Топим се: Малък брой жени в детеродна възраст и застаряващо население

Доц. Спас Ташев: Падаме под 5 млн. в следващите години
31 яну 2024 13:45, Анисия Иванова
218

В края на миналата година Националният статистически институт прогнозира, че населението ни ще продължи да се топи. Според последните данни населението на страната ще падне под 5 милиона души през следващите години.

"Проблемът е повече от 30 години, започна да се говори за него след 1989 година, макар че ако погледнем структурата на населението преди този период, ще видим, че предпоставките за този срив се наблюдават и в предходния период. Това е нещо, което е било предизвестено, друг е въпросът е, че се е мълчало. Големият проблем пред България е, че след прехода, особено през последните години, ние нямаме правителство, което да е изпълнило своя мандат", каза доц. Спас Ташев от Института за изследване на човека и населението при БАН в студиото на "България сутрин".

По думите му, за да имаме успешна демографска политика, трябва да си дадем сметка, че първите резултати ще бъдат след 10-15 години.

"Със сегашните краткосрочни перспективи пред българските политически формации, това е страничен проблем, който те на думи му обръщат внимание, но на практика политики в тази посока няма. Ние като народ и политици трябва да се научим да имаме друга философия. Няма нищо лошо в това да има партийни противоречия, но по основни приоритети трябва да има консенсус", допълни доц. Ташев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че политиката по демографския въпрос трябва да бъде постоянна и надграждана, а не при всяка смяна на властта да се търсят нови решения.

"Преди 2017 година средният брой на деца на една майка беше 1,56, това беше и средният за Европа. След 2017 година ние вече имаме раждаемост над средната за Европа. Така че, ако ще говорим за демографска криза, тя е в ЕС, а не толкова към България. В момента този показател е 1,8, ние сме с доста добра раждаемост. Проблемът е, че имаме малък брой жени в детеродна възраст на фона на едно застаряващо население", коментира експертът.

Според него смъртността в България ще продължи да бъде висока през следващите 25-30 години.

"За съжаление, средната продължителност на живота в България е по-ниска, отколкото този показател в ЕС - разликата е 5-6 години, има разлика между жените и мъжете. Жените живеят повече. Един от начините за по-дълъг живот е подобрение на условията за живот, здравеопазването. Средната продължителност на живот в България е около 75 години", подчерта доц. Спас Ташев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
1
 
6
 
! Отговори
Капут Кондомов преди 2 месеца
По тия ширини единствено абортът се ползва за контрацепция
172
4
 
13
 
! Отговори
Един преди 2 месеца
Българките подобно на западнячките започнаха да живеят само в социалните мрежи , Тиндър и баровете. Както се казва не са особено материал за съпруги и майки. Взимат си кученца и котенца , снимат се каро кифли по цял ден , правят се на кариеристки и вече живота им е завършен. А не разбират , че живота е завършен не когато следваш тенденция в Инстаграм и ТикТок , а когато създадеш Семейство и дом.
171
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз лично съм мъж и нямам деца, защото няма на кого да ги направя. Повечето жени изобщо не се интересуват от мъже и ми отказват. Говоря за жени 30+, които по цял ден са в социалните мрежи, живеят във виртуалния свят и получават хиляди предложения от мъже всеки ден, затова вероятно започват да се мислят за някакви божества.
170
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българинът е свикнал да бяга от отговорност и да оправдава всичко с крадливите политици,които той търпи.Спасението по единично и липсата на чувство за дълг към тази държава доведоха до това.Всичко започва от образованието,ако искаме да има България,трябва всички деца без значение етнос да бъдат учени на родолюбие и дълг
169
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България няма да се затрие ,а Българите в настоящия си вид. Това е темата. Същото важи и за държавите изброени от теб. Кога ли ще разберете че Българи, Англичани и всички други са термин за определянена граждани ,а не за генетичен материал. Българи с прабългарски гени няма, има Български граждани с смесица от Гени. Повечето настоящи Българи са смесица от разбообразни гени, като пра- Българските са под 2%. Вземете се в ръце и учете малко.Образовнието ни е пълна скърб.
168
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българите искат хем да са нацисти хем гейове. Няма как да стане. А пак този недоразвит индивид как е станал доцент? Този прилича на един човек с основно образование.
167
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С такива лидери как да не се топиш?Аз се топя и изчезвам много бързо и не само аз жената и тя. Как може този да е доцент? И после защо бягат от България.
166
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българи отдавна няма в България.
165
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От 89 година на сам са повече от 30 години и са точно 35 години. Но кой слуша човек, който е причината за намаляването на населението. Такива хора от ДС са причината. Народа заради тях си търгна и потърси нормални държави в които закона на шуробаджанащината не важи, а важи принципа на лоялна конкуренция. В България има процес на самоизяждане и злоба.
164
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като го гледам този на снимката хич не се е разтопил. Е този псевдо-комунист е причината за топенето на ледниците в България.
163
0
 
6
 
! Отговори
сегодня.бг преди 2 месеца
Едно и също... по пет такива новини ли ще пускате на месец?
162
4
 
6
 
! Отговори
Сингапур преди 2 месеца
България няма да се затрие за разлика от някои нации като английската, германската и подобни. Така наречените ц:игани не са фактор в демографията. Като количество не са много , а като качество пък хич не стават. Лузърите и гастарите са най кресливи , но файда няма от това. Антибългарите пукат като пуканки от злоба .
161
8
 
11
 
! Отговори
Ланселот преди 2 месеца
България след няколко десетилетия е Bye bye и това е неизбежно. Тенденцията е вече мноооого трудна за обръщане и на никого не му пука за това. От човек с реални ясновидски способности знам , че цuганите ще са новите българи. България няма да изчезне, както прогнозират някои, просто българите ще са други. Няма да е голяма загуба, не сме особено качествена стока.
160
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бой глад гърч стрес и яздене и стригане на смени и после що съадотоизмряли или фана гората. Му бавно *** Темпо темпо.
159
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако имахме политици, който да мислят за работещите роби, робите щяха да се множат и да има кой да работи....ама като гледам какъв живот ще има детето ми тук, по- добре да не правя...или като другите да го образовам и да го пращам в чужбина...просто няма смисъл.
158
1
 
7
 
! Отговори
Топчо преди 2 месеца
България е на дъното. Навсякъде помия и ни заливат с още , а всичко си седим с пръст в.. Окото. Предатели и престъпници на длъжности
157
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези, които след 1989 година подрипваха и ревяха като мага рета по площадите за банани и тоалетна хартия, не мислеха и не мислят за деца. Те си искат бананите и тоалетната хартия, а не деца.
156
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От края на 1990 година има много рязък спад в броя на новородените деца - раждаха се около два пъти по-малко деца в сравнение предишните години. От над 110 хиляди новородени деца на година до 1989 година, на 45-55 хиляди след 1990 година. Този спад сега се умножава - родените след 1990 година сега създават повечето деца в България, а тези родители са малко
155
1
 
8
 
! Отговори
Бьлгарче преди 2 месеца
Пьрво, трябва да спрем чалгата а после всичко ще си дойде на мястото!!! Чухте ле бе кючекчии и кючекчийки???
154
0
 
10
 
! Отговори
Индия преди 2 месеца
Ацтеките и маите са имали империи. Били са многобройни. Изчезнали са. Няма империя или държава която да е вечна. Народите също не са вечни.