Ще последва ли Альоша в Пловдив демонтажа и съдбата на МОЧА?

Може да се стигне до референдум или само до трансформация на мястото
464

След като премахна скулптурите от Паметника на Съветската армия в София, реакцията в Пловдив не закъсня. Общински съветници заговориха за преместването на паметника на Альоша. Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов, сега общински съветник, обяви, че по темата с преместването на паметника трябва да се проведе референдум.

"Нашата позиция - на "Да, България" и "Демократична България", никога не е казвала, че сваляме, премахваме и разрушаваме паметника. Така че дали е възможно демонтиране, е предмет на разговор, до който трябва да стигнем до него след един такъв дебат. Но ние не казваме думата "демонтаж", а трансформация на пространството. През годините назад е имало доста епизодични идеи на артисти, изявени пловдивчани, но те са били спонтанни - имало е покриване на паметника, имало е смяна на надписа", каза лидерът на местната структура на "Да, България" Веселина Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя сподели, че тези идеи са били без конкретна насоченост.

"Именно заради това ние говорим за трансформация на мястото и смятаме, че най-правилният начин това да стане е през конкурс за идейни проекти, за артистични проекти, защото Пловдив е европейска столица на културата. Пловдив е мястото, което трябва да се обърне към артистите. Имаше една една група, която предлагаше покриването на паметника с вдлъбнати огледала. Тоест, паметникът остава вътре, статуята остава вътре непокътната, но отвън огледала отразява града", допълни Александрова.

По думите й пловдивчани имат разнопосочни мнения, но бил монумент, който разединява и поляризира мненията през годините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


464
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
415
0
 
0
 
! Отговори
1987 преди 3 месеца
Ако не са били така мразените комунисти от вас още щяхте да си светите със свещи вместо да ви строят ВЕЦ-ове ТЕЦ-ове и АЕЦ, и да ви прекарват електропроводи. От както влезе демокрацията само се руши и и краде, а вие сте едни неблагодарни овце с промити мозъци. На където ви бутнат на там вървите. Не съм русофил нито евроатлантик. Русия си гледа собствения интерес както и Америка. Само, че през комунизма нещо се направило и за България, а сега само се руши и краде... Факт. Хейтвайте колкото искате
414
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен, к.419. Няма проблеми, *** стои и ви чака. Хванете се, вместо да се криете в НС, и давайте дежурство на постамента по 3-4 часа по ред на номерата: Боце Бъ, Пеевски, Хр.Иванов, Киро П., генералчето Атанасов, еврейчето го оставете на мира, той няма да ентусиазира столичани; от МС - Академика, Тагарев, Кокорчо, Лорер; място там трябва да имат и Тр.Трайков, окр. управителка на София град и Васко Терзиев. Да се види кои управляват сега държавата, а не онзи със Шпагина!
413
0
 
2
 
! Отговори
МУСОЛИНИ преди 3 месеца
ЩЕ ПОСЛЕДВА - И НАРОДНИЯТ СЪД ЩЕ ПОСЛЕДВА!!!
412
1
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 месеца
Събаряйте Альоша, цимента е наш.Долу!!!!! До основи... Следва Варна и коне пред народното събрание и ЧИНИЯТА НА БУЗЛУДЖА!!!! ДОЛУ !!!
411
2
 
2
 
! Отговори
Махай преди 3 месеца
Долу Альошко, само ни разделя ! Всичко което разделя българите трябва да изчезне !
410
2
 
2
 
! Отговори
Долу преди 3 месеца
Гальоша да се махне веднага, стига лъжливи послания !!!
409
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако го бутнат от София може да им дадем да сложат на негово място статуята на Лилит,защото ние не можем да я гледаме...тя няма очи.Това си е демон и никаква Света София не е .
408
2
 
2
 
! Отговори
Я марш русуроби преди 3 месеца
Не можем да ви търпим
407
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как са любителите на укро пропагандата?Днес след 2 г. усилено писане за външни тoaлетни въпреки че по селата и в България има ...в КиЕФ се събудиха в една огромна външна тoaлетна.Там също бутаха паметници и сега слагат някакви смешни.Последното беше някакъв дракон с нос на пpace.
406
4
 
1
 
! Отговори
Гальошата с Гюлето преди 3 месеца
И да не се занимаваме
405
2
 
3
 
! Отговори
@420 преди 3 месеца
Екскремент русуробски ти ще изчезнеш
404
1
 
5
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
Да живее България!!
403
1
 
2
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
Не че съм любител на американците !!!
402
5
 
6
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
Ако не бяха американците, СССР, загиваше !!
401
1
 
6
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
Русофилите да не гледат Как завършва втората световна война ,а как започва, и кой кого напада !!?
400
2
 
1
 
! Отговори
@ 418 преди 3 месеца
Викам ти да изчезваш, че явно имаш *** вместо глава.
399
3
 
4
 
! Отговори
... преди 3 месеца
Хайде да не намесвате Украйна в цялата работа. Щото, ако трябва да сме прецизни, в България през 1944 г. влиза Трети УКРАИНСКИ фронт. Само дето ония украинци нямат нищо общо с настоящата хазаро-юдейска пасмина на власт в Украйна. Путин може да е всякакъв, но като евреин ашкенази е прав за едно - "Зеленски е срам за еврейския народ". ПС. Бил съм в местността Бабий Яр до Киев, където бандеровците за два дни разстрелват над 30 хиляди украински евреи.
398
3
 
4
 
! Отговори
Български паметници преди 3 месеца
Гальошата да изчезва
397
4
 
2
 
! Отговори
Препарил преди 3 месеца
Тая лилавата *** дето тухла върху тухла не е сложила през живота си, да не обажда.Във Втората световна война сме дали над 20 000 жертви. Спокойно може да се прекръсти паметника и да е в памет на тези войници. Заради тях не са ни разпарчедисали страната. Гърците са искали границата да минава до Самоков...
396
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ФЪшаги.