Топим се: Малък брой жени в детеродна възраст и застаряващо население

Доц. Спас Ташев: Падаме под 5 млн. в следващите години
31 яну 2024 13:45, Анисия Иванова
218

В края на миналата година Националният статистически институт прогнозира, че населението ни ще продължи да се топи. Според последните данни населението на страната ще падне под 5 милиона души през следващите години.

"Проблемът е повече от 30 години, започна да се говори за него след 1989 година, макар че ако погледнем структурата на населението преди този период, ще видим, че предпоставките за този срив се наблюдават и в предходния период. Това е нещо, което е било предизвестено, друг е въпросът е, че се е мълчало. Големият проблем пред България е, че след прехода, особено през последните години, ние нямаме правителство, което да е изпълнило своя мандат", каза доц. Спас Ташев от Института за изследване на човека и населението при БАН в студиото на "България сутрин".

По думите му, за да имаме успешна демографска политика, трябва да си дадем сметка, че първите резултати ще бъдат след 10-15 години.

"Със сегашните краткосрочни перспективи пред българските политически формации, това е страничен проблем, който те на думи му обръщат внимание, но на практика политики в тази посока няма. Ние като народ и политици трябва да се научим да имаме друга философия. Няма нищо лошо в това да има партийни противоречия, но по основни приоритети трябва да има консенсус", допълни доц. Ташев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че политиката по демографския въпрос трябва да бъде постоянна и надграждана, а не при всяка смяна на властта да се търсят нови решения.

"Преди 2017 година средният брой на деца на една майка беше 1,56, това беше и средният за Европа. След 2017 година ние вече имаме раждаемост над средната за Европа. Така че, ако ще говорим за демографска криза, тя е в ЕС, а не толкова към България. В момента този показател е 1,8, ние сме с доста добра раждаемост. Проблемът е, че имаме малък брой жени в детеродна възраст на фона на едно застаряващо население", коментира експертът.

Според него смъртността в България ще продължи да бъде висока през следващите 25-30 години.

"За съжаление, средната продължителност на живота в България е по-ниска, отколкото този показател в ЕС - разликата е 5-6 години, има разлика между жените и мъжете. Жените живеят повече. Един от начините за по-дълъг живот е подобрение на условията за живот, здравеопазването. Средната продължителност на живот в България е около 75 години", подчерта доц. Спас Ташев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
11
 
! Отговори
До чугунения син преди 3 месеца
комунист. Вярно, е че и по царско е имало много деца.. но тогава държавата е била селскостопанска. После с появата на фабрики и разрастването на градовете естествено е да намалее раждаемостта, но не е било намалението в такива размери както сега.. Същото е и на Запад... Сега в Германия, Англия...спад на раждаемостта... Внос на работна ръка...
112
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Русия 600 хил рубли за първо дете, и 800 хиляди за второ дете.
111
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен "При бай ви Тошо е спаднал темпът на раждаемост в България" - при бай Тошо България беше 9 милиона, при ЕС и НАТО сега сме има-няма 5 милиона.
110
9
 
8
 
! Отговори
Име преди 3 месеца
Този процес започва в началото на 70-те години, но след 89-та се задълбочи. Причините са много, но основната е,че не преминахме през лустрация!
109
3
 
23
 
! Отговори
Гастербайтер преди 3 месеца
Нищо ново под слънцето. Вече и на малките деца е ясно, че оправия в БГ няма. Уж все сме ударили дъното и то вземе та се окаже, че може още. И така десетилетия. Накрая се оказва, че хората работят основно за обогатяването на 240 некадърни депутати, огромната им администрация пълна с още по-некадърни калинки и около милион римляни, които живея като *** и се множат като тях. Лошо образование, липса на здравеопазване, социални услуги, сигурност и тн. За това и децата на депутатите не са в БГ.
108
3
 
17
 
! Отговори
Ристю Ристюф преди 3 месеца
"2 млн. искаха да избягат още при бай Тошо" Изобщо не е вярно. Имаше естествено хора, които искаха да напуснат, в което няма нищо лошо... Иван Костов обещаваше, че 5-6 години у нас ще стане като в Германия,... Да ама не... Съкращения, ограбване и закриване на фабрики ... И изгониха и продължават промяната за да изгонят и последните свестни останали...
107
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
При бай ви Тошо е спаднал темпът на раждаемост в България, преди 1944 често българките са раждали 3 и повече деца, по комунистическо масово беше 2 деца. Та тези прословути 9 млн се дължат на раждаемостта по царско време, не знам дали могат или искат да го осмислят комунистическите ч.угуни
106
5
 
18
 
! Отговори
при Тодор Живков преди 3 месеца
При Тодор Живков пенсионерите не ровеха в кофите за огризки от храна.
105
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Шолц: Байдън сега изпитва трудности с отпускането на нов пакет помощ за Украйна, така че съюзниците на Киев "са в много критичен етап". Шолц призова европейските партньори да засилят финансовата и военната подкрепа за Украйна, съобщава Bild. Той възнамерява "да говори в Европа за това как всеки може да увеличи и разшири своя принос". Шолц смята, че в други европейски страни, за разлика от Германия, военната подкрепа често е "ограничена".
104
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Спрете войната!
103
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Маткапитал на первого и второго ребенка в 2024 году. По словам министра труда и социальной защиты Антона Котякова, в 2024-м материнский капитал на первого ребенка составит почти 631 тыс. руб. и 834 тыс. руб. - на второго.
102
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
50 години социализъм бяхме близо 9 милиона 35 години демокрация се стопихме почти наполовина. Обаче Евроатлантическите .ърши не виждат как изчезваме именно при сегашната демократична власт.
101
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поредният "дуцентттт" ,този ходил ли е последните 5 тодин из териториАта ? Влизал ли е да разгледа 4ерогенните" зони в нея ? Само сливенският квартал "Надежда" веднага го опровергава , а в околните села картинката е същата - според некои обичаи в детеродна в,според тях, колкото искаш ,по3-4 се падат на меринджей
100
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А защо 3 милиона избягаха от България при демокрацията и западното партньорство? Не се ли живее добре при западното партньорство, защо бегат да мият улиците на запад?
99
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
При Тодор Живков когато бяхме с Русия Народна Република България беше 9 милиона, днес Eврогейска България я има, я няма 5 милиона от които едва 3 милиона са етнически българи.
98
2
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До до 102/99 "2 млн. искаха да избягат още при бай Тошо селт...ка и като падна от власт изчезнаха веднага" - мухаха... след 10 Ноември избягаха първо кестените от апарата - в САЩ, десетина хиляди със семействата и довлечените после от тях. Голямата емиграция на квалифицираните започна при Костов, като видяха каква ще е демокрацията... Факти, факти!
97
3
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До Анонимен/100 "защото нямаме кураж да се изправим срещу 300 човека които съсипаха държата" - Мухаха... защото сте и про'с'таци да гласувате за тях.
96
7
 
10
 
! Отговори
бай онзи преди 3 месеца
Топим се щото малкото свестни жени отдавна са със семейства, другите не искам и да ги коментирам. Гледате ги по новините . от 2-3 години изобщо не излизам с българки - само азиатки, европейки и тук -таме някоя по *** ,ама не от нашите
95
2
 
10
 
! Отговори
До 95 преди 3 месеца
Не е съвсем вярно. Раждаемостта започна да спада още 1970г. и населението като абсолютна бройка започна да намалява 1981г. От 1981 до 1989 вече имаше спад 220 000. После през 90-те години този процес се ускори и от 2000г до сега тенденцията се запази.
94
4
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Няма лощо. Матрял дет 85% гласува да го управляват отвън няма смисъл да съществува.