Земеделците на бунт заради зърното, на 19-и блокират София

Националният им протест е обявен за безсрочен
15 сеп 2023 08:20, Петър Бойчев
513
Земеделците на бунт заради зърното, на 19-и блокират София
СНИМКА БГНЕС

Над 20 асоциации в земеделието обявиха снощи, че започват безсрочен национален протест от 18 септември. Решението беше взето от инициативен комитет, който се събра във великотърновското село Арбанаси, предаде БНР.

Земеделците твърдят, че решението на парламента и на правителството да възобнови украинския внос на земеделска продукция е пагубен и ще унищожи българското селско стопанство.

Земеделският сектор обяви, че прекратява преговорите с държавата и започва от идната седмица блокади на гранични пунктове и главни пътища, без да се уточняват къде и кога.
На 19 септември протестът ще блокира София, заявиха от различните национални асоциации в селското стопанство на срещата в Арбанаси.

Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, обяви исканията на сектора към държавата: "Продължаване на забраната на внос на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна. Въвеждане на забрана за внос на нерафинирано сухо мляко, пресни и замразени плодове и зеленчуци, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна.
Изплащане към земеделските производители към 30 септември на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта".

Секторът иска да бъде осигурен контрол по спазване на забраната, както и да се завиши контролът за произхода и качеството, да се изплати държавната помощ към земеделските производители с пропаднали площи, както и да бъдат осигурени необходимите средства за пренотифициране на съществуващите държавни помощи, както и за нови държавни помощи, включително за инвестиционни и минимални помощи по де минимис (de minimis).  

Земеделците не приемат решението на депутатите 63 милиона лева да бъдат изплатени като допълнителни компенсации от Министерството на финансите и казват, че украинският внос засяга над 70 000 български земеделски производители. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


513
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
401
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Земеделците или земевладелците с по няколкостотин хиляди дка земя засята с пшеница и царевица ли ще се бунтуват? Та 1/3 от тяхната реколта е достатъчна за България, другата е за износ. Но Украйна наводни цяла Европа с евтина пшеница, така че нашите трябва да свалят цените,но и това много не помага, защото пазарът е запълнен. И тогава ролите се разменят - Украйна изнася в цяла Европа, а за нас май че остава Африка. Само ча тамошното население не е много богато и не плаща високи цени.
400
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Таквиз земеделци не ни трябват
399
2
 
4
 
! Отговори
аноним преди 7 месеца
Какво сте седнали да им завиждате на западните коли? Те поне работят тук,и за нас-българите-докато тия отгоре-постоянно си гласуват почивки и отпуски-и забележете защо?-киснат постоянно в чужбина-търсейки си жилища-за да се изнасят от България-като мишките,които първи напускат кораба.Явно -осъзнават,че са ни предали и продали на висока цена.Защо мислите Ананиев от групата си е взел дом чак в Ирландия,а другите-в Брюксел?????
398
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе къде останаха снарядите с обеднен уран, които ингилизите харизаха на фашагите? Гутен апетит цузамен!!!
397
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
КАТО ДОЙДОХА УКРАИНКИТЕ,ВСЕ ХУБАВИЦИ!ДАЛИ Е ОТ ОТРОВНОТО ЖИТО!СТИГА ВЕЧЕ КРЕМЪЛСКА АГИТАЦИЯ! ЧЕРНОБИЛ УМОРИ ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ!ТЕЗИ КРЕМЪЛСКИ ПО ДЛ О ГИ МЪЛЧАХА!НЯМА СВЪРШВАНЕ НА ЧЕРНЕНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ!СЕГА МИЛИАРДЕРИТЕ ПЛАЧАТ!
396
7
 
7
 
! Отговори
Ужасена преди 7 месеца
Трябва внос да има на всякакви храни, без значение дали ще фалират всички наши производители.
395
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Копейките ще се бунтуват хахахахаха. Не им ли стигат субсидиите от ЕС. А преработвателите и потребителите ако се разбунтуват какво ще стане. Полицията трябва да пази гражданите и да смаже всеки опит за дестабилизация на страната чрез кремълски агенти...
394
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много ми е интересно само с тракторите ли ще протестират или ще докарат и стотина Бентлита
393
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Земеделци или земевладелците чрез механизаторите скачат на бунт? Земевладелците снабдени с предостатъчно високопроизводителна механизация произвеждат зърно много повече,отколкото са нуждите на държавата и голяма част от него изнасят навън.За да компенсират ниската износна цена, те надуват тая в БГ и не се срамуват да искат помощ от държавата, както през есента на 2021 г. - 40%. Но при ниска цена на внасяните от Украйна пшеница,царевица,слънчогледово семе,няма как да се дава помощ от държавата
392
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пълен съпорт за всеки, който иска да свали гнусната сглобка ГЕРБ-ДПС
391
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Точно май месец взривиха складовете с английските ракети с обеднен уран.
390
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да изсипят една фадрома оборски тор пред парламента
389
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какви павета ги чакат в София тия наглетци, елате, елате...
388
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ДГД протеста, когато не си конкурентен, сменяй работата, не ставаш!
387
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да пишат на опаковката на хляба произхода на житото, пък всеки сам да си избира
386
16
 
15
 
! Отговори
Нито крачка назад! преди 7 месеца
Вдигайте се, земеделци, бранете хляба на България! Българите сме с вас!
385
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Прави са. Абе момче чети малко . Как така ще са на ръба на оцеляването зърнарите като в момета продават с 20% над борсовата цена, печелят милиарди , а ти си седнал да ги мислиш. Искам и аз да съм на ръба на оцеляването с 2 милиалда субсидия
384
8
 
11
 
! Отговори
хх преди 7 месеца
Продължаване на забраната на внос на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна. Въвеждане на забрана за внос на нерафинирано сухо мляко, пресни и замразени плодове и зеленчуци, месо и месни продукти.ВИЖ ГИ ТИ КАКВО ИСКАЛИ НАШИТЕ ПАТРИОТИЧНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ.Е те това е начина да ни вдигнат цените до небесата. Ами тогава да забраним и вноса на всичко останало,та да им дойде сърце на място на нашенските дерибеи,белким се напечелят. А ние будалите ще се озовем в 1989 г. с празните магазини
383
4
 
9
 
! Отговори
Резидент разединител преди 7 месеца
Протестират защото са направили олигопол и продават на каквито цени те решат. И сега идва конкуренция, която не могат да конкурират или сплашат и вече ги унищожават. Е малко е нагло. Подпомагане на дребните земеделци с под 5000 декара обработваема площ, останалите са достатъчно големи да оцелеят
382
14
 
8
 
! Отговори
Прави са преди 7 месеца
Какъв е изборът за нашите производители? Да свалят цените за да могат да продадат при конкуренцията на по-евтин внос, но така ще са на ръба на оцеляването. Няма такава държава, която да убива собствените си производители за да помага на външни. И това от ПП-ДБ го считат за успех. А защо не го правят същото от Полша, Унгария, Румъния и Словашката република? Защо те могат да защитават своите производители, а ние можем, но не искаме. Сглобката уверено ни води надолу.