Пчелар: Медът е третият най-подправян продукт в страната

Произвеждаме огромно количество мед, а потреблението ни е ниско
12 яну 2024 08:54, Анисия Иванова
45

Медът е наричан "нектар на боговете", познат е още от древните египтяни и е бил използван заради богатия си вкус и мощната терапевтична стойност.

"България произвежда огромно количество мед, а потреблението в страната е твърде ниско. Големи количества пчелен мед остават нереализирани и се принуждаваме под различни форми ние да го продаваме, за да може да се ползва от хората", заяви председателят на Управителния съвет на Сдружението на пчеларите инж. Михаил Михайлов в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че медът е третият най-подправян продукт в страната. Много често към него бива добавян определен царевичен продукт, захарни сиропи, нишесте и други.

"По външен вид трудно може да се определи качествата на един мед. Има си методики, по които се изследват свойствата. Той може да бъде както кристализиран, така и захаросан или течен. В зависимост от съдържанието му и в зависимост от чистотата му той рано или късно може да кристализира", добави инж. Михайлов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негови думи по това време в страната не би трябвало да се намира течен мед.

"В този зимен сезон, ако в магазина продават течен мед, това означава, че той е подгряван, декристализиран, защото по това време трудно може да има такъв мед", категоричен е гостът.

Инж. Михайлов добави, че върху меда трябва да има етикет, който трябва да съдържа номера на сертификата и със съответния документ могат да се видят показателите.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
9
 
2
 
! Отговори
Фин преди 4 месеца
До Анонимен 18.. нямам никакви образоателни липси, а освен това съм билкар от десетки години. Ти си типичен ганьове..ц и нихилист, а в този форум сте изключително пропаднали типове. Сещам се за коментарите под новината за смъртта на онзи веган в Хималаите. Иначе, ако не харесваш мед и не ти понася, значи си с болен организъм. Потърси в нета информация от Рудолф Щайнер за това!
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Фин, не консумирам мед, защото не го харесвам! Имам право на това. Не се хваля, а споделям, че не сме длъжни да потребяваме нещо само защото някой го произвежда! Хвалба няма, ама явно си от онези с образователните липси! Сме шник! Веднага зпаочва с личните нападки, защото повече не можеш!
15
2
 
4
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 4 месеца
До Фин, къде видя хвалба точно? Всъщност си поредният, който се е засегнал на мнение в интернет, което не говори никак добре за теб! Всеки има мнение и право да го изрази! Когато някой се засяга от мнение, което не е насочено към него си е повод за разговор със психолог. Очевидно на теб ти е нужен. Запази си час и се лекувай. Никой не длъжен да понася липсите ти!
14
10
 
6
 
! Отговори
Фин преди 4 месеца
До Анонимен 12.. най интересното е, че хвалиш с това глупавато ганьоовско откровение. Има толкова много качествен и истински мед, и ако ежедновно го консумираш, може никога дори в аптека да не влезеш. Интересни *** са българите като теб - най болния народ на Земята.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Продавачката на сиренат в магазина казва че БДС означава Без държавен стандарт, зареждат най-евтиното фалшименто и го разпределят по всички канти, за да симулират разнообразие и че са заредили от всички марки, а то едно и също сухо мляко с палмово масло, тебешир, желатин от втечнено трупно месо и белина.
12
4
 
4
 
! Отговори
така си е преди 4 месеца
има 10 000 производителя . Захар се слага за да се захароса като сладко . Дечицата така го ядат повече . Лили, Мермерски и от малцинствата го определят като полезен . лекува ковит, едра шарка, повишава плодовитостта . Против кашлица, за спортистите също е полезен . Русия го измисли . Там е най-качествен . Лапат мед за дълголетие . Малко подскъпна - 19 лева - от кошера до магазините .
11
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не използваме мед вкъщи и толкова. Захарта я използваме в минимални количества и нямаме какво да заместваме буквално. Имам едно бурканче 250 гр., което купих миналата година от Франция и вероятно ще изкарам 4-5 години с него. Така че от мен пас по тази тема.
10
4
 
7
 
! Отговори
До 8 преди 4 месеца
Сирената също може да попаднат в челната тройка. Смятай докъде са стигнали щом слагат добавки към храната на кокошките за да снасят яйца с оцветен жълтък.
9
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами що не прибавяш мед при джибрите бе умнико.
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Първите 2 кои са - салам народен и кисело мляко по БДС :)))
7
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Меда и без това си е един голям фейк. Няма голяма разлика със захарта, ползите са минимални. Вярно е, че ще приемете микроколичества антиоксиданти и рибофлавин, но това не променя нищо. Ще усетите ли нещо ако изпиете 1 грам ракия?! Същото е с меда и неговите ползи. Що не оставите пчелите на мира най сетне!?
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На село едни пичове имат два кошера и продават по 2 тона мед на година.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 3....За това четете....Като видите на етикет....,,глюкозо _ фруктозен сироп"...оЗначава царевичен сироп.Пийте плодови сиропи и се радвайте на витамини и здравословен живот!
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Че то от половин век това се знае.Обаче България е рай за измамниците Не случайно е родина на криптоизмамници .и чекмеджета.
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Царевичния продукт е евтиният канцерогенен глюкозо-фруктозен сироп, съдържащ глюкоза, затова фалшивите медове са течни, направо водичка.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не е вярно това. Сиренето, майонезата, горчицата, лютеницата, пастетите, кренвиршите, киселото мляко, надениците и саламите са най-най.
1
8
 
10
 
! Отговори
Трифон преди 4 месеца
от меда става убава ракия