Лебедово езеро е най-любимият ни балет

Второто място също е за творба на Чайковски - "Лешникотрошачката"
3 яну 2014 09:44, Петя Славова
1
Лебедово езеро е най-любимият ни балет
Балетен спектакъл по "Лешникотрошачката". Снимка: Булфото

"Лебедово езеро" се оказа най-любимият балет на българската публика. Това показаха резултатите след допитване на БНР.  Второто място също е за творба на Чайковски - "Лешникотрошачката". Още едно произведение на композитора е в Топ 10 - "Спящата красавица".

Третото място е за един от най-касовите спектакли на Националния ни балет - „Дон Кихот” на Минкус. На четвърта позиция се изкачи „Жизел” на Адам. Петото място заема „Ромео и Жулиета” на Прокофиев. Следват го "Силфида" на Херман Льовенскьолд и „Болеро” на Равел.

Осмата позиция заемат два балета с екзотични сюжети - "Шехерезада" на Римски-Корсаков и „Баядерка” на Минкус.

Останалите заглавия в Топ 10 са „Нестинарка“ на Марин Големинов и „Зорба гъркът“ на Микис Теодоракис .

Поводът за анкетата е 85-годишнината от поставянето на първия балетен спектакъл в България – „Копелия” на Делиб, на сцената на Народния театър в София. Хореографията тогава прави Анастас Петров, наричан „бащата на българския балет“, възпитаник на руската и немската балетни школи. Той е и изпълнителят на ролята на Франц. Сванилда пресъздават Надя Винарова и Анна Воробьова.

Декорите на спектакъла са дело на Александър Миленков, а костюмите - на Райна Ракарова-Никова. Диригент е Тодор Хаджиев, а тогавашният директор на Народния театър Петър Стойчев е режисьор на спектакъла. Първата българска балетна постановка получава ласкави отзиви в пресата.

През следващите десетилетия „Копелия“ се представя на почти всички наши балетни сцени. През 1973 г., когато и у нас навлиза цветната телевизия, е създаден и първият цветен филм балет.

Заглавието отново е „Копелия“. Сценарист и режисьор на постановката е Йордан Джумалиев. Хореографията прави Маргарита Арнаудова. Художник на декора и костюмите е Мария Трендафилова.

Главните роли във филма балет, който е закупен и от много чужди телевизии, се изпълняват от Цвета Джумалиева и Ичко Лазаров. Балетът „Копелия” на Делиб зае 7 място в националното допитване „Любимите ви класически балети“.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гледали ли сте La Bell на балета на монте карло. Изключително красиво...