуються анонiмно и не разголошуються. От година и половина в ЕС вече няма недостиг на органи.
6
0
 
0
 
! Отговори
Бонак преди 7 месеца
Затварят болницата, за да я продадат след това на безценица и да се превърне в частна, която да източва здравна каса и да лекува тези, които могат да си платят. Брилянтна схема.
5
0
 
0
 
! Отговори
Ако не беше Костадин преди 7 месеца
Ако не беше Костадинов в парламента нямаше и да знаете, че съществува!
4
0
 
0
 
! Отговори
мак преди 7 месеца
Няма детска, белодробна затвориха, а сега ще отварят, затова пък строяха магистрали. Сегашните пък спасяват зеления и поданиците му, защото България е богата държава.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЦЕЛИЯТ КОРПУС Е КУПЕН НА ЦЕНАТА НА ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ! ПОХВАЛНО!
2
0
 
0
 
! Отговори
един преди 7 месеца
А лекари с европейски заплати има ли?
1
0
 
0
 
! Отговори
Марио преди 7 месеца
Душо Гавазов - утвърден символ на корупцията!