Мариус: театърът като спасение, театърът като живот

Актьорът за новите си спектакли пред Dnes.bg
Обновена: 11 юни 2011 12:16 | 11 юни 2011 12:16,
52
Мариус: театърът като спасение, театърът като живот
Мариус в момент от "Български разкази". Снимка: Сатирата

Мариус Куркински: Има едно голямо Добро. И човекът трябва категорично да го избере. Да се помоли то да му се даде, да го изпълни, да опита поне с всички сили. Да му се даде втори шанс да стане човек, след цялата разруха, която е преживял!

Учудващо е как всички негови интервюта всъщност оставят едно и също впечатление - за личност, която идеалистично вярва във всичко, което пресъздава, която не се страхува да говори романтично и пламенно за човешкото във всичките му измерения - артистични, лични, глобални - в ера на иронията, в която да взимаш нещата насериозно изобщо не е яко. Нито модерно.

С Мариус се срещаме в гримьорната на театъра във Варна, ден след гостуването на новия му моноспектакъл по Ангел Каралийчев - „Български разкази“ на Варненско лято.

Едва ли е нужно да се споменават пълната зала, бурните овации, похвалите след всяко представление от премиерата насам...

Защо направи „Български разкази“?

Първата причина е, че след спирането на „Сътресение“ бях в такъв период от живота си, в който си мислех, че никога няма да мога да играя. Случиха ми се неща, които ме разтърсиха в живота и мислех, че никога няма да се върна на сцената като актьор.

Преодолях този труден период и си казах, че задължително трябва да се преборя с този страх в себе си и трябва да направя спектакъл и да изляза отново на сцената. Помислих си какво би било възможно и в главата ми веднага изникна „Росенският камен мост“ на Ангел Каралийчев. Като мярка, като човечност този текст ми беше на сърце и само него можех да изрека тогава.

Сега се чувствам по някакъв начин спасен от „Български работи“. Като човек. Може би не е хубаво така да се говори, това не е хвалба, не е самооценка за свършената работа. Просто усетих от годините, в които съм играл, че самото изкуство просто ми помогна като човек.

Спектакълът се развива подобно на Сътресение- от младостта, светлото и хумора, към мистичното, старостта, духа... Но изглежда като негов по-лек вариант...

Да, има такъв момент. По-лек е чисто актьорски. „Сътресение“ изискваше изключителна спортно акробатична форма на мисълта. Играх до над 120 пъти за кратко време и получих в себе си изтощение от изпълнението. В един момент от многото повтаряне се дистанцираш и когато усетя това, взимам мерки. Но той спектакълът беше спрян и по други, лични причини, които си струваха. Беше невъзможно да го върна.

"Български разкази" е различен от "Сътресение", където имаше три части и три различни образа, пресъздадени в детайли.

В новия частите са две - първата е на неосъзнатото грехопадение, от което произтичат хуморът и атракцията. Битово, неосъзнато, състояние, в което продължаваш да вършиш глупост сред глупост в живота си...

В едно скорошно интервю казваш, че глупостта е най-страшното за съвременния човек...

Може би да, защото той бива оглупяван насила от всичко, което го заобикаля – от обществото, от пътя, който е поел светът. Човек е оглупяван дори с информацията, която получава в огромни количества наготово и хаосът, който тя предизвиква в душата му, е ужасяващ. Той не може да се справи с лакомията към всичко, за което знае.

За това ли е тази част?

В първата част исках да покажа, че въпреки че е весела, глупостта също води до страдание и болка. Също така с тези идиотщини в началото исках да  поведа хората по-лесно към чистотата на „Росенският камен мост“.

Всички други текстове в "Български разкази" са народни приказки, автентични разкази на хора от Родопите. Но „Росенският камен мост“ е авторски текст.

Изключително труден за сценично пространство, който изисква непосилно усилие за чистота. Без хватки, без кой-знае какво изображение, един вид като отказване от игра.

Там не съм образ, а съм актьор, който разказва. Работник. Тази чистота е трудна за постигане. Оказа се дълъг пътят до този мост, да го минеш и да върнеш публиката. Толкова съкровен текст, майсторски излят, без атракции.

В предишния ни разговор сподели, че в "Сътресение" едновременно си работил в посока разширяване границите на театралното (с втора част в пълна тъмнина и 40 минути статично присъствие в третата), но и си насочил усилията си да овладееш вниманието на публиката. В „Български разкази“ пък отсъстваш от сцената в кулминацията. Това част от тази линия ли е?

Абсолютно. В този спектакъл обаче е малко по-различно. Тук не е толкова раздаване, колкото вглъбяване. Повече искам публиката  да ме следва, да ме изследва, а не да се разкривам като актьорска техника и като човек. Това е задачата – да увелича вниманието, без сервирам хумор наготово и страсти на парцали.

Затова ли спектакълът е по-лесен и кратък за гледане?

Може би да.

А израз ли е на това, че все още не си готов да се обърнеш навън след тежкия си емоционален период в личен план?

Да, също. Спектакълът задължително трябва да е адекватен на състоянието на актьора. Защото това е професията – да представяме това, което сме ние чрез образи различни от нас.

На Варненско лято ще се играе и предишната ти постановка - „Отворена брачна двойка“, която е една от най-завършените ти режисьорски работи...

Наистина е така, много е изпипана, много се занимавахме с Веселин Анчев и Рени Врангова и беше много хубаво. Макар че изглежда така весела и атрактивна, каквато трябва да бъде, това все пак е една пиеса за съвременния ужас в обществото.

За това изкривяване как е възможно двама души да се обичат, но да имат помежду си договор, че могат да бъдат с когото си поискат. Това ми се вижда чудовищно като доказателство до какво е достигнал човекът, още повече, че това за него вече е нещо нормално. 

Бездните на ужаса, които могат да се отворят в хората, които са въвлечени в това безумие, или поне в единия от тях, който обича повече. Нараняванията и болките там могат да бъдат много страшни.

И е чудесно, че пиесата свършва по един невероятен начин – именно този, които е настоявал на отворената брачна двойка, в момента в който вижда реалността, моментално изпитва болка от това, което се случва и се самоубива. Като един самозабравил се съвременен Ромео, ако щете. Той осъзнава, че вече няма любов. И решителността му много ми харесва – всичко или нищо. Щом няма, да се приключва.

Ти такъв ли си?

Не, защото при мен чувствата са изместени от театъра от ранна детска възраст. Трудно мога да постигна тази сила на преживяванията в друга област. Това важи и за личния живот и е болезнено и извратено състояние, за което съжалявам.

По какво ново работиш?

Направо не смея да го кажа, но да, работя. Ще опитам от есента в Народния театър да поставя „Ревизор“ с голяма част от актьорската трупа. Но и ще изпълня главната роля на Градоначалника. Искам малко да разнообразя личния си пейзаж и да се срещна по нов начин с актьорите, които вече познавам от работата ни в последните години. Да видим на какво сме се научили взаимно. Вече съм започнал режисьорската подготовка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
15
 
! Отговори
Все тая 2 преди 12 години
Той е чист като дете. И затова събужда в покварените ни и злободневни души умиление към онази чистота, която ние, за разлика от него, сме загубили в пиянските вечери с много алкохол и леки жени...
50
0
 
13
 
! Отговори
Все тая преди 12 години
Не ме интересува дали ще ми повярвате или не, но аз го познавам. Работил съм с него и се надявам да работя и занапред. Изключителен човек. Не може да си представите колко чист е на сцената, колко по детски наивно подхода към всичко. Веднъж имаше проблем с една доставка. Нищо сериозно, но той толкова чисто и неопетнено се притесни, сякаш аз и другите видяхме притеснението на едно дете, че на Дядо Коледа ще му е топло през лятото с този колям кожух...
49
0
 
12
 
! Отговори
Wahn Sinn преди 12 години
С представления на Мариус са свързани едни от най-интензивните и най-смислените ми преживявания. И всичко е някак отвъд разумното и изговоримото... Той е изключителен и аз го обичам и му благодаря, че прави театър и че внася малко светлинка в сърчицето ми.
48
0
 
6
 
! Отговори
Иво преди 12 години
Ееееее, не сме загубена кауза! Над 2/3 от коментарите потвърждават очевидното, а което е по-важно, осъждат и хейтърите. Мразете, нещастници!
47
0
 
14
 
! Отговори
Танюша преди 12 години
Мариус е велик! Много прекрасни думи могат да се кажат за него, но това е най-точната ВЕЛИК! Винаги съм го харесвала- той е над всики и всичко- не избива комплекси, не ламти за слава, чест и богатства, или да си навира личния живот в очите на обикновения човек, за да бъде забелязан и коментиран.. Той просто върши това, което умее отлично, и радва България с присъствието си, естественото си поведение, чар и одухотвореност по възможно най-приятният и интересен начин! Страхотен е!!!!
46
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не съм гледала негови постановки, но в интервютата му винаги виждам един много интелигентен и одухотворен човек
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много е добър, но за съжаление все не мога да отида на представление, гледал съм го само на запис. Още първия път ми взе акъла с изпълнението си.
44
0
 
12
 
! Отговори
софиянец преди 12 години
в допълнение - гледам някои Форумци са напислаи, че Мариус не се е продал - още една причина да го уважавам - отстоява си мнението - т.е. се държи като мъж, а може да си го позволи защото повтарям е истински и второ има таланта и професионализма да не му се налага да се продава - предполагам не му е било лесно да изгрее като звезда и много се блъскал - уважавам това - пак браво!
43
0
 
11
 
! Отговори
софиянец преди 12 години
значи искам да си изкажа комплиментите на тоя пич - *** е - да ама му свалям шапка - има талант - не се бута в лицето ти - прави каквото си прави и има талант - прави го от душа - гледал съм го няма фалша на повечето измислени звезди, най-много ми харесва, че има собствено мнение - рядкост е за много тарикати които се правят на мъже - а тоя *** се държи като мъж на място - браво - адмирации! кефи - той си е това което е и не претендира нито за по-малко нито за повече - истински е!
42
0
 
15
 
! Отговори
театър преди 12 години
за човекът Мариус Куркински нито мога, нито искам да пиша каквото и да е...НО ЗА ТАЛАНТЪТ КУРКИНСКИ МОГА САМО ДА СЕ ЗАКЪЛНА,ЧЕ Е ДАР ОТ БОГА, ДА ДОКОСВА ДУШИТЕ НА ХОРАТАочаквам с нетърпение следващия му спектакъл
41
0
 
15
 
! Отговори
Сони преди 12 години
Мариус - човекът театър! Не съм способна да кажа нещо повече...
40
1
 
36
 
! Отговори
BG преди 12 години
Мариус Куркински е невероятно талантлив режисьор и актьор. Не се бута да го дават по "телевизора", но постановките му пълнят залите. Не е комерсиален и е адски талантлив.А дали е гей, си е лично негова работа, важното е че не го демонстрира явно и не парадира с това - неговия личен живот си е негов, но изкуството , което прави - ни радва нас.
39
44
 
1
 
! Отговори
ХХХ преди 12 години
Тоя е 100% *** , срам и позор за нацията.
38
44
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГНУСЕН,ПРОТИВЕН,***,П***Л.
37
2
 
26
 
! Отговори
Samiat Chovek преди 12 години
Marius ne se prodade, kakto go napraviha mnogo golemi bulgarski aktiori, koito biaha v nachaloto na karierite si prez 90te. Ostana veren na teatara i na chistoto izkustvo. Za tova se iziskva smelost i silna otdadenost na tova, koeto naistina obichash i tsennostite, koeto go opredeliat. Jelaia mu uspeh. Pisachite na glusposti v tozi forum sigurno ne sa bili na teatar, ne e i neobhodimo. No neka ne govoriat za neshta, koito ne razbirat.
36
2
 
37
 
! Отговори
ethanopium преди 12 години
Прекрасно интервю. Мариус Куркински отдавна е достигнал онази точка, която е отвъд материалното, за да се превърне във въплъщение на чистото изкуство. То е това, което извира от центъра на съществото и храни душите на другите. Поклон пред гения! Всичко друго е прах и сянка.
35
2
 
25
 
! Отговори
здравейте преди 12 години
Животът - сянка блудна, клет актьор,пилеещ време в кухи дитирамби,забравен подир туй навеки; разказ,изплют от *** с врява и безумство,лишен от капка смисъл.Колко от добре платените актьори могат да го кажат това? Едва ли са много. Този човек сигурно може обаче, и то така че всеки да го разбере.
34
34
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДА ЖИВЕЕ КРИВОРАЗБРАНАТА БЪЛГАРСКА ПРОСТОТИЯ.ДА ЖИВЕЕ ГЛУПАВИЯ БЪЛГАРСКИ *** И ДА ПЛЯСКА С РЪЦЕ НА ДВА ПЪТИ ПО ГЛУПАВИТЕ *** ОТ ТЯХ "ПЕДИГРИ АКТЬОРИТЕ "
33
39
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мариус ке се жени за Азис и Дим Дуков.3 таланта в един креват събрани ,.
32
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мариус е един от най-добрите български актьори за всички времена. Който твърди обратното не познава това изкуство, аман вече от критици, дето не стъпват в театър, ама коментират. Цялата ни работа е такава, дай ни да плюем, норматив ли гоним, какво?