Скок на кредитите у нас

Ново проучване
26 сеп 2023 07:25, Росен Стойчев
14
Скок на кредитите у нас
Снимка: БГНЕС

Депозитите на домакинствата в България и нетърговските организации, които ги обслужват (НТООД), се увеличават с 9,8% през август на годишна база до 75,485 млрд. лв.

Депозитите на нефинансовите предприятия нарастват с 11,2% до 42,147 млрд. лв., а на финансовите предприятия - с 13,8% до 4,179 млрд. лв., сочат данните на Българската народна банка.

В края на август депозитите на неправителствения сектор възлизат на 121,811 млрд. лв., като годишното им увеличение е 10,4%. Същевременно кредитите за неправителствения сектор са за сумата от 86,218 млрд. лв. и се увеличават на годишна база с 10,8%.

Още по темата

Кредитите за нефинансовите предприятия са с 6,1% повече на годишна база до 42,545 млрд. лв. през август, съобщи Investor.

Кредитите за домакинствата и НТООД са 36,531 млрд. лв. и се увеличават с 14,2%.

Жилищните кредити нарастват най-изразено - с 18,7 на сто до 18,49 млрд. лв. в края на август. Потребителските кредити възлизат на 16,369 млрд. лв. и се увеличават с 10,8% за една година. Другите кредити се покачват с 1,4% до 399,6 млн. лева.


14
Още по темата: повишениекредити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
(Продължение): Не трябваше да се позвплява да има цени за "наши" и "ваши", защото през годините се видя, че някои богоизбрани си купуват имоти на доста добри цени. Това ще рече, че може да се продаде на толкова, другото е въздух, колкото и да ни убеждават, че това не е така.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Първо на първо не трябваше да се позволява цените на имотите у нас да са във валута - първо в долари, после в евро. Нито в Европа, нито в САЩ плащат жилищата си в китайски юани или виетнамски донги, примерно. Второ, всеки реши, че като има някакъв смотан имот от соца, ще го продаде на златната цена. Плюс това една част от собствениците бутат имоти, неремонтирани откакто се е строила сградата, особено в центровете на градовете, та на тоя дето го купи да му излезе още толкова за ремонт и четвърто
9
0
 
0
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 2 месеца
Ето как се печели от войната ! Докато не дойде и тук . Свобода за Кърджали !
8
3
 
11
 
! Отговори
Дейвид Айк преди 2 месеца
Управляват ви гущери от хилядолетия , целта им е в много скоро време да въведат базовия доход - където за да го получите трябва да изпълнявате това което кажат, да пиете кална вода , да се храните с скакалци , и да не правите повече от 10 крачки на ден защото чипа , който ще ви бъде вграден ще подаде сигнал и баретите ще ви изхвърлят от някоя скала , и всички ще гледат както е било в Рим.
7
1
 
14
 
! Отговори
Инфлация и лихвички преди 2 месеца
На печелившите, честито!
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лихвите по ипотеките в Щатите минаха 6%, дават и за депозити добра лихва вече. У нас всичко се случва с поне година закъснение. Догодина тук ще са над 6-7%, а това ще е непосилно за голяма част от мераклиите. В София има друг парадокс. Взима 2500 и смята, че 800-900 лв вноска е ок за период от 30г това в безразсъдство, и осъжда семействата на мизерия. Няма буфер за извънредни, няма за почивки. Теглят ти за апартамента и после на мускули цял месец. А ако загубиш работата си или вноската стане 1,2
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако рушветчилъка на държавните хрантутници спре сега,до довечера всички са напуснали хранилката, лошите кредити ще нарастнат главоломно,а цените на имотите ще дойдат на реалните си нива,от около седем осемстотин евро на квадрат. Сега всеки скъсан терлик на държавна хранилка е с кредит от над половин милион евро и го изплаща със смешна заплата, докато кара есовицата на баба си и живее като че ли владее вселената. Затова не искат в еврозоната, защото много ще им дишат във вратлетата крадливи.
4
0
 
12
 
! Отговори
Хмм преди 2 месеца
Абе нали лихвите трябваше да се качват? Кога? Ако наистина се качат края на годината е те тогава ще започне веселба. Гледам процентите в БГ и Испания.... Еми тука си е жива оферта ама в Испания вече са по 4-5% тука средно 2.6-2.8. А в Сърбия са 7.5!!! Така че е нормално за момента да е оферта да имаш кредит в момента
3
14
 
9
 
! Отговори
Къта ли Ганьо? преди 2 месеца
При такава висока инфлация, кредит с лихва 2,4% за жилище си е оферта. Както и е редно да пътуваш сега и харчиш. Най-губещи са спестовниците. Но българите по природа са стиснати и страхливи. Бели пари за черни дни, или все спестяват за нещо. Така изгоряха с пари за 4-5 апартамента на онези пари при Жан Виденовата инфлация. С парите после си купиха по един цветен телевизор. Народопсихология.
2
0
 
18
 
! Отговори
Явно ... преди 2 месеца
...продължаваме поскъпването!
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Откъде скочиха ?