Очаква ни топла зима, ще има обаче повече сняг

Все пак няма да е толкова топло като през миналата година
Обновена: 29 ное 2023 08:47 | 29 ное 2023 08:47, Елка Василева
36
Очаква ни топла зима, ще има обаче повече сняг
Снимка: архив, БГНЕС

Очаква ни сравнително топла зима въпреки студа и виелиците, на които станахме свидетели в събота и неделя. Температурите ще са с около 1,5 градуса над нормата, коментира пред "24 часа" климатологът от Софийския университет проф. Георги Рачев. След бурното захлаждане през уикенда предстои постепенно повишаване на градусите, допълва синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) доц. Илиан Господинов.

И двете крайности са изключени - за "горещини" или за "ледников период".

Малка е вероятността сезонът да бъде чак толкова топъл като миналата година. Ще бъде малко по-студено. Едва ли ще стане и като през 2012 г. Българите може би не си спомнят, но тогава имаше 20 поредни ледени дни през февруари - с максимални температури под нулата, припомни проф. Рачев.

Астрономически тази зима ще настъпи на 22 декември и ще отстъпи на пролетта на 20 март догодина. Но за специалистите по атмосферни явления зимата заема най-студените месеци - декември, януари и февруари.

Очаква се първият от тях средно да е с нормални или типични за последните 30 години температури - между 0 и 3,5 градуса. Данните са средно за месеца, обяснява проф. Георги Рачев. Финалните 31 дни от годината ще започнат със сравнително по-хладно време в сравнение с последните седмици. Досега се радвахме на златна есен, като изключим няколко циклона. Те доведоха до снежна покривка в Северна България, особено във високите части на планините - над 2000 метра.

Януари 2024 г. ще продължи тенденцията от последните три зими - ще бъде по-топъл с около 1 градус над нормата. Очаква се средната месечна температура да бъде между -2 и +1,5-2 градуса. Това е мнението и на Европейския глобален модел, и на Американския глобален модел.

Обикновено между двата екипа има разминаване в очакваните прогнози, като в крайна сметка се случва нещо средно между изчисленията на едните и другите. Но тази година те са удивително единодушни. Убедени са и че в България през февруари ще е с 1,5 градуса по-топло като средномесечна температура. Това важи и за целия район на Балканите.

Като обобщение проф. Рачев заяви, че се очертава хубав сезон, с по-висока от нормалната температура с около 1,5 градуса.

Прогнозите за повече валежи зависят от процесите, които ще доминират над Европа. Те са за повишена циклонална активност през зимния сезон. В първата половина на сезона ще бъдат главно над Западна и Северна Европа, коментира доц. Господинов. След средата на януари явленията, които ще носят влага и валежи, ще са повече над Южна Европа, където е и България.

След сухото лято и есен ноември беше първият, в който се изпълни нормата за валежи. Някъде даже валя два пъти над нормата - София, Предбалкана, Родопите.

Нормалното за Западна България е през януари например да паднат между 30 и 40 литра дъжд и сняг на кв. м, а сега ще бъдат с около 20% повече. Има такава вероятност, но всичко е въпрос на това кой сценарий ще се реализира, обяснява проф. Рачев.

Валежите особено във втората половина на сезона ще са около и над нормата в цяла Югоизточна Европа. Вероятността за сняг е по-голяма, коментира доц. Господинов. Особено в планините. Дори да предположим, че при по-топло време в низините няма да има сняг, на високото ще има.

Проф. Рачев очаква валежите през зимата като цяло да са в рамките на средностатистическите за последните 30 г. Те са между 110 до 180 литра на кв. м в низините и котловините, а в планините - над 200 литра на кв. м.

Според доц. Господинов валежите ще са около и над обичайното за сезона. Скиорите ще могат да се радват на естествен сняг по пистите, допълва той.

На въпрос да очакваме ли сняг за Коледа проф. Рачев обясни: "Най-рано седмица преди празниците може да се предвиди дали ще има снеговалеж. В неделя вече се образува снежна покривка, като в ниските части тя вече се стопи. Трайно остана на височина над 1500 - 2000 метра, което е добър показател."

А доц. Господинов допълва, че не е изключено да има сняг в края на декември. Причината е, че към момента вероятността за циклонална активност през този период в района на Европа е голяма. А точно тези процеси водят до валежи, но е рано да се каже дали ще са точно по Коледа.

"Сравнително хладното време в планините ще даде възможност за запазването на натрупалата се покривка и може би на 8 декември ще може да караме малко ски - предполага проф. Рачев. А това е предпоставка за по-ранен старт на зимния сезон. Скиорите ще се зарадват, защото миналата година на пистата имаше 20 см, а останалата част беше хубава зелена трева."

А тази година рано образуваната снежна покривка ще създаде особен микроклимат, което води до задържане на отрицателни температури в местата над 1500 метра. От своя страна това ще даде възможност на снежните оръдия да работят след 8 декември. "Да се надяваме, че няма да има резки затопляния, които по принцип не са изключени в началото на зимата", добави климатологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До пич номер 3,върви да се глобализираш в сащ,или вече си сащисан?
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
МЕРСИ за топла зима с урагани.Климатично оръжие над Крим,ураган над България.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 25 - Намерих в мрежата прогноза заСофия. На Коледа ще е +8 градуса. Поне така прогнозират.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Африканския модел какво казва!
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Прогнозата е супер хем топло,хем много сняг,!Знаят каква ще е зимата,пък не знаят,на коледа какво ще е!Демек нищо не знаят!
17
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
СКИ СЕЗОН НЯМА ДА ИМА
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По времето на Живков имаше чудесни зими. Цяло лято валеше сняг от сутрин до вечер. Комунистите се грижеха за народа и го засипваха със сняг. Сега никой не се грижи за народа и не го засипва със сняг през лятото.
15
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На обединена демократична Европа , пожелавам една хубава , дълга и студена зима. Ей така , за сплотяване.
14
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Забележително! "Топла зима" с температури с 1 градус над нормата си е НОРМАЛНА ЗИМА. Това, че ще има сняг, изключва зимата да е топла. Просто ще си е нормална. Обаче, в заглавието не бива да се изпуска "Очаква ни топла зима ..." Явно указанията да се набива тезата за глобално затопляне не са отпаднали. Имало два глобални модела, моля ви се! Американски и Европейски. Какво биоразнообразие сред фауната на климатолозите!
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На бедно Бг, Господ да е на помощ.
12
0
 
3
 
! Отговори
морски преди 4 месеца
Морската вода е с няколко градуса по-топла от нормалното за този период. Може и да се понижи донякъде...
11
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Комунистите съсипаха България.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Топла зима със сняг е като топла зима без сняг, само че със сняг
9
5
 
23
 
! Отговори
Гроби Таласъма преди 4 месеца
Фалиралата България се надява на климата, за да оцелее;)))
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Еми то циклони цяла върволица, нямат край, а облачетата растат ли растат и стават все по големи и дебели, нищо че изливат вода и сняг като из ведро, водят си и ветрове спортисти.:))
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Днес е пролет!
6
4
 
21
 
! Отговори
Неразбрал преди 4 месеца
Е, как хем топла, хем с повече сняг? Снегът по принцип не се ли получава при минусови температури?
5
1
 
17
 
! Отговори
До АнонимеН преди 4 месеца
най топлата година.... ти явно не си бил роден 94-та и не помниш 45 на сянка... :D :D :D
4
7
 
19
 
! Отговори
Бай Маню преди 4 месеца
Така е! Като дете, през 60-те години на село в началото на октомври имаше по 2 метра сняг.
3
11
 
13
 
! Отговори
Жако Фенбах преди 4 месеца
Какво ще е времето зависи с какъв разтвор са пълни резервоарите на самолетите, дето пръскат, и онзи със сандвичите от енергото мисли така, а щом и той го казва, приемете го, по-умните са го измислили, вие защо да се мъчите.