Какво ще е бъдещето на Альоша? Пловдив обмисля премахването му

Ставало въпрос за трансформация на пространството
Обновена: 27 дек 2023 18:38 | 27 дек 2023 18:18, Камелия Цветанова
339
Какво ще е бъдещето на Альоша? Пловдив обмисля премахването му
Снимка: БГНЕС

И в дневния ред на Пловдив влиза премахването на паметник – този на Альоша. "Трансформация на пространството следва да има задължително. Как обаче да се трансформира това пространство е въпрос на дебат сред пловдивчани", каза пред БНР Веселина Александрова, общински съветник от ДБ.

Паралелно ще се обследват юридическите и технически възможности това да се случи, обясни тя. "В Пловдив също е полярна тема от години. Затова и тези действия някои ги наричат закъснели. Всички политици по време на избори не повдигаме тази тема", коментира Александрова.

Според нея Альоша символизира разединението в града под тепетата, който всъщност е мултиетнически град на толерантността. Общинската съветничка смята, че не може това да е символът на Пловдив и да заема най-високото място в града.

Всички промени, които се случват рязко, винаги разединяват хората, подчерта Веселина Александрова. Затова и според нея дебатите трябва да се случат по-бавно.

"Не говорим категорично за демонтаж. Говорим за трансформация на пространството. През годините има най-различни идеи за това какво може да се случи на мястото на Альоша. Има идеи за промяна на статуята, така че тя да изобразява Васил Левски."

"Има данни, има слухове, говори се, че е обявен за паметник от национално значение и че собствеността е държавна, което вече малко изкривява компетентния орган, който трябва да вземе решение", заяви още Александрова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още по темата: Пловдив
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
4
 
7
 
! Отговори
ТОВА Е ЯКО преди 4 месеца
Запада заяви, че не извращава източна европа с гейовизъм, слабоумна култура и необразованост - "Ставало въпрос за трансформация на пространството" !?
209
5
 
3
 
! Отговори
МДАА 2 преди 4 месеца
Аз съм ОК паметниците да не са съветски - но да са български военни. Сега под предлога, че са съветски всъщност удрят по символа "войн". Има скрити подмолни цели всичко това.
208
8
 
11
 
! Отговори
Паню Баирски преди 4 месеца
Най-после да се маха и този позорен паметник, символ на руските поробители! Направо да го взривят!
207
5
 
5
 
! Отговори
МДАА преди 4 месеца
В КРАК С ВРЕМЕТО! Вместо оръжие - букет цветя, устните с червило а косата лилава. Като дойдат лошите ще им вика - "аууу, недейтье беее". Паметниците са символ на идеалите на обществото - мъже бранещи народа не им трябват на метрополията.
206
2
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 4 месеца
А в Бургас Альошата кога ще го махат?
205
6
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 4 месеца
Махайте Альоша и в Пловдив, и в Бургас, и сложете Левски, Ботев или Раковски!
204
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всички съветски паметници в цяла България, трябва да бъдат преместени, или премахнати. Те са свидетели на мракобесния комунизъм, признат от света за еднакво престъпен, като фашизма.
203
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Над хилядолетен град, какъвто е Пловдив/Пълдин/Филипополис... небива да стърчи никоя фигура. Ще заприлича по-скоро на Батман. Един зелен хълм е по-величествен от която и да е човешка фигура.
202
9
 
4
 
! Отговори
Божил Божилов преди 4 месеца
Не бързайте дами и господа пловдивчани,защото скоро на софийските умници и красавци от жълтите павета ще им поднесем нова торта само че,този път изготвена от бронза на Паметника,който те разрушиха със сатанистка наслада.
201
0
 
3
 
! Отговори
Пак стана бъркотия преди 4 месеца
"Истината" стана N212.
200
3
 
4
 
! Отговори
До Истината № 213 преди 4 месеца
Проблемът е, че след идването на тази армия у нас властта взимат едни наши сънародници, които започват да прилагат и фашистки прийоми. На много хора обаче щеше да допадне идеята дадена от 190 ("Защото са глупави"), но тази идея трябваше да се популяризира в навечерието на промените или най-късно през 1990 г. Сега вече много неща се промениха. Пловдивчани се опитват да използват инерцията от случилото се в София. Това пък създава напрежение, защото в момента Русия воюва и става омагьосан кръг.
199
5
 
4
 
! Отговори
Anonymous преди 4 месеца
Един ден те ще платят
198
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бутайте паметници и се надявайте да ви вземат в Шнген . Хихихи. ООН дори забрани рушенето на такива паметници, и сега в очите на Европа сме просто варвари. А пък ако е излязла и историята с тортата направо незнам в каква категория попадаме. В същото време и скандал с наркотици. Яката ни се подиграват с този въздушен и морски Шенген, ама едва ли тези дето крякат "флекса, флекса" ще се усетят. Щото трябва да имат поне една мозъчна гънка а не само тази на ***.
197
4
 
1
 
! Отговори
. преди 4 месеца
Бутай , една Австрия само ни остана за шенгената , ако се подма ем убаво ще влизаме и ние на шенгената , нищо че сме най бедни и най болни , на свинче звънче , сега като бутнеме паметниците мед ще текне и автоматично ставаме пак 9 милиона , като по време на альошата !
196
9
 
9
 
! Отговори
Истината преди 4 месеца
ООН прие забрана за разрушението на паметници символи за борбата против фашизма.По нашите медии не го казаха,но може би затова запънаха с тоталното разрушаване на паметника в София.Подлежим на наказание и това не е от Русия, това е от ООН.Западняците не си бутат паметниците
195
9
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 4 месеца
Альоша плаче за тротил от четирите страни и да го омотаят с ДШ :)))))))))))))))))))
194
4
 
7
 
! Отговори
От Пловдив преди 4 месеца
Бутай! Цар Симеон чака за мястото.
193
7
 
8
 
! Отговори
Денхаг преди 4 месеца
На негово място издигнете паметника на Парапета и на Кокорчо
192
12
 
15
 
! Отговори
Подривчик преди 4 месеца
Взривете го и не се мотайте. Европа вази гледа. И... накрая пасольството карашик с Мутрофанова аут от Република България. Стига са мърсели пространството с руски пръцконтийки.
191
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Поредната греда в гза на русофилите. Първо изМОЧА сега и Альоша, няма да го понесат горките. А междувременно чакаме подобни новини от Варна, Бургас, Стара Загора и всяко друго място, което помещава окупационни паметници! Слава!