Ковид пламна в старчески дом, 14 заразени

Ръст на болните от COVID-19 в страната
Обновена: 27 сеп 2023 14:53 | 27 сеп 2023 14:52, Петър Бойчев
51
Ковид пламна в старчески дом, 14 заразени

14 души от Дома за възрастни хора с физически увреждания в монтанското село Горна Вереница са дали положителен тест за COVID-19. Един от обитателите е в болница, а останалите са под карантина, съобщи NOVA.

Директорът на Дома Борислав Горанов обясни, че в неделя е била извикана Спешна медицинска помощ за един от потребителите. „Тогава е установено, че човекът е с COVID-19. На другия ден е имало тестване за всички потребители на социалната услуга и на персонала, който се грижи за хората. Двама от персонала и 11 души от обитателите са с положителни тестове. Настаненият в болница има и белодробно забовяване. Здравите са в отделни стаи от хората с положителни тестове. За някои вирусът протича безсимпомно", каза Горанов.

Елена Тодорова от Регионалната здравна инспекция обясни, че е направено тестване на място. "Хората ще са 7 дни под карантина. Заради тези случаи за две седмици е преустановен приемът на нови обитатели на Дома", каза тя.

Значителен ръст на новозаразените с COVID-19 се наблюдава в страната. Това потвърди главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред NOVA.

„Не бих казал, че се случва нещо неочаквано. Бяхме наясно, че ще се намери нов вариант, който лесно да се разпространява. Очевидно тези нови варианти са такива”, каза Кунчев.

„Още преди години казахме, че най-вероятно COVID-19 ще стане като един нормален респираторен вирус, като грип - лесно се разпространява, доста го има, но няма чак такава нужда от болнично лечение и още по-малко - от интензивно”, каза Кунчев.

Ваксини за новите щамове има, обясни той и препоръча поставянето им.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На този пак му навиха пружината и го пуснаха по тв-тата да трака с чене.
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нещата отиват към нова епидемия само ми е интересно пак ли ще затварят държавата? Не мисле че този път тези които имат ресторанти, фриьорски салони и т.н. ще стоят безучастни и ще губят пари?
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Висш съветник на правителството на САЩ по въпросите на ваксините си постави най-новата ваксина Covid, тъй като предупреждава за дългосрочното въздействие на Ковид върху миокардита https://twitter.Com/.... Д-р Пол Офит разказва защо получава тазгодишния COVID Booster и казва, че миокардитът от Ковид може да продължи по-дълго, отколкото се смяташе досега "Мисля, че не съм защитен и съм получил миналогодишната двувалентна ваксина. Получавам и тазгодишната ваксина, защото мисля, че имам висок риск
25
2
 
7
 
! Отговори
Отказва новите бусте преди 7 месеца
Висш съветник на правителството на САЩ по въпросите на ваксините отказва да си постави най-новата ваксина Covid, тъй като предупреждава за дългосрочното въздействие върху миокардита https://twitter.Com/TheChiefNerd/status/1706265236150374574. Д-р Пол Офит разказва защо не получава тазгодишния COVID Booster и казва, че миокардитът може да продължи по-дълго, отколкото се смяташе досега "Мисля, че съм защитен. Не съм получил миналогодишната двувалентна ваксина. Не получавам тазгодишната ваксина, защото мисля, че имам висока честота на Т-клетките... Ще разберем за тази ваксина с течение на времет
24
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ангел Кунчев ни спасява няколко зими вече - дано и тази зима този ангел ни помогне в борбата с вируса и антиваксърите.
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А стига лъжи, шашкате само бабичките
22
2
 
9
 
! Отговори
Фалшив вирус преди 7 месеца
Трибуналът няма да се размине, нямааа.....
21
3
 
7
 
! Отговори
ХВВ кажи бабо Бустер преди 7 месеца
https://tkp.at/2023/09/27/pfizer-aktualisiert-beipackzettel Есенната аксина XBB на Pfizer е с нова листовка. В нея самата компания развенчава някои маркетингови митове."За рисковете и страничните ефекти прочетете листовката": Pfizer вече е подновила тази листовка за своята актуализирана мРНК ваксина XBB срещу Covid. Става въпрос за "новото" вещество Comirnaty Omicron XBB.1.5. След като прочете листовката, човек може и да се усъмни дали това е "безопасно и ефективно" лекарство.
20
1
 
14
 
! Отговори
Малък Кунчо Сладък преди 7 месеца
Кунчо пак му натиснаха копчето!
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
абе щом вече по болниците и в метрото тръгнаха с маски, значи положението не е ОК
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Прочетохте ли цялата статия? От старчески дом, където живеят стари и болни хора има ЕДИН старец, за когото е извикана линейка. Останалите или имат някакви минимални проблеми или са заразени с вируса без никакви симптоми! Това за старци, а при млади хора в трудоспособна възраст едва ли ще има някакви проблеми. Защо се опитват отново да затворят държавата и да ни хвърлят в нова финансова криза?
17
4
 
5
 
! Отговори
гошо преди 7 месеца
Убиите старците хуманно с пяна, както прасетата преди време заради свинаската чума!
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Намериха беззащитни стари хора, дето не могат да им избягат и ги тестваха наред! Нищо че нямат симптоми, за новините са положителни, страшно заразни и опасни индивиди!
15
2
 
16
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 7 месеца
Скоро летях в чужбина и по пътя за тоалетните имаше една лаборатория за КОВИД тестове - естествено празна. Преставяте ли си какъв бизнес е даването на минимум 100лв за един тест на всички пътуващи? А още 100-на милиарда поръчки за фирмата, където съпруга на Фон Дер Лайен е някакъв шеф?
14
5
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 7 месеца
Новите ваксини идват, когато дойде грипния сезон. Така е било винаги! Питай майка си и баща си, да ти обяснят.
13
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
еми налазва на - спор няма - яко ще реват антиваксърите
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Масова смърт на млади хора в Бобов дол от радиация
11
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Услади им се печалбата от тестовете и па искат!
10
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо са ги тествали?
9
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Един бил болен. Кое по-точно е пламнало? Не разбирам.