Ще последва ли Альоша в Пловдив демонтажа и съдбата на МОЧА?

Може да се стигне до референдум или само до трансформация на мястото
464

След като премахна скулптурите от Паметника на Съветската армия в София, реакцията в Пловдив не закъсня. Общински съветници заговориха за преместването на паметника на Альоша. Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов, сега общински съветник, обяви, че по темата с преместването на паметника трябва да се проведе референдум.

"Нашата позиция - на "Да, България" и "Демократична България", никога не е казвала, че сваляме, премахваме и разрушаваме паметника. Така че дали е възможно демонтиране, е предмет на разговор, до който трябва да стигнем до него след един такъв дебат. Но ние не казваме думата "демонтаж", а трансформация на пространството. През годините назад е имало доста епизодични идеи на артисти, изявени пловдивчани, но те са били спонтанни - имало е покриване на паметника, имало е смяна на надписа", каза лидерът на местната структура на "Да, България" Веселина Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя сподели, че тези идеи са били без конкретна насоченост.

"Именно заради това ние говорим за трансформация на мястото и смятаме, че най-правилният начин това да стане е през конкурс за идейни проекти, за артистични проекти, защото Пловдив е европейска столица на културата. Пловдив е мястото, което трябва да се обърне към артистите. Имаше една една група, която предлагаше покриването на паметника с вдлъбнати огледала. Тоест, паметникът остава вътре, статуята остава вътре непокътната, но отвън огледала отразява града", допълни Александрова.

По думите й пловдивчани имат разнопосочни мнения, но бил монумент, който разединява и поляризира мненията през годините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


464
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
375
5
 
6
 
! Отговори
до 392 преди 4 месеца
Американофилите не знаят, че най-много българи има в Русия в момента - повече от 300 000. И неслучайно. Никой не иска изпадналия Запад.Това в коя паралелна вселена. То руснаците бягат от Русия какво остава за българите. Сега руснаците реват, че искат да ггонят от Прибалтика. Що не искат руската и да мрът за путина..
374
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Американофилите не знаят, че най-много българи има в Русия в момента - повече от 300 000. И неслучайно. Никой не иска изпадналия Запад.
373
3
 
4
 
! Отговори
до 388 преди 4 месеца
То и Монголия летя в космоса и какво? А в момента жена космически инженер е домашна помощница на олигарх и благодари на шефа си, че я е пратил на почивка в Турция. Ако искаш мога да ти пратя линк към предаването по руската тв, където го показаха. Та Русия първо да оправи себе си и стане привлекателна за своите милиони бивши граждани избягали на запад. Тогава ни мисли нас. Между другото, доста руснаци избягаха и в България о путинския рай
372
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нека пробват, ще бъдат пометени
371
2
 
6
 
! Отговори
Харашо преди 4 месеца
Турете му боНбата!
370
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Докато бяхте с Русия, в Космоса летяхте, престиж имахте. А сега си имате виртуален Шенген и европейски въздух под налягане, който когато излиза, мирише.
369
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хем виждате, че никой не ви иска в Европския съюз, освен като обслужващ персонал, туристи и мигрантско гето, хем на големи европейци ми се правите.
368
10
 
6
 
! Отговори
Смърт на фашизма преди 4 месеца
Войнишки паметници не се пипат без значение чии са. Жестоко проклятие спохожда тези, които ги сквернят
367
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако Петко войвода беше в съвременни дни,и него бихте хвърлили в зандана, защото е русофил, майни майкоподарявци ! Трябва да сте преди всичко българи, а не псевдоевропейци!
366
8
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 4 месеца
Като начало е добре да вдигнат с кран горе някой с Хилти да му изкърти шмайзера. До кога ще ни стърчат над главите шмайзери и крепостни пияндурници? Ай сиктир!!!
365
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не, но вас от Да, България и разните ДСБ та ще ви демонтираме със сигурност. Не бързайте да се радвате и за ПСА, подлежи на възстановяване
364
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да си напсувам аз руснята и президенто им да ми е спорна седмицата. Никакъвци нещастни!
363
8
 
10
 
! Отговори
До До 319 преди 4 месеца
Пловдив е град от 8+ хиляди години. По това време в Русия не е имало хора дори!
362
4
 
11
 
! Отговори
Русофил преди 4 месеца
Нужно ли е всеки ден да се гаврите с нас русофилите?!
361
7
 
13
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Паметник на военен съюзник на Хитлер от 1939-1941 година не ни трябва!
360
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма, какво повече да се говори, приключваме с всичко съветско, за да я има България. На, който не му харесва, да не му харесва, ние, какво да направим, че изборът му е кофти. Ще мрънкат, ще мрънкат и ще свикнат.
359
10
 
12
 
! Отговори
Соте преди 4 месеца
Всички знаем че червената армия обезкърви бъларския организъм ,спря естествения му ход и израстване .били са убити и гонени най будните и образовани българи .. истинска катастрофа но сега трябваше да вземем което е добро и да продължим напред без да забравяме за престъпния режим ,като оставим тези тотеми да напомнят че е имало и такъв режим в историята ни
358
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Едно време, на морето, да натаковаш рускиня не се броеше за точка. Германката 2 точки. И най интересното, най трудни бяха полякините.
357
2
 
12
 
! Отговори
370 преди 4 месеца
В продължение...За да ни внушат идеята за вечната дружба и поставенето в позицията на по-малък брат фалшифицираха и осторията. Унищожителното за ПБЦ нашествие на Светослав беше представено като нещо добро. Даже има детско-юношеска литература, която го представя като обединител на двата народа(ние като младши) срещу лошите ромеи.Разбира се не пише за набитите на кол от него граждани на Пловдив и че опустошителното му нашествие прави България лесна плячка за византийците
356
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
нито един паметник да не остане на територията на България. Независимо какъв и на какво. В момента се води безпрецедентна акция по заличаване на историята ни. Ами, де що видите паметник, премахвайте-----------------------------------------------------------------Я първо обясни действията на червените другари, сринали десетки паметници след 1944 г.. и то на достойни българи???