Пчелар: Медът е третият най-подправян продукт в страната

Произвеждаме огромно количество мед, а потреблението ни е ниско
12 яну 2024 08:54, Анисия Иванова
45

Медът е наричан "нектар на боговете", познат е още от древните египтяни и е бил използван заради богатия си вкус и мощната терапевтична стойност.

"България произвежда огромно количество мед, а потреблението в страната е твърде ниско. Големи количества пчелен мед остават нереализирани и се принуждаваме под различни форми ние да го продаваме, за да може да се ползва от хората", заяви председателят на Управителния съвет на Сдружението на пчеларите инж. Михаил Михайлов в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че медът е третият най-подправян продукт в страната. Много често към него бива добавян определен царевичен продукт, захарни сиропи, нишесте и други.

"По външен вид трудно може да се определи качествата на един мед. Има си методики, по които се изследват свойствата. Той може да бъде както кристализиран, така и захаросан или течен. В зависимост от съдържанието му и в зависимост от чистотата му той рано или късно може да кристализира", добави инж. Михайлов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негови думи по това време в страната не би трябвало да се намира течен мед.

"В този зимен сезон, ако в магазина продават течен мед, това означава, че той е подгряван, декристализиран, защото по това време трудно може да има такъв мед", категоричен е гостът.

Инж. Михайлов добави, че върху меда трябва да има етикет, който трябва да съдържа номера на сертификата и със съответния документ могат да се видят показателите.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Медът е 3ти, зърнените продукти 2ри и млякото 1во.
36
1
 
1
 
! Отговори
До аз съм бе аз преди 3 месеца
Да ядеш на коня на паметника на цар-освободител . .....
35
0
 
0
 
! Отговори
До Трифон преди 3 месеца
А бе алкохолик добре ли си?
34
0
 
1
 
! Отговори
Добре преди 3 месеца
Дарете на детски градини,сиропиталища на старчески домове,продавайте малко над изкупната цена и ще са доволни всички.Толкова ли е трудно бе хора?
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами направете така,че фалшификаторите да бъдат публично оповестени,за да не им купуваме продуктите.Защитете себе си,за да защитите и нас.
32
12
 
5
 
! Отговори
Аз съм бе, аз! преди 3 месеца
Мамицата им еврогейска, те и само те са виновни! За всичко! Ей, на сега се оказа, че лично Сорос е научил честните наши пчелари да фалшифицират народния ни медец!Къде си Костя, Защитнико наш, да унищожиш евровраговете ни?!
31
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Че те повечето пчелари дори не знаят, че медът веднъж като го нагрееш над 44-5 градуса, вече не е мед, а няма такъв, който да не го прави. Сигурен съм, че и този "експерт" не е изключение. Ако искаш мед, само от пита директно. Налят ли е в буркан, 99,999% е вероятността да е прегрят преди това.
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чей меда се туря като си напълнил казана, аз направо пускам отворените буркани там.
29
8
 
0
 
! Отговори
Фин преди 3 месеца
До Анонимен да 29 ..анонимнико сскудоумен, напиши си поне един никнейм! Иначе от коментара си личи, че си голям демократ - да не си и ти фен на соца като Киро Брейка.
28
1
 
7
 
! Отговори
Ееее преди 3 месеца
Как да купиш мед от тия като си сигурен че ти продават всичко друго но не и мед. Цената не я коментирам. Купувам само от проверени хора, без да се пазаря за цената, а такива като тоя да си ядат сурогатите
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Фин, комплексарче, няколко пъти ти казаха, че се засягаш от коментар, който не е насочен към теб. Не ти харесват хората тук... хайде марш и не се връщай! Няма нужда да нападаш някого за личното му мнение! Всеки може да ползва или не нещо! Не ти дължи обяснение. Болният тук си ти. Доказа го. Сега потапяй, че злобничките сте прекалено много!
26
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Та той меда се прави от захар не от пчели
25
6
 
2
 
! Отговори
Фин преди 3 месеца
До Анонимен 22.. как си се засегнал от пропаднали типове само - разпознал си се като този тъъпчо с френския мед от 250 гр. А бе то ясно, че сте маймундере тук, и ако не си ги знаете, значи имате проблем със здравето.
24
1
 
11
 
! Отговори
komitata преди 3 месеца
защо им аогромни количества след като търсенето е слабо -защото им а субсидии и интереси ,пчеларството изисква доста труд и инвестиции и етикетите ням ад арешат проблема . Медът не е хляб или месо и консумацията е ниска затов аи цената му н еотговаря н апродукта спрямо инфлацията а и контрола е слаб
23
5
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
много мед а в буркан 900 гр с пита 12.99 лв във фантастико
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 20, не. Очевидно си го фалшифицират само :)
21
0
 
9
 
! Отговори
Рудолф Щайнер преди 3 месеца
А, моля, моля, не ме замесвайте в лични нападки, пийте си там каквото пиете, хапчета, билки, мента, глог, туй-онуй, валериана, лекувайте си нервите, че за възпитание е вече късно.
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Фин, като не ти харесва форума се разкарай. Обиждащи без основание има много. Няма нужда и ти да си тук. Хайде марш и не се връщай!
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Фин, льо льо, никъде не е написано, че не ми понася! Всъщност през цялото време си измисляш и кълнеш на основа измишльотените си. Имаш образователни липси! Освен това си злобен и арогантен. Виж си писанията и се засрами от личността ти! Ти си срам за хората! Спри да обиждаш заради това, което се случва само в твоята глава. Не харесвам мед и не го консумирам. Имам право на това! Като и да изразявам мнение! Отивай се закопавай някъде, че такива като теб в България с лопата да ги ринеш! Злобар!
18
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тролим меда?