Ще последва ли Альоша в Пловдив демонтажа и съдбата на МОЧА?

Може да се стигне до референдум или само до трансформация на мястото
464

След като премахна скулптурите от Паметника на Съветската армия в София, реакцията в Пловдив не закъсня. Общински съветници заговориха за преместването на паметника на Альоша. Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов, сега общински съветник, обяви, че по темата с преместването на паметника трябва да се проведе референдум.

"Нашата позиция - на "Да, България" и "Демократична България", никога не е казвала, че сваляме, премахваме и разрушаваме паметника. Така че дали е възможно демонтиране, е предмет на разговор, до който трябва да стигнем до него след един такъв дебат. Но ние не казваме думата "демонтаж", а трансформация на пространството. През годините назад е имало доста епизодични идеи на артисти, изявени пловдивчани, но те са били спонтанни - имало е покриване на паметника, имало е смяна на надписа", каза лидерът на местната структура на "Да, България" Веселина Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя сподели, че тези идеи са били без конкретна насоченост.

"Именно заради това ние говорим за трансформация на мястото и смятаме, че най-правилният начин това да стане е през конкурс за идейни проекти, за артистични проекти, защото Пловдив е европейска столица на културата. Пловдив е мястото, което трябва да се обърне към артистите. Имаше една една група, която предлагаше покриването на паметника с вдлъбнати огледала. Тоест, паметникът остава вътре, статуята остава вътре непокътната, но отвън огледала отразява града", допълни Александрова.

По думите й пловдивчани имат разнопосочни мнения, но бил монумент, който разединява и поляризира мненията през годините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


464
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
395
4
 
10
 
! Отговори
Някой преди 4 месеца
Ако съветцката армия не беше влезнала в България и не беше наложила комунизма, предполагам че България щеше да бъде най-богатата и просперираща държава на балканския полуостров !!?
394
4
 
11
 
! Отговори
Някой преди 4 месеца
Много моля всички русофили да спрат да казват че България е била съюзник на Германия след като СССР също е била две години съюзник на Германия и заедно нападат Европа, да я превземат !! Как започва 2 световна война и кой кого напада Сталин и Хитлер със съюзници !!!!!!!!!
393
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма да е лошо малко и български паметници, все пак сме доста по-стари от други нации.
392
3
 
9
 
! Отговори
Русуроби вие не сте преди 4 месеца
Мнозинство...Вие сте малцинство
391
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Даже закъсняхме 30 години!
390
5
 
14
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 4 месеца
БУТАЙЙЙЙЙ, БЕЕЕЕЕ....И ИЗОБЩО НЕ ПИТАЙ , АКО СИ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН!!!!!!
389
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Още едно време имаше подписано официално разрешение за разрушаването на тоя паметник в Пловдив. Даже уж залагаха разни там вещества, но не успяха да го взpиват. То беше ясно, че е саботаж, че не успяха. Но прекратиха опитите. Видно е, че Альоша разединява българите. Значи не трябва да го има. Това не е войнишки паметник.
388
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И в Бургас
387
1
 
6
 
! Отговори
Факт преди 4 месеца
Е много ясно
386
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
и във Варна
385
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Русофобите по дефиниция сте антибългари, затова ние огромното мнозинство ви презираме." - Ниcкоинтeлигeнтните хора така и не разбраха, че човек ако не е русофил, не е задължително да бъде русофоб. Но русофилите така си мислят. То дори не е възможно да си какъвто и да било "фил" (русофил, тюркофил, гръкофил, американофил, т.н.) и да бъдеш патриот! Просто тия неща не са съвместими. Значи тезата ти за "антибългарите" просто не издържа. Излиза, че ти самият си антибългарин.
384
2
 
11
 
! Отговори
до 400 преди 4 месеца
какво общо имат руснаците, които ПО ЗАПОВЕД са се били с турците едно време и сегашните ***, които вярват, че имат допълнителна хромозома? Това, че сме благодарни на тези от 1878 и сме им направили паметници, значи ли, че трябва да съм благодарен на Стьопа от Мухосранск, който пие препарат за вана?
383
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русофобите тука може да цъкате плюсчета и минусчета, използвайки разни интернет чалъми, но сте едно жалко малцинство в България и ние ще ви демонтираме от управлението на страната.
382
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И на русофили като им кажеш да посочат причина поради която са русофили, всичките викат "Ама ако не бяха руснаците, сега щеше да бъдеш турчин и да говориш на турски!". Значи 1во, че за цели 500 години българите са останали българи и са си говорели на български. А българите в Македония с благословията на Русия бяха превърнати в македонци и сърби само за 70 години. 2ро, че руснаците ако са искали да съществува България, нямаше да са против Съединението. Освобождението е остатъчен продукт само.
381
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако не бяха руснаците, сега щеше да виеш маанета, тикво неузрела. Щеше да си като един кюрд без държава и потиснат. Русофобите по дефиниция сте антибългари, затова ние огромното мнозинство ви презираме.
380
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Боядисват монумента в занамето на Украйна . Или сменят табелата става Украински Герой . Бързо и евтино.
379
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бутай,бе!!!
378
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Нека пробват, ще бъдат пометени" Пак ще има палатки за 3те бранителки на МО ЧА. Този път ще бранят от феновете на Локо и Ботев.
377
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да си русофил, е незряло. Детинско е. Като когато на едно 3-4 годишно дете му покажеш картата на света и го попиташ кои държави му харесват и децата обикновено посочват предимно най-големите и тези за които са чували да се говори най-много. Направете си този експеримент с децата си и вижте сами! После русофилите викат "Дядо харесваше Русия, аз не съм предател! И аз ще харесвам Русия!" (А дядо му бил партизанин обирал мандрите. И пекал чевермета от чуждите животни!)
376
5
 
12
 
! Отговори
Сталинче преди 4 месеца
Има Альоша,има проблем.Няма Альоша,няма проблем.