Правят първа копка на магистралата "Русе - Велико Търново"

Трасето й е с обща дължина близо 133 километра
3 дек 2023 08:58, Елка Василева
30
Правят първа копка на магистралата "Русе - Велико Търново"
Снимка: архив, БГНЕС

Символична първа копка на автомагистралата "Русе - Велико Търново" ще направят днес премиерът Николай Денков, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова, областни управители и кметове от региона.

Проектното трасе на бъдещата автомагистрала е с обща дължина близо 133 км и е разделено на три участъка: Русе - Бяла, обход на град Бяла и Бяла - Велико Търново. Изграждането ѝ ще започне от точка в землището на община Ценово, за която има готов технически проект, завършени отчуждавания и е издадено разрешение за строеж. За останалата част от автомагистралата тези процедури не са завършени, предаде БНР.

Проектът за изграждането на лот 1 и 2 от АМ „Русе – Велико Търново“ е включен в програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027, а министърът на регионалното развитие в служебния кабинет на Румен Радев Иван Шишков я обяви за национален обект.

Автомагистралата ще започва от Русе и ще достига до град Дебелец, където трафикът се разделя към Шипка и Прохода на Републиката. Трасето по проект е с автомагистрален габарит с две активни и една аварийна лента за движение в посока, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може гражданите от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до трасето на аутобана.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какви 2 +1 ленти, като това още на проект е остаряло. 3+1 трябват. Отделно пробивайе тунела под Шипка и връзка към Ст.З да се почват паралелно. Иначе нищо не правите, освен да се струпа трафика при Дебелец.
4
5
 
10
 
! Отговори
Шах преди 5 месеца
Магистрала с банкети.Първият е консумиран.
3
7
 
20
 
! Отговори
Зозо преди 5 месеца
Мдаа, той Кирю - кривата джука вече построи 15 тунела, 20 моста и 30 завода за ел. коли :))))))))))))))))))))))))))))
2
8
 
20
 
! Отговори
Аха преди 5 месеца
Тази година копка, след 50 половинка и в следващата ера цяла магистрала. Айде наздраве.
1
12
 
17
 
! Отговори
баба Пена преди 5 месеца
Очаква се да бъде завършена 5г след Хемус през 2157г ако до тогава светът не е свършил. На копката се очакват кебапчета, винце, хапка и пийка на гърба на дънакоплатеца и задължително селфи което ще бъде окачено в столовата на кметството по стара комунистическа традиция.