Топим се: Малък брой жени в детеродна възраст и застаряващо население

Доц. Спас Ташев: Падаме под 5 млн. в следващите години
31 яну 2024 13:45, Анисия Иванова
218

В края на миналата година Националният статистически институт прогнозира, че населението ни ще продължи да се топи. Според последните данни населението на страната ще падне под 5 милиона души през следващите години.

"Проблемът е повече от 30 години, започна да се говори за него след 1989 година, макар че ако погледнем структурата на населението преди този период, ще видим, че предпоставките за този срив се наблюдават и в предходния период. Това е нещо, което е било предизвестено, друг е въпросът е, че се е мълчало. Големият проблем пред България е, че след прехода, особено през последните години, ние нямаме правителство, което да е изпълнило своя мандат", каза доц. Спас Ташев от Института за изследване на човека и населението при БАН в студиото на "България сутрин".

По думите му, за да имаме успешна демографска политика, трябва да си дадем сметка, че първите резултати ще бъдат след 10-15 години.

"Със сегашните краткосрочни перспективи пред българските политически формации, това е страничен проблем, който те на думи му обръщат внимание, но на практика политики в тази посока няма. Ние като народ и политици трябва да се научим да имаме друга философия. Няма нищо лошо в това да има партийни противоречия, но по основни приоритети трябва да има консенсус", допълни доц. Ташев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че политиката по демографския въпрос трябва да бъде постоянна и надграждана, а не при всяка смяна на властта да се търсят нови решения.

"Преди 2017 година средният брой на деца на една майка беше 1,56, това беше и средният за Европа. След 2017 година ние вече имаме раждаемост над средната за Европа. Така че, ако ще говорим за демографска криза, тя е в ЕС, а не толкова към България. В момента този показател е 1,8, ние сме с доста добра раждаемост. Проблемът е, че имаме малък брой жени в детеродна възраст на фона на едно застаряващо население", коментира експертът.

Според него смъртността в България ще продължи да бъде висока през следващите 25-30 години.

"За съжаление, средната продължителност на живота в България е по-ниска, отколкото този показател в ЕС - разликата е 5-6 години, има разлика между жените и мъжете. Жените живеят повече. Един от начините за по-дълъг живот е подобрение на условията за живот, здравеопазването. Средната продължителност на живот в България е около 75 години", подчерта доц. Спас Ташев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
8
 
1
 
! Отговори
Въпреки преди 3 месеца
Тази държава е с 1300 години история. Ние няма да се дадем. Почваме здраво да се е*ем, и деца да правим.
152
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Населението е започнало да се топи още при Т. Живков! Насила са създавали по 2 деца, а по-хитрите, които са мислили за поколението си - само по едно дете! За какво са ви по 700 язовира и т.н....., след като хората наистина са намалели. Карайте по-нататък!
151
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Стига сте писали против жените! Избягаха , да, в чужбина! Не им трябват 90% хрантутници, на които да плащат сметките/ вкючително пиянството им!/ Ривете , няма да ги видите!
150
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ние сме се топяли, а парламентаристите - не!! Все 240 си стоят! Този щял да ги намаля, онзи щял да ги намаля - нъц!
149
5
 
0
 
! Отговори
Име преди 3 месеца
До 157 ЗиЛ. Мотокарите и електрокарите ги купуваха навън заради чугуна, но го заменихме с бетон и тогава спряхме да изнасяме.
148
0
 
0
 
! Отговори
Име преди 3 месеца
До 24. Имало е, но са минали през лустрация!
147
6
 
4
 
! Отговори
Катана преди 3 месеца
България си е добре със демографията въпреки воплите на някои. Малцинствата нямат значение защото качеството на една нация определя държавата , а не количеството. И да вкарвате чужденци България пак няма да стане гето като Моленбек във Брюксел или някое друго гето по света.
146
3
 
4
 
! Отговори
Рашист преди 3 месеца
Нищо де. След време Русия и Турция ще си ни делнат. Сами сме си виновни. Капитализъма съчетан с корупция и блюдолизачество води до там.
145
7
 
20
 
! Отговори
ЗиЛ преди 3 месеца
Стани, стани, Тодоре, да си видиш народа как рови по кофите и вече е 5 милиона!!! А през 80-те години бяхме 4-та сила по износ на компютри, 2-ра сила по износ на електрокари,даже и космонавт имахме българин! Сега сме ненужна притурка към поредната империя, която за кофти късмет пак е на грешната страна на историята!!!
144
1
 
8
 
! Отговори
Ванчо преди 3 месеца
Ташо, в УНСС, Парламента и Правитеството (и в ДС) имате толкова много любовници и деца. Защо ревете бе, чичак.
143
7
 
6
 
! Отговори
Крундел преди 3 месеца
понеже някои др0гаре обвиняват "нато и ес" за това положение, нищо, че реално техни другари-русофили са назначените от партията-майка "бизнесмени", които гонеха 30 години хората с подигравателно заплащане, някой може ли да каже защо в "раят на земята" за където драпат виртуално обаче, демографското положение е абсолютно същото, там също "нато и ес" ли им пречат?
142
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"За сметка на българите ромите и турците се множат прогресивно в техните семейства децата са по най малко пет въпреки беднотията и мизерията в която съществуеат." - Супер! Някой трябва да работи след вас ... И не си мисли, че няма да работят.
141
5
 
6
 
! Отговори
Лихтенщайн преди 3 месеца
България не се топи, а се топи акъла на накои. България може да оцелее като държава ако стане офшорка като Коста Рика например. Но великите сили няма да позволят това.
140
7
 
5
 
! Отговори
Танас преди 3 месеца
Основно синовете от Държавна Сигурност даряват по много деца на България. Бг няма да загине, просто определени ДНК-та ще я наследят.
139
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За сметка на българите ромите и турците се множат прогресивно в техните семейства децата са по най малко пет въпреки беднотията и мизерията в която съществуеат. Но при тях жените раждст всяка година и не ползват противозачатъчни средства. И най важното мъжете им са плодовити и обичат секса.
138
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ИМА И ДОБРА НОВИНА, СОЦИАЛИСТИЧЕСКОТО ПОКОЛЕНИЕ ОТ КОЕТО СА ВСИЧКИ НЕКАДЪРНИ ПОЛИТИЦИ ЩЕ ИЗМРЕ ПЪРВО.
137
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Проблема не е български а европейски.Не се ли отървем от Нато и ЕС окупацията изчезваме като народ.
136
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва ми само евтин апартамент за да се разведа със гадината, така че това е добра новина.
135
3
 
17
 
! Отговори
Топим се,жалко преди 3 месеца
Ами българите не мислят! Не си задават въпроса при тази ниска раждаемост,кой ще работи за Баце,Шиши,Църен Ваньо,Псето, кака Ky-ри и още поне 5к комунистически търтеи Накрая тези сви нки ще останат сами,то ще трябва да се самоизядат горканите
134
8
 
13
 
! Отговори
Железният Феликс преди 3 месеца
Важното е, че има банани, демокрация и времето е наше!