Топим се: Малък брой жени в детеродна възраст и застаряващо население

Доц. Спас Ташев: Падаме под 5 млн. в следващите години
31 яну 2024 13:45, Анисия Иванова
218

В края на миналата година Националният статистически институт прогнозира, че населението ни ще продължи да се топи. Според последните данни населението на страната ще падне под 5 милиона души през следващите години.

"Проблемът е повече от 30 години, започна да се говори за него след 1989 година, макар че ако погледнем структурата на населението преди този период, ще видим, че предпоставките за този срив се наблюдават и в предходния период. Това е нещо, което е било предизвестено, друг е въпросът е, че се е мълчало. Големият проблем пред България е, че след прехода, особено през последните години, ние нямаме правителство, което да е изпълнило своя мандат", каза доц. Спас Ташев от Института за изследване на човека и населението при БАН в студиото на "България сутрин".

По думите му, за да имаме успешна демографска политика, трябва да си дадем сметка, че първите резултати ще бъдат след 10-15 години.

"Със сегашните краткосрочни перспективи пред българските политически формации, това е страничен проблем, който те на думи му обръщат внимание, но на практика политики в тази посока няма. Ние като народ и политици трябва да се научим да имаме друга философия. Няма нищо лошо в това да има партийни противоречия, но по основни приоритети трябва да има консенсус", допълни доц. Ташев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че политиката по демографския въпрос трябва да бъде постоянна и надграждана, а не при всяка смяна на властта да се търсят нови решения.

"Преди 2017 година средният брой на деца на една майка беше 1,56, това беше и средният за Европа. След 2017 година ние вече имаме раждаемост над средната за Европа. Така че, ако ще говорим за демографска криза, тя е в ЕС, а не толкова към България. В момента този показател е 1,8, ние сме с доста добра раждаемост. Проблемът е, че имаме малък брой жени в детеродна възраст на фона на едно застаряващо население", коментира експертът.

Според него смъртността в България ще продължи да бъде висока през следващите 25-30 години.

"За съжаление, средната продължителност на живота в България е по-ниска, отколкото този показател в ЕС - разликата е 5-6 години, има разлика между жените и мъжете. Жените живеят повече. Един от начините за по-дълъг живот е подобрение на условията за живот, здравеопазването. Средната продължителност на живот в България е около 75 години", подчерта доц. Спас Ташев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
5
 
19
 
! Отговори
анонимна преди 3 месеца
Изтрили сте ми коментара, в който протестирах срещу наричащия втора употреба жените? И то без да съм употребила никаква нецензурна дума? Вие сте явни женомразци и сексисти и ще ви докладвам където трябва. Това между другото го наблюдавам отдавна, оставяте откровено просссташки и крайно обидни коментари за жените, очевидно живеете в минало столетие?
132
2
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Който иска да си оставя гените, като че ли е Айнщайн, да бъде така добър да си плаща за това, а не да вземат от някой, дето и един малък дом и десет годишна кола си купува с яко бачкане, одират му кожата с цени и данъци, крайно време е за естествен подбор, дори и само донякъде. Дори по време на т. нар. социализъм нямаше такова доене на читавите за сметка на навлеци от всякакъв етнос.
131
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По - добре, не е голяма загуба
130
3
 
16
 
! Отговори
един преди 3 месеца
Стига сте ревали за тая раждаемост! Раждали преди и ги мятали по нивите на десет години! Сега учат до пълнолетие, я гледай пет - шест с майка им и ще видиш какво ще ти се случи! Напротив, трябва да се намалява преди да са ликвидирали приказната ни планета! Можела била да храни много повече, може, ама с бооооккклуци, всякакви гмо и с цената на изсичането на гори, ами ток, вода и пр? Да не говорим с постоянното обедняване, роби ли искате, та да бллллъскат за коричката хлебец.....
129
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вие си мислите , че тази територия е държава ли ?
128
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Изобщо не са виновни политиците от последните 30 години .Държат народа беден , имотите скъпи (нали трябва детска стая) , колите скъпи . Жените евтини ,втора употреба , ама не искат да раждат .
127
4
 
20
 
! Отговори
Аха преди 3 месеца
Наистина ли си мислите,че на нашето деликатно разпложние ще оцелеем ако сме 3 милиона?До Турция която ще е към 100 милиона?
126
3
 
21
 
! Отговори
няма да липсваме преди 3 месеца
Като знам кви хора живеят по тая земя, няма да липсваме на човечеството и на историята... така че няма драма!
125
6
 
18
 
! Отговори
Буркина Фасо преди 3 месеца
Количеството няма значение при хората . Природен закон. Важно е качеството. Люксембург нямат един милион обаче са си добре и не врещят като луди , че някой ги бил стопявал.
124
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бурунди: Имаш ли представа какви са приходите на Княжество Монако, само от Казиното на територията им. Че го сравняваш с България! Може и 500 да са, но имат Крушовица, за разлика от тебе.
123
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма жени чужденци и мигранти се награбиха на жени в БГ .. Единствения народ който си дава жените на чужди ..
122
3
 
6
 
! Отговори
Мозамбик преди 3 месеца
На който му се топи нещо да бега у Зимбабве или Бангладеш.
121
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Напълно логичен резултат от процесите,които текат през последните 33год. в България! Планът РанЪт е в действие,който безропотно се изпълнява от продажниците,които от 35 год.ни управляват! Хищническото ограбване и съсипване на държавата ни е основната причина за демографската катастрофа! И не е вярно,че никой не говори за това.Директорът на демографския институт към БАН акд.Петър Иванов отдавна бие тревожно камбаната за демографския срив,но кой да го чуе? Управниците ни зануляват по заповед !!!
120
6
 
10
 
! Отговори
Бурунди преди 3 месеца
Не е важно количеството , а качеството. Княжество Монако нямат един милион ама не врещят като ненормални , че се били топяли.
119
1
 
7
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
абе "ние" се топим, а по балгериа ин орбит нема един експерт дето да не е с наднормено тегло. дали па грешката не е баш у "нас", а "експертите" да са за тричане
118
9
 
6
 
! Отговори
Крундел преди 3 месеца
не останаха млади хора в Бг, благодарение на назначените за "бизнесмени" верни другари от партията майка, т.е. на др0гарете във форума, дето хленчат за бай тошово време колеги и любими приятели-русофили, иначе по бай тошово време бяхме 9 милиона щото се стреляше по границата имаше жителство, но на др0гарете ес и сащ са им виновни, просто като се разкапа концлагера НРБ всичко което искаше - избяга, после 30 години горните "бизнесмени" помогнаха и останалите читави да се изнесат.
117
4
 
10
 
! Отговори
българина преди 3 месеца
в статията липсва един МНООГО важен статистически факт, който предшества броя население. След 1989 има спад в раждаемостта, но след това започва възстановяване. линията на РЪСТ на раждаемостта е възходяща до лятото на 2008г. , сиреч точно година след влизането в ЕС! както искате така го смятайте, ценности и безценности, водещи до абсолютния край на нашия етнос. Последния път когато сме били близо до изчезване е 16 в, около 400 х души.
116
3
 
17
 
! Отговори
Пе преди 3 месеца
В момента ражда поколението, което избухна след десетилетието на ромското включване (2005-2015 г.). Затова е подобрен показателят.
115
6
 
1
 
! Отговори
Надарения преди 3 месеца
С моята скромна помощ можем да обърнем тази тенденция ; ))))
114
3
 
15
 
! Отговори
при Тодор Живков преди 3 месеца
При Тодор Живков когато бяхме с Русия пенсиите в някои места и градове се носеха в къщи. Всеки месец, по едно и също време, по един и същи маршрут пощаджията с една голяма чанта пълна с пачки пари обикаляше квартала и носеше пенсиите по домовете. Пенсионерите го канеха, черпеха го нещо и му оставяха стотинки от пенсията. Представята ли си сега при демокрацията някой да тръгне пеша с коляма чанта пълна с пачки пари.