“ДНК на думите” за пишеща машина и стъклен бас

Runabout project представя новия глас на инструмента за свирене на поезия
22 юни 2012 14:22, Петя Славова
0
“ДНК на думите” за пишеща машина и стъклен бас
Снимка: Сфумато

Какво се случва, когато пишещата машина се превърне в компютър и служи не за писане на текстове, а за изсвирването им? Може ли това да е инструмент за свирене на поезия? Как звучи?

Отговорите на тези въпроси може да намерим на 1 юли от 17.00 часа в камерна зала на театрална работилница "Сфумато".

Пърформансът "ДНК на думите" превръща словото в звук. Шумовете напомнят на думи, скърцането рисува картини.
Вместо тонове авторите използват хаоса на всекидневния звук, за да разкажем най-старата история на света – за човека, който се опитва да се пребори или да стане едно с неумолимия цикъл на времето. Знаят коя е историята, но не знаят начина, по който ще я разкажат този път. Просто следват думите и звуците.

Представлението е част от Runabout project, чийто основател е художничката Албена Баева. Тя работи в сферата на интерактивния дизайн,експерименталното видео и пърформанса.

Runabout project е платформа за комуникация и интеракция на художници и музиканти. През 2011 година печели наградите за съвременно изкуство Essl и VIG Special Invitation.

Участвала е в международни програми за арт обмен. В проекта се включва и Иванка Могилска, която има три издадени книги „ Иначе казано“, „ДНК” и „Места за загубване”. За стихосбирката си “ДНК” през 2004 година печели награда – издаване на книга – от конкурса на издателство „Жанет 45“ и Съюза на пловдивските писатели, а през 2005 получава наградата “Пегас” за поетичен дебют на конкурса „Южна пролет“. През 2008 година взима участие в срещата на Европейските романисти дебютанти по време на Международния панаир на книгата в Будапеща. Свои творби е чела в българския културен дом в Будапеща и в Печ, Унгария.

През 2010 участва с приказки в арт акцията на Албена Баева „Универсална среща”, както и в сборника към нея.
През 2011 година участва в създаването на пърформанса “ДНК на думите” на Runabout project.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари