"Да, България-Пловдив" настояват "Альоша" да ходи в музей

В подножието му е скромният монумент на Левски
21 дек 2023 19:40, Нели Христова
224
"Да, България-Пловдив" настояват "Альоша" да ходи в музей
Снимка: БГНЕС

Ръководството на "Да, България-Пловдив" излезе с позиция за паметника "Альоша" в града. Това стана след демонтажа на  монумента на съветската армия в София и разразилата се дискусия съдбата за съдбата на останалите у нас.

Ето какво пише в нея:

"Да, България – Пловдив" изразява категоричната си подкрепа за преместването на пропагандните символи на Червената армия, възхваляващи завладяването ни от СССР и тоталитарен режим, обявен за престъпен преди 23 години.

Альоша се извисява на хълма над целия Пловдив, а в подножието му е скромният монумент на Левски! Това подчертава още повече контраста между двата символа: на чужда военна окупация и българския национален идеал за свобода и независимост.

Крайно време е да предприемем действия за преместването на пловдивския червеноармейски символ, разделящ общността на пловдивчани и изработен по съветски проект и диктовка. Tези монументи не са паметници и „освободителната" роля на Червената армия е манипулативно изкривяване на фактите – няма нито един съветски войник, жертва за "освобождението" на суверенна България.

"Да, България – Пловдив" инициира широк обществен дебат, който през различните идеи да обедини пловдивчани относно трансформацията на пространството, заемано от Альоша, на върха на Пловдив.

А мястото на Альоша е в музей – в музея на историята ни!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нямате ли капка срамЕдинствените паметници на окупатори в България са натовските бази.
79
22
 
19
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 4 месеца
Ако не беше АМЕРИКА,в СССР щеше да се говори на немски. Американската Ленд Лизи помогна на изтощената Съветска армия с всичко в огромни количества и съвършено качество. АМЕРИКА унищожи и силната Япония. А ние които сме да падне паметника на съветските окупатори не сме фашисти ,а демократи. И ако беше Втората Световна война сега,щяхме да сме с АМЕРИКА,Канада,Франция и Великобритания,но не с СССР,защото сянката на червеното е кафява.
78
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
***! Някой ден,собствените ви деца,ще ви пратят в " историята"! Тези,които днес Рушите Българската Единичност,култура и История!!! Аз настоявам за Премахването на " паметника" на Американските летци Бомбандирали София през 2 рата световна война!! Не стига че Избиха Хиляди Невинни Софиянци,Ами и " паметник" им Издигнаха Изедниците от СДС на времето след 1989 г! Българина го пере яко съчмата напоследък!-:((
77
21
 
11
 
! Отговори
Нямате ли капка срам преди 4 месеца
Рушопитеци та си продавате халките на Русия и ревете против премахването на окупаторски паметници от България ?!Невога да повярвам какви аутистка долнища и хомо не еректуси сте
76
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Големия Альоша и малкия Левски. Тъжна картинка сме. Да си го признаем
75
8
 
20
 
! Отговори
Сла-ва Кока-ине преди 4 месеца
От Политик под.л.га на СССР да станеш такава на САЩ и буташ паметници е върха на Демокрацията. Голям прогрес, после ще се чудите и маите че и Румъния е по добре от България.
74
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 114 Ама ходи и го обясни на разни тънко ишковци.САщ можеха да си изпробват някоя друга бомба ,а Чърчил е настоявал да се бомбардира София въпреки ,че американците са отговорили,че няма военни цели,но победителите никой не ги съди
73
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Фашистите загубиха втората световна война и сега бутат паметници, за да забравят загубата си. И да бутате и да не бутате паметници, фактите са си факти. Факт е, че руснаците ви победиха втората световна. Колкото и да ви е тъжно, това са фактите.
72
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Снабдяваме Германия с храни и кожуси, които никога не ни плащат дори! Отделно действаме в Македония и Гърция и освобождаваме така германци за източния фронт, където са по- нужни. Не сме ангели както Дай България си мисли. Да, сменят властта с комунисти, но наши комунисти! Руски войски тук не е имало, както в ГДР и други места.
71
9
 
5
 
! Отговори
К преди 4 месеца
Както казваше героят на Чудомир- две три кила пириксилин в темелите и готов.
70
4
 
10
 
! Отговори
Фитьо преди 4 месеца
С Альоша ще се озорят яко.Някой от акънлиите има ли представа колко тона е.
69
18
 
6
 
! Отговори
Г. Димитров преди 4 месеца
Аз съм много против преместването на този монумент!!! Той трябва да се ВЗРИВИ!!!
68
5
 
23
 
! Отговори
(-_-) преди 4 месеца
А може би трябваше да не ни закачат руснаците през всв2 и да ни оставят на другите участници във войната да ни изравнят със земята, нали? Поне така се спасихме до някъде.. Можеше да изпробват новото ядрено оръжие върху нас примерно, защото '41г обявяваме война на САЩ и Англия.. Това е напълно достатъчно!
67
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е как са ни окупирали като руснаците са съюзници на американците и англичаните, които защо бомбардират София и избиват хиляди софиянци? Англичаните нещо да не са се объркали?! До началото на септември сме в тройния пакт с Германия и хоп за два дни вече не сме с нея?! Ако не бяха руснаците на парижката мирна конференция сега границата с Гърция щеше да е на Асеновград! Това са искали!
66
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 112 Ами да си си направил ако си имал за какво,а всяка една държава може да има паметник в друга държава,ако там са загивали войници от нейната армия в случая такива има в цяла източна Европа,а и в Берлин също има такъв
65
4
 
6
 
! Отговори
Народен Съд 2.0 преди 4 месеца
За комунистите
64
11
 
8
 
! Отговори
Аз Съм Държавата! преди 4 месеца
Рушия няма право да ни държи светка на българска земя ще имаме ли или нява да имаме паметници на някакви руски бок луци съве ц ки окупатори!Не махаме паметник на червения прощад нали?!А на наша територия ?!Да не ци да искате да кажете че територията ти е на Русия?!Или си е наша?!А?!
63
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 110 Ами като си бил дружка с Хитлер за теб може и да е окупатор ,ама това не го никой не го интересува
62
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 104 Ами като е освободил половин Европа вземи и го признай международно Щото победата на Русия е призната,а паметник на Хитлер ще видиш през крив макарон.Такива паметници не могат да бъдат издигани и това пак го пише в Женевската конвенция от 1949.И има за ,какво да е писана
61
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нищо градивно от психодесните, дай им само да рушат.