МС отложи новата наредба за водното спасяване за летен сезон 2024

Голям проблем е липсата на спасители и на медицински екипи
30 май 2024 16:28, Анисия Иванова
9
МС отложи новата наредба за водното спасяване за летен сезон 2024
Снимка: БГНЕС

С постановление на Министерския съвет беше разрешен правният казус, възникнал с приемането на новата Наредба за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи и басейните за обществено ползване, която беше гласувана от предишното правителство на 03.04.2024 г., влезе в сила на 9 април и на практика отмени действието на старата.

С новото Постановление на Министерския съвет за допълнение на съществуващото Постановление № 82 се преодолява липсата на правна регламентация във връзка с правоотношенията, възникнали преди приемането на новата Наредба и които се отнасят за съгласуването и изпълнението на програми за предстоящия летен туристически сезон 2024, които са в процес на разглеждане или са постъпили за съгласуване от министъра на туризма.

Преодолява се и съществуващата празнота по отношение на реда за упражняване на контрол върху вече одобрените към 31 март 2024 г. програми, изготвени само дни преди влизането в сила на новата наредба.

„Голям проблем е липсата на спасители и на медицински екипи по Черноморието ни. През този летен сезон стопаните на плажа ще работят по старата наредба – нещо, за което повече от месец се борихме заедно. Това е голям успех и е голямо спокойствие за стопаните на плажа“, коментира решението министър Евтим Милошев.

Припомняме, че по време на своите срещи с концесионери и наематели на плажове и с представители на туристическия бизнес министърът на туризма се ангажира да съдейства за намирането на решение на възникналия проблем с невъзможността да бъде осигурено водното спасяване по Българското Черноморие.

Това бе поставено от сектора и като един от най-острите въпроси в навечерието на летния сезон. След решението на МС стопаните на плажовете могат да организират дейността си спокойно за настъпващия след дни летен сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: мореМСнаредба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 1 месец
Щото в Гърция на всеки плаж има спасител сигурно. И реаниматор, линейка и мед. сестра. И ние там ходим на море, но плащаме данъци в България. Парите от българския туризъм, които бяха/са 13-15% от БВП, отиваха/отиват в държавния бюджет. Туристическият данък отиваше/отива директно в общината. Видимо от декларациите на доста от българските политици те вече имат поне къща в Гърция. Това не е ли конфликт на интереси? Е! Не можеш да отдаваш имот под наем в Гърция и да гласуваш закони за туризма у нас.
4
1
 
1
 
! Отговори
Много хубаво преди 1 месец
Но! За какво сте там тогава като общественото мнение ви управлява. А и вече много хотелиери отписаха сезона и няма да отворят. Точно заради това изискване. Отделно защото станахме външна граница на Шенеген(макар и виртуална) проверките за чуждия, сезонен персонал няма как да станат в срок. За летните курорти персонал ще дойде през ноември. А за зимните - през май 2025. Ясно е, че Гърция, Турция, Египет, Италия, Австрия и Франция ви плащат "заплата", ама защо просто не го забраните туриЪма у нас?
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много сложни думи за да се каже, че просто няма спасители и лекари.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой кого ще спасява : туристите ще спасяват мутрите или мутрите и украинците ще се спасяват взимно ?
1
1
 
1
 
! Отговори
Никога на БГ черномо преди 1 месец
И кого ще спасяват. То никой не иска да ходи на това .......морие.