Вазов срещу Дондуков в битка за името на Градската градина в Пловдив

Градът е длъжник на народния поет, но БСП и "Възраждане" са против
18 апр 2024 17:37, Петър Бойчев
11
Вазов срещу Дондуков в битка за името на Градската градина в Пловдив
Снимка Фейсбук

Пловдив е длъжник на Иван Вазов – градът 3 пъти е поемал ангажименти към Патриарха на българската литература, които са останали неизпълнени. Този аргумент в спора обновената Градска градина на Пловдив да се именува на народния поет или на ръководителя на привременното руско управление след Освобождението княз Дондуков-Корсаков изтъква Петко Георгиев, завеждащ отдел „Специални сбирки", в народна библиотека „Иван Вазов", пише 24 часа.

Предложението градината да носи името на Народния поет е на кмета на район „Централен" Георги Стаменов с мотива, че Вазов е живял точно до нея – на ул. „Бетовен", а в сегашната сграда на администрацията е била печатницата на Драган Манчов, където Вазов е списвал в. „Народний глас" и списанията "Наука" и "Зора". Против идеята веднага се обявиха от „Възраждане" и БСП, които държат на името Дондукова. То обаче не е официализирано никъде, в документите градината е наречена Градската.

„Първия път Пловдив задлъжнява на Вазов, когато цяла България му чества 25 г. творчески път. Тогава пловдивската община излиза с изявление, че улицата, на която живял, ще бъде прекръстена на него и ще му бъде закупена сребърна мастилница. Улицата не е преименувана, тогава се е казвала „Левски", а сега „Бетовен", няма данни дали поетът е получил и мастилницата", обяснява Петко Георгиев.

Второто прегрешение е през 1929 г., когато на къщата, обитавана от Патриарха на българската литература, е поставена голяма паметна плоча и поет ангажиментът тя да бъде откупена и превърната в негов музей. „И това не случва, къщата е съборена", допълва Георгиев.

Третият път е, когато е поръчан паметник на Вазов, който да бъде поставен на южния вход на градината. Първият проект пропада заради високата си цена. „Вторият е реализиран и открит през 1943 г., но през 90-те години бюстът е откраднат", довършва списъка на греховете на Пловдив към Вазов историкът.

Ден преди откриването на градината в нея е подредена изложба, която показва известните на науката факти по връзката на Вазов с Пловдив и конкретно с този район. Сред тях е източнорумелийско владало, че през 1873 г. той е закупил къщата на сегашната ул. „Бетовен" за 5000 гроша. По-късно тя е била продадена.

Парадоксалното е, че първото място, в което градината е спомената като Дондукова, е в стихотворение именно на Вазов – в неозаглавена творба от стихосбирката „Поля и гори" той пише по спомени от ученическите си години за един голям бряст, като под линия той или някой печатар е уточнил, че това дървото се намира в Княз-Дондуковата градина, бившия Орта мезар.

„Всеки един човек има право на мнение, много се радвам, че „Възраждане" и БСП са толкова активни. Това показва, че проектът, който реализирахме, буди симпатии и всеки един от тях иска да остави част от своята идеология в нашия град", коментира несъгласията с проекта за именуването на градината на Иван Вазов Георги Стаменов.

Откриването на парка е насрочено за утре вечер от 19,30 часа, а съдбата на наименованието ще се реши от Общинския съв

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
а бе,шапшали преди 1 месец
И на Байдън да я кръстите,и на Путин,тя си е Цар Симеоновата градина!И такава ще си остане!А вий,вий сте едеоти!:)))))))
10
2
 
0
 
! Отговори
FUCKEU преди 1 месец
А не може ли името на един пpeдател-Г.М.Димитров,та всички да са доволни?
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЗА Вазов (+) ЗА Дондука (-) Хайде да гласуваме!
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това, че някакви кратуни дрогирани, празноглавци, раждани в тоалетна я наричат цар симеонова градина, това не значи, че градината се нарича така.
7
2
 
6
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 месец
Кратуни, аз съм филибелия и градината си има име "цар Симеоновата" не знам на кой пишльо му е дошла идеята, чи тя нема име! Име си има! Кратуни, дрогираши, учете бе, празноглавци, майките в тоалетна ли ви е раждала? Тва не е кат да дишате райски газ и да поркате водка!Дондукова - на майка ви изчукана!
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вазов.
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Пловдив - Аз съм от София, но също знам още от времето на соца, че пловдивчани наричат градската си градина "Цар-Симеонова".
4
4
 
4
 
! Отговори
Пловдив преди 1 месец
Странно,тя си има име "Цар Симеоновата градина".
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Азис да не тие чичо ?
2
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето това са комунистите -служат не на страната си ,а на русия
1
4
 
2
 
! Отговори
Чичо преди 1 месец
А не можи ли просту да я кръстят на някоя велика личност от съвремието?! Примерно на Азис.