Земеделците на бунт заради зърното, на 19-и блокират София

Националният им протест е обявен за безсрочен
15 сеп 2023 08:20, Петър Бойчев
513
Земеделците на бунт заради зърното, на 19-и блокират София
СНИМКА БГНЕС

Над 20 асоциации в земеделието обявиха снощи, че започват безсрочен национален протест от 18 септември. Решението беше взето от инициативен комитет, който се събра във великотърновското село Арбанаси, предаде БНР.

Земеделците твърдят, че решението на парламента и на правителството да възобнови украинския внос на земеделска продукция е пагубен и ще унищожи българското селско стопанство.

Земеделският сектор обяви, че прекратява преговорите с държавата и започва от идната седмица блокади на гранични пунктове и главни пътища, без да се уточняват къде и кога.
На 19 септември протестът ще блокира София, заявиха от различните национални асоциации в селското стопанство на срещата в Арбанаси.

Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, обяви исканията на сектора към държавата: "Продължаване на забраната на внос на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна. Въвеждане на забрана за внос на нерафинирано сухо мляко, пресни и замразени плодове и зеленчуци, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна.
Изплащане към земеделските производители към 30 септември на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта".

Секторът иска да бъде осигурен контрол по спазване на забраната, както и да се завиши контролът за произхода и качеството, да се изплати държавната помощ към земеделските производители с пропаднали площи, както и да бъдат осигурени необходимите средства за пренотифициране на съществуващите държавни помощи, както и за нови държавни помощи, включително за инвестиционни и минимални помощи по де минимис (de minimis).  

Земеделците не приемат решението на депутатите 63 милиона лева да бъдат изплатени като допълнителни компенсации от Министерството на финансите и казват, че украинският внос засяга над 70 000 български земеделски производители. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


513
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
381
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Одобрявам и ги подкрепям и не само за зърното, а изобщо срещу вноса на некачествени, токсични хранителни стоки и стоки, подбиващи българското едва кретащо производство!
380
5
 
9
 
! Отговори
Къв протест кви преди 7 месеца
5 лева бе. Да пускат танкове срещу тия л у м п е ни. Искам ниски цени и не ми пука за "земеделци"
379
11
 
8
 
! Отговори
Цеко преди 7 месеца
Подкрепете протестите от понеделник на зърнопроизводителите, за да изметем от политиката тези национални предатели, които узурпираха властта в България !
378
7
 
11
 
! Отговори
САТА НАТО преди 7 месеца
По-гадни и долни от укрите, са само нашите продажни управници ! Не трябва да ставаме зависими от краварите, да се борим за свободата си. Помнете Левски и Ботев! Българийо, Българийо, за теб ли те умряха? Не само София , цяла България трябва да се вдигне, иначе загиваме като нация!
377
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
всеки от тия трактори е по 100к евра ... ми няма да работят на загуба, ако искате да си работите ниви но сте пропуснали срока да го декларирате ще пиете студена вода, чак 2024-2025 ще можете, но виж тези ще ги работят като бели петна...
376
4
 
11
 
! Отговори
Мръсни крадци преди 7 месеца
Са тези земеделци
375
5
 
14
 
! Отговори
Нашите едри земеделц преди 7 месеца
Са една престъпна схема. Крадат милиарди
374
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
НЯМАМ СПОМЕН ЗЕМЕДЕЛИЕТО ДА Е ДОВОЛНО ОТ РЕКОЛТА!ГОРИВАТА ЗА ТЯХ НА КАКВИ ЦЕНИ СА?ПАК НЕДОВОЛНИТЕ. СУБСИДИИ И МАШИНАЦИИ!
373
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
НАШИТЕ ЗЕМЕДЕЛЦИ ПОЛЗВАТ ПРИРОДНОСЪОБРАЗНИ ПРЕПАРАТИ! ЗАЩО УМИРАТ ЦЕЛИ ПЧЕЛИНИ СЛЕД ПРЪСКАНЕ НА ПОСЕВИТЕ? КАКВОТО И ДА СЕ ГОВОРИ СТАВА ВЪПРОС ЗА ПАРИ!ОЛИОТО СКОЧИ ТРОЙНО ЗА 24 ЧАСА!ХЛЯБА СКОЧИ А ДДС ПАДНА!ХАЙДЕ ДА НЕ ВИ ЗАПОЧНЕМ НИЕ!ПОТРЕБИТЕЛИТЕ! АМА НАРОД .....САМО ДЕТО ОЩЕ НЕ МУЧИ! УКРАЙНА ВЭВ ВОЙНА И ВСИЧКО ПРОИЗВЕЖДА НО НИСКИ ЦЕНИ!НА НАШИТЕ ВСЕ ИМ ПРЕЧИ !Заселят и започват тъжно ,ще се вдигнат цените, суша е!Пролетта - от тази киша неможем да ожънем!АНДРЕШКОВЦИТЕ МИЛИОНЕРИ! ФАЛИРАЙТЕ!
372
9
 
10
 
! Отговори
До ЯМБОЛИЯ преди 7 месеца
ТИ ЯВНО СИ АБСОЛЮТНО ЗАБЛУДЕН ..Я виж колко държави НЕ ГО ИСКАТ ..ТОВА Е 2..3ТО КАЧЕСТВО ФУРАЖНО ЗЪРНО ВЕ..Всичкото зърно от УКРАЙНА Е ГМО С ГОЛЕМИ БУКВИ>.то е НА ФИРМА МОНСАНТО И ДУПОЙНТ...ТИ ЯВНО ИСКАШ ДА ЯДЕШ КАТОДОБИТЪК...дА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ ЦЕНАТА НА ЗЪРНОТО Е БОРСОВА,ТОВА ЧЕ ЩЯЛО ДА СТАВАЛО ЕВТИНО Е ТОЧНО ЗА ТАКИВА ***,..НИЩО НЯМА ДА СТАНЕ "ЕВТИНО"..ВСИЧКО СЕ ОПРЕДЕЛЯ ОТ БОРСИТЕ И НА ОЛИОТО И НА ЗЪРНОТО..ЦЕЛТА Е ДА СЕ УНИЩОЖИ СЕКТОРА НА ЗЪРНОТО И ДА ФАЛИРАТ ХОРАТА,И УРАНОТОВОТО ЩЕ ДОЙДЕ
371
12
 
10
 
! Отговори
gogo преди 7 месеца
ТВЪРДО ЗА!!! УСПЕХ ЗЕМЕДЕЛЦИ!!!Като блокирате, ако може с тези машини и да бутнете някоя и друга сграда, по специално в тази в която ще се крият 240-те мишока=)
370
3
 
10
 
! Отговори
ДонДон преди 7 месеца
До SharkЦените на олиото и хляба, може и да не паднат при свободен внос, но важното е да не се вдигнат. Защото нашите зърнари, това искат, да вдигнат цените на суровината за преработвателите. Те си пазят още реколтата от 2022 в хангарите, защото са си калкулирали следващото Бентли, а при сегашните цени не се връзват сметките.
369
1
 
3
 
! Отговори
Тихомир преди 7 месеца
Ха такаааааааааааааааааааааааааа
368
4
 
11
 
! Отговори
ДонДон преди 7 месеца
До Анонимен - Тогава да забранят вноса, а да им спрат субсидиитеПодкрепям тази теза! Как така, украинците - без субсидии, по време на война, при недостиг на горива и пр., постигат в пъти по-ниска цена в сравнение с нашите ***?!!!Нали искаме пазарна инкономика! Защо когато цените падат искат непазарни ограничения, за да си запазят лапаницата?А когато лапачката е яка, си трят и казват "Амии, пазар! Какво да правим".
367
9
 
6
 
! Отговори
Един въпрос: преди 7 месеца
Къде са противотанковите снаряди с ОБЕДНЕН УРАН, които англичаните подариха на украинските нацисти???
366
4
 
18
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 7 месеца
Алчните комунисти-,,житари,, не мислят за народа,а само да трупат милиони. Казват че зърното от УКРАЙНА е замърсено. А вашето чисто ли е с тази химия която влагате за по-висок добив. Истината е,че украинското е евтино. Нищо няма да постигнете с келявите си митинги. БЪЛГАРИНЪТ ИСКА ЕВТИНА ХРАНА.
365
1
 
17
 
! Отговори
Тато преди 7 месеца
Аз само да питам, как така най-субсидирания сектор ще фалира? Тези субсидии за какво се дават? Или те не се броят? Да на би другите бизнеси да нямат външна конкуренция? Те как се справят? При мен например е на пазарен принцип - съобразявам се с международните цени. Не винаги ми е гот, ама не ходя да плача пред парламента и не си изкарвям машините на улицата. Не си купувам Бентли например, а търся начин да съм рентабилен. Много им се услади на тези хора последните годинки, бзплатен обяд няма!
364
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Смейте се на Копейкин , но не се ли усещате , че вече е 2-ра сила след герб !
363
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аве , атлантиците !Защо вдигнахте толкова много рейтинга на Костадинов , та чак излиза пред ПП-Дб на изборите ?
362
3
 
3
 
! Отговори
b.b преди 7 месеца
Само им гледам сеира на цветните модерни. Аз с ламборгинитата си имам ....кеш, а ....приказка . А и на тях да им повикат о с т а в к а