Отиде си Георги Черкелов

Големият български актьор почина на 81 години
Обновена: 19 фев 2012 17:36 | 19 фев 2012 17:36, Красимир Ангелов
150
Отиде си Георги Черкелов
Снимка: Булфото

Големият български актьор Георги Черкелов е починал тази нощ, съобщиха от семейството му пред БТА.

Черкелов е роден на 25 юни 1930 г. в Хасково. След като учи три години право в Софийския университет, решава да завърши ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов".

През 1956 г. се дипломира със специалност актьорско майсторство и режисура. Започва кариерата си като артист във Врачанския театър.

Играл е и на сцените на Младежкия, на Сатиричния и на Народния театър.

От 1985 г. до 1990 г. е директор на Плевенския драматичен театър, след което се завръща отново в Народния театър. Режисьор е на постановката "Спасителят в ръжта" от Селинджър, чиято премиера е на плевенска сцена.

Дебютът му в киното е през 1961 година. Той добива широка популярност най-вече с ролята си на Богдан Велински от сериала "На всеки километър", където играе събирателен образ на Никола Гешев - шеф на отделението "Борба с комунизма" в страната до 1944 година.

За 50 години Черкелов е създал над 100 роли в театъра и около 70 роли в киното.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: Георги Черкелов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
5
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
Голям актьор, със много запомнящи се роли! Аз, лично ще го запомня с ролите му в на всеки километър, като Богдан Велински, и Хан Аспарух, бащата на Велизарий! Поклон пред паметта му!
91
0
 
6
 
! Отговори
лай-лай кучка преди 12 години
Отиде си още един от ГОЛЕМИТЕ.Бог за го прости !!
90
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абсолютно подкрепям 139 !!!Поклон пред паметта на интелигентния човек и актьор !
89
0
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 12 години
Поклон ! Отиде си велик български актьор ...
88
0
 
5
 
! Отговори
Месия преди 12 години
Добър актьор, интелигентно присъствие! Бог- да му простиш, но му спомни какво каза на аскеерите- "Никога не се женете за актьор!"- така не се говори... Може да се окаже, че има любов и точно актьор да е безнадеждно влюбен...
87
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
питам се защо трябваще в нощта след като почина по БНТ вместо да го почетат с един от десетките му филми , да излъчват филм за това от кога се дрогира Уитни Хюстън, кога влиза и излиза в клиниката за наркомани. Изобщо след като се втурнаха да почитат паметта на една наркоманка и алкохоличка, а се пренебрегва човек дал много на киното, театъра и културата и нас то за каква държавна телевизия си даваме данъците
86
0
 
19
 
! Отговори
ети преди 12 години
напускат ни единпо един велики български артисти, защо ли може би духовноста ни емъртва отдавна. борбата е за парчето хляб и нищо повече не ни интересувапочивай в мир поклон
85
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мир на душата му!
84
0
 
19
 
! Отговори
marin56_bg преди 12 години
Почивай в мир. Един достоен човек.
83
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
DO ALOV.POST 97 TVOI LI E?DA ILI NE?
82
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Светла памет на един велик човек!
81
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Do Alov.abe psiihopat, ti nali kaza 'sorry' + bla+bla...(post 97 tvoi li e?).Ili si lud i samo ti ne go znaesh?
80
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поклон пред актьора Черкелов.
79
1
 
12
 
! Отговори
DANIELA преди 12 години
Otide si edin Vekik aktior!Poklon pred pametta mu!
78
0
 
22
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Бог да го прости! Голям актьор. Вечна му памет!
77
1
 
18
 
! Отговори
До 121 преди 12 години
Айде нема нужда - както казваше Баш Майстора , няма нужда да изпадаме в идеологически спорове , точно в такъв момент ! Важното е , че всеки от тях ни е карал да се чувстваме щастливи за час-два пред малкия екран или в театралните зали , да им се възхищаваме и да се радваме , че са наши ,български хора ! Всички бяха широко скроени личности , не обръщаха внимание на дребните неща и въпреки това , нищо човешко не им беше чуждо ! Освен за Винету знаеха и за много други неща !
76
9
 
11
 
! Отговори
До 39 преди 12 години
За някой написаното от 39 е истина, за други-не. Коста Цонев винаги е бил послушен и верен на партията, за което партията го направи народен или заслушил артист, без реално да е такъв, а след 89 г. стана депутат от НДСВ и *** на Симо крадеца. Не може да се сравняват Черкелов, Азарян, Слабаков, Ангелов с наглия женкар и пияница Иван Славков или с коста Цонев. Това е гавра с имената на наистина талантливите българи.
75
6
 
15
 
! Отговори
До 116 преди 12 години
Бог да го прости, беше велик артист. "Подредена и богата " беше България, но само за комунистическата върхушка и децата им, агентите на ДС и подлизулковците, които се самоопределяха като интелектуалици/писатели, поети, композитори и др.- величаещи Живков, КПСС и БКП/. Черкелов не беше от подлизурковците. Изигра много силни роли. В личния му живот имаше проблеми и трагедии: загуби едната си дъщеря на 18-19 г. при катастрофа,после се разведе се и се очужди от другите си деца.
74
2
 
3
 
! Отговори
NIAKOI SI преди 12 години
DA NAISTINA ELITA NA BALGARIIA SI OTIVA--NO PAK IDVA I DRUG OSHTE PO INTERESEN E L I T NAPRIMER-A Z I S I CIALATA SILIKONOVA DOLINA EEEEH KADESI A L E K O DA PISHESH DA PISHESH I DA NE SPIRASH--GROZNA BALGARIO--OTVRATIH SE OT TEB..............
73
1
 
3
 
! Отговори
MUZIKANT преди 12 години
da toi naistina beshe aktior i to ot goliama klasa za razlika ot golemiia-***,KOMUNIST stefan danailov--ako vsichki aktiori biaha kato GEORGI CHERKELOV - balgariia shteshe da e bade--POKLON