Половин милион души останаха на тъмно, част без вода... Пътувайте само при необходимост!

Неучебен ден в над 280 училища, десет автобуса са блокирани край Поликраище
Обновена: 27 ное 2023 07:22 | 27 ное 2023 07:05, Александър Попов
93
Половин милион души останаха на тъмно, част без вода... Пътувайте само при необходимост!
Снимка: БГНЕС

Остава усложнена обстановката в страната след падналия сняг през уикенда. В около 1000 населени места имаше проблеми с тока и водата и все още има хора, които стоят на тъмно.

Снегонавявания блокираха движението в Североизточна България, спасители вадиха закъсали в пресните автомобили. В редица общини обявиха бедствено положение

В Казанлък един човек почина след измръзване.

За учениците от над 280 училища в тринадесет области на страната - днешният ден е обявен за неучебен. Причината - усложнената снежна обстановка в страната, сред които липса на ток, прекъснат интернет, скъсани жици и непроходими пътища.

Десет автобуса са блокирани край Поликраище. За това сигнализира пътничка в един от тях. Пред Нова тв Пламена Иванова разказа, че пътуват от Румъния в посока Велико Търново, но близо 12 часа са блокирани край Поликраище. Хората са се свързали с телефон 112.

„Няма бедстващи, защото сме в автобусите и ни е топло. Отпред има патрулен автомобил, полицаите ни казват да чакаме”, заяви Пламена Иванова. Тя обясни, че няма обиколен път, по който да минат.

От МВР призовават, ако нямате неотложни ангажименти и днес да бъдат отложени пътуванията.

Къде е обявено бедствено положение?

В област Варна бедствено положение е обявено на територията на община Вълчи дол тази сутрин до овладяването на ситуацията, обяви кметът на общината. В понеделник е обявен неучебен ден. По информация на Областната администрация във Варна в общината има 21 населени места без електрозахранване. По данни от общината има и нарушено водоснабдяване на много места.

Усложнена остава обстановката и на територията на община Аксаково, съобщава кметът Атанас Стоилов пред БТА. В девет населени места достъпът е невъзможен. Това са селата Радево, Ботево, Зорница, Засмяно, Любен Каравелово, Водица, Новаково. В 13 села са без електрозахранване, а частично без ток са райони в град Аксаково. Пред кметството в Игнатиево две паднали дървета са съборили електропровод с високо напрежение.

Всички села в община Провадия са без електрозахранване. Пътищата там са заснежени, но проходими.

В област Габрово бедствено положение беше обявено на територията на община Трявна.

В област Добрич е обявено бедственото положение, а днешния ден за неучебен. Причините, посочени в заповедта, са падналият обилен снеговалеж, придружен със силен вятър, непроходими пътища от републиканската и общинската пътни мрежи, вследствие на снегонавявания, довели до откъсване на населени места на територията на общината. Както и високият брой села без ток и вода.

По-рано днес бедствено положение беше обявено в община Крушари със заповед на кмета Илхан Мюстеджеб.

Бедствено положение беше обявено в област Разград заради усложнената зимна обстановка, като срокът за действието му е три дни, до 10:30 ч. на 29 ноември. Над сто са към момента населените места в областта без електроснабдяване. Заради бедственото положение затворени ще останат училищата в областта.

Обявено беше бедствено положение в община Силистра, съобщиха от местната администрация. Днес е обявен за неучебен за всички училища в общината. Детските градини и ясли ще работят нормално. В общините Дулово, Тутракан и Кайнарджа училищата ще останат затворени днес. Във всички общини има населени места без ток и вода.

В област Търговище бедствено положение за 48 часа обявиха в община Омуртаг, учебните заведения на територията на общината ще бъдат затворени.

В област Шумен, без град Шумен,  беше обявено бедствено положение за следващите 24 часа. Бедствено положение беше обявено в девет общини на територията на област Шумен - Каолиново, Нови пазар, Каспичан, Никола Козлево, Венец, Хитрино, Смядово, Велики Преслав и Върбица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: бедствено положение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
6
 
17
 
! Отговори
NightWatch преди 5 месеца
До любителите на Възграждане и милеещите по Социализъма, дето всичко от деведесета насам им е криво. Разходете се малко по- на Запад, не много -- до онези държави с нашата съдба, но с малко по-добър материал, вижте как една Словения, Хърватска, Чехия, Полша и т.н успяха да се развият по-добре от нас, защото проблемът не е в тия, които изибираме, а във всички нас, които си траем и винаги разчитаме на някой друг да ни изкара от кочинката, която сме допуснали да стане около нас
59
1
 
9
 
! Отговори
бонго преди 5 месеца
И кво правим с е-рецептите сега?
58
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
" Половин милион души останаха на тъмно, част без вода... " Така е като гласувате за тези дето сега ни управляват - ДПС-ГЕРБ-СДС-ПП-ДБ.
57
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
12 години ГЕРБ имитираха, че нещо правят, а бaлъците още вярват, че при ГЕРБ всичко било стабилно. Стабилно беше само краденето....
56
3
 
6
 
! Отговори
Свиквайте! Taka ще е преди 5 месеца
Всички мащабни и отговорни отрасли ще са в ръцете на двyполoвитe екоиндивиди и всичко ще зависи от ТЯХ!
55
6
 
7
 
! Отговори
Hoqsan преди 5 месеца
До ItsoДа, само се кърпи, измазва, замазва, замита, зашива, боядисва лекичко отгоре... Цялата държава се крепи на някаква магия, заради нехайството на младото поколение след 89-та, които сега са "лелката институция" и чичкото-пасив. Как да ги уважаваш възрастните, като 90-те и 2000-та те съсипаха всичко.. представете си да беше, 20% запазено от всичко, а то всичко се руши в момента - колко изоставени сдания и сгради, и инфраструктури... Терминал2... ама то и в европа не е цвете за мирисане...
54
14
 
3
 
! Отговори
Hoqsan преди 5 месеца
До неадекватнициНай-гнусното нещо, което осъзнахме.. колкото и противен да беше Бат' Бойко, 24/7 по всички телевизии... държеше държавата стабилна, по един или друг начин - само казваше и всички изпълняваха - къде легално, къде не... и вярно.. не вярвахме, че може да е по-зле.. е ся с Асенчо и Кокорчко ко стана.. стана еднаа...
53
1
 
14
 
! Отговори
Майката, собственичк преди 5 месеца
Майката собственичка на почистваща фирма, синчето - новият, назначен от Терзиев, шеф на инспекторат, парите за почистване драстично увеличени от същия този Терзиев!
52
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Защо забравяте, че управлява коалицията ДПС-ГЕРБ-СДС-ПП-ДБ, а на местно ниво са пак същите в най-различни комбинации.
51
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И въобще-дишайте само при необходимост.
50
2
 
7
 
! Отговори
селянин преди 5 месеца
не мрънкайте за ся е добре ке видите вие кат падне вторио снег а за третио да не думаме хи хи хи
49
4
 
16
 
! Отговори
Бай Дрън преди 5 месеца
А е то преди 89-та се чудя, как изкарвахме цяла зима със сняг, как хората караха колите си с един тип гуми, защото никой тогава не бе и чувал, че има зимна гума. Сега падна малко сняг, духна малко вятър и стана еббасси шоуто :)
48
2
 
17
 
! Отговори
Бай Дрън преди 5 месеца
Навреме падна тоя сняг, да видим, какви неккадърници сме избрали за кметове :)
47
5
 
15
 
! Отговори
неадекватници преди 5 месеца
Жалките двуполови, за да оправдаят некадърността си, приказват как е било при герб. Никой не помни 500 хиляди без ток и толкова много закъсали, повече от 24 часа след последния сняг. За съжаление никой не вярваше, че може да е по зле от герб, ни уви, открихме, че дъното си има маза - ППДБ.
46
2
 
12
 
! Отговори
Резултата от преди 5 месеца
евро-напъните на РБ. Колкото повече ставаме европейци и демократични повече приличаме на централноавриканска република... от преди 40 години.
45
3
 
15
 
! Отговори
Tumberk & co. преди 5 месеца
Като пуснат фотоволтаиците ток ще има в излишество! Зимата са мега ефективни. Малко търпение моля!
44
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И при Бойко Борисов държавата имаше същите проблеми, но медиите не смееха да ги съобщават. На практика нищо направено от ГЕРБ не работеше. При 2-3 см сняг при ГЕРБ наставаше бедствие.
43
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Правителството на ГРАБ бяха все или пожарникари или некадърници като Николай Василев.Сми ВИК аварията забравихте ли.Ами колко корупционна скандала за ,,калинки" имаше Защо лесно забравяте , че 12 години ГРАБ беше на власт.
42
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
да така е в Софийска област масово не са сменени старите жици , които при вятър се допират , през лятото стават пожари , през зимата аварии . И какво правят електрохолд , щом започне малко вятър изключват тока 1 за да не сменят жиците , ток няма непрекъснато и никой не ги следи
41
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От 34 години е все бедствено положение когато завали малко сняг. Защо преди 1989 година не беше така, а снега беше много повече?! Може би защото нямахме банани и тоалетна хартия, а сега имаме.