Българско гостоприемство на масата, а пари под масата в "Скакалци"

Нравите на българина не са се променили от времето на Ст. Л. Костов
26 окт 2013 22:05, Петя Славова
0

Сцена от "Скакалци". Снимка: Симон Варсано

Нравите на българина не са се променили особено. Доказва ни го сатиричната комедия на Ст. Л. Костов „Скакалци“, чиято версия може да видим под режисурата на Богдан Петканин в Сатиричен театър „Алеко Константинов“.

Познатият сюжет ни вмъква в дома на богат фабрикант (Христо Гърбов), който си живее спокойно с младата си съпруга (Христина Апостолова), руския си помощник (Ненчо Илчев) и привлекателно игривата прислужница (Десислава Бакърджиева).

Повратен момент в живота му се оказва мига, в който се очаква да мине важна инспекция от столицата, която ще даде шанс на бизнеса му да продължи. Героят е подготвен с всичко необходимо – на масата да има премного ястия, характерни за добре познатото българско гостоприемство и още по-добре прикритото раздаване на пари под масата.

Цялата му стратегия я грози опасност да рухне, тъй като дни преди „голямата среща“ пристигат неочаквани гости от новодошли инспектори.

"Скакалци" разкрива провалените човешки ценности. Всеки персонаж е готов да прекрачи личните си граници, вперил очи в собствената си алчност. За да не се лиши от пищното си всекидневие от една страна богаташът е склонил глава пред мъчителите си, за да не провалят бизнеса му.

От друга страна се нареждат роящите се като скакалци гости, нежелаещи да се откъснат от предложеното им охолство.

Корупционните схеми, случващи се в текста на Ст. Л. Костов, като че ли са извадени от днешната преса, а персонажите носят доста характеристики на скакалците - многоядни живинки, които имат склонност към масово размножаване.

Ситуациите са доста сходни с историите, които днес вълнуват обществото. Поднесени са обаче твърде лековато, в стила на телевизионното предаване „Комиците“, тъй като двамата актьори, които движат спектакъла са именно Христо Гърбов и Любомир Нейков ( в ролята на нахалния ревизор).

Участват още Албена Павлова, Стоянка Мутафова, Маргарита Хлебарова, Васил Драганов, Август Попов, Петьо Петков - Шайбата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Софиянец преди 10 години
Докъде стигнаха така наречените български актьори....докъде стигна Сатирата....нямам думи...това ако е театър...