Награждават посмъртно Крикор Азарян

Съюзът на артистите обяви номинациите "ИКАР 2010"
15 яну 2010 10:38, Петя Славова
9
Награждават посмъртно Крикор Азарян
Снимка: БГНЕС

Награда за чест и достойнство ще бъде връчена посмъртно на проф. Крикор Азарян.

Това съобщи председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

Наградата се връчва за първи път, но може да не бъде давана всяка година, каза Мутафчиев по време на обявяването на номинациите за националните награди „Икар 2010".

Те ще бъдат връчени на 27 март – Международния ден на театъра в Народния театър „Иван Вазов“ в София, като преди това ще има отново Театрален салон, където ще бъдат показани номинираните спектакли.

Наградата за цялостно творчество не беше обявена.

За главна мъжка роля са номинирани: Деян Донков за Лопахин, „Вишнева градина” от Антон П. Чехов,  Михаил Билалов за Мартин, „Козата или коя е Силвия?” от Едуард Олби, Христо Петков за Поприщин, Кочкарьов и останалите роли в „ОООО – Сънят на Гогол” по Николай Гогол.

За главна женска роля са номинирани: Ивана Папазова за Хаджиева, „Златната мина” от Стефан Л. Костов, Лидия Инджова за Тя, „Тя без любов и смърт” от Едвард Радзински, Мария Сапунджиева за Моли Суини, „Моли-Суини”от Брайън Фриъл.

В категорията поддържаща мъжка роля ще се конкурират Алексей Кожухаров за Алто, „Живите от мъртвата махала” от Петър Анастасов,  Михаил Милчев за Шефлер – шеф и Шефлер – хирург, „Грозният” от Мариус фон Майенбург, Явор Борисов за Иван Василевич Ломов, „За вредата от тютюна и други шеги” по Антон П. Чехов и за Ралф, „Натрапникът”от Франсис Вебер.

Номинирани за поддържаща женска роля са Анастасия Ингилизова за Приятелката, „Тя без любов и смърт” от Едвард Радзински, Невена Калудова за Фани – жена на Лете и Фани – богата стара дама, „Грозният” от Мариус фон Майенбург, Снежина Петрова за Тя, „Гълъбът” по Патрик Зюскинд.

За „Икар“ в категорията „Дебют“ ще се конкурират Леонид Йовчев за Лейди Макбет, Яго и останалите роли в „Мяра за мяра” по Уилиям Шекспир, Ованес Торосян за Михал в „Пухеният” от Мартин Макдона и Стайко Мурджев за режисура също за „Пухеният” .

Още по темата

Номинациите за майсторско техническо осъществяване на спектакъла са за „Гълъбът” по Патрик Зюскинд, реж. Десислава Шпатова, „Островът на съкровищата” от Кен Лудвиг по романа на Робърт Луис Стивънсън, реж. Петър Кауков, „Четири стаи” по идея на Алисън Андърс, Александър Рокуел, Роберт Родригез, Куентин Тарантино, реж. Неда Соколовска, Гергана Димитрова, Мартин Вангелов, Атанас О`Махони.

За режисьорското отличие ще се борят Галин Стоев – за „Приятнострашно”, Маргарита Младенова и Иван Добчев, „ОООО – Сънят на Гогол” и Николай Ламбрев-Михайловски, „Тя без любов и смърт” .

„Икар“ за авторска музика или оригинално музикално оформление ще отиде при един от тримата композитори: Антони Дончев („Красотата спи” ); Асен Аврамов („Нирвана” ) или Калин Николов („Макбет”).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
газка преди 14 години
до Съюза на артистите в БГ - СетИла се Мара гъзО си да бара
8
0
 
1
 
! Отговори
Caleb преди 14 години
Тема за размисък: колко се говореше в медиите за смъртта на режисьора Крикор Азарян... и колко се говореше за убийството на измамника Боби Цанков.Какви изводи можем да си направим за българските медии?
7
0
 
1
 
! Отговори
ХайдутинЪ преди 14 години
Ба я у космусо не сам одил да сам космичаски *** , аре сиктир ба
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
мислех,че се правиш на оригинален,но ти си титанично,космически *** !!!
5
1
 
1
 
! Отговори
ХайдутинЪ преди 14 години
Ба оти ша абите пари а умрел ба. Тоа нали го лочат череите вече за кво са му пари и награди, дайте ги на некой дет е жив и ни пее и забавлява ба на Слави Трифонов ако щете оти му е на тоа у гроба награда ба
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
що няма коментари?!
3
0
 
1
 
! Отговори
Ima hlqb преди 14 години
Pametnik-Rezisiorska Kamera(zvuchi malko staromodno,no moze da se postigne avangard koito da zamislq :)
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
*** и пульо ги награждават за какво ли не, ама за великите хора на България се сещат все "посмъртно".
1
0
 
1
 
! Отговори
бг преди 14 години
в това сме силни ! докато е жив човек в най добрия случай не го тормозим , но това е рядкост обикновено му намираме кусури , но като умре и като заревем та чуят в съседното село колко е бил добър