Йосиф Сърчаджиев - градското момче, което избра селото

Тотална скука е животът ни, ако нямаш радост от работата, споделя актьорът
Обновена: 30 яну 2014 21:37 | 30 яну 2014 21:31, Петя Славова
22
Йосиф Сърчаджиев - градското момче, което избра селото
Снимка: Булфото

Избягал от шумната и динамична столица, Йосиф Сърчаджиев се радва на селския бит и спокойствие. Уморен от темпото на големия град, актьорът живее, наслаждава се на дъха на природата, на спокойствието и тишината, които му дава селото. Големият артист прекарва по-голяма част от дните си в ловешкото село Кирчево. Заселил се е там с жена си от три години.

"От много време усещах, че трябва да се махна от София - този прекрасен град, който за мен беше енергия. Тази енергия обаче стана лоша. За пръв път изчезнах от София, когато усетих, че съм на високо, но равно ниво в развитието си", разказва актьорът пред БТА.

В този момент отишъл да живее в Синеморец. Една година не е работил и след това започнал в Бургаския театър.

"Там бях шест години, с много добро усещане за театър", пояснява Сърчаджиев. Но и там стигнал до това равно ниво, от което бягал. Затова отново се върнал в столицата - направил пиеса в Малък градски театър. Тогава дошла и страшната болест, която той нарича " ударчето". Окончателно разбрал, че не може да живее в този град.

"Тази нервност там ми разгони фамилията", обяснява Йосиф Сърчаджиев. Започнал да търси спокойно място, където може да ходи за риба. Случайно попаднал на една къща в село Кирчево. Била от тези, "направени по калъп, по безумен, скучен начин". "Не познавах никого в това село и нямах усещане, че ще общувам с хората наоколо. И всъщност не го правя. А и на тях не им е интересно с мен. Идеално, чудесно за мен", допълва актьорът.

За да живееш на село, трябва да влезеш в енергията му, защото животът там е по-различен от този в града, разказва Йосиф Сърчаджиев. Ежедневно трябва да се справяш с трудности, свързани с водата, падащи керемиди, копаене на земята, носене на въглища, цепене на дърва. Изобщо, както казва актьорът, трябва да поддържаш атмосферата на селския бит. "Аз обаче съм градско чедо и много от нещата не ги умея, така става трудна моята игра със селото", смее се Сърчаджиев. Допълва, че за него това е удоволствие, тъй като му помага за няколко дни да изчисти мръсотията от съзнанието си.

Животът му на село обаче не пречи на артиста да продължи да работи, да усеща дъха на театъра. Освен, че често прескача до София, където има ангажименти, заедно с ловешките актьори подготвя пиесата "Опечалената фамилия", на която е режисьор. Премиерата е на 21 февруари."Въртеше ми се в душата желание за работа, иначе другото е скука. Тотална скука е животът ни, ако нямаш радост от работата", казва Сърчаджиев.

Решението за тази пиеса не е случайно. Подбудено от влиянието на обществото в момента, от безумната лакомия. Според Сърчаджиев хората са с много цветове в себе си, един от тях е черното, което е с голяма сила. Актьорът е силно ангажиран със събитията в страната. Има ясна позиция и поглед за пътя, по който трябва да върви държавата. През годините, както той самият казва, е отдал много енергия в това да се промени системата. А дали е имало смисъл?

"Как не. Да смениш една ужасна система като комунизма с друга, това е красива работа - любов. Онази система за мен беше неприятна, непонятна и мъчителна. Мислех си, че тя ще продължава вечно, но видях, че вратата се отвори и трябваше да я отворя докрай, за да махна тази система", казва Сърчаджиев.

Според него има все още неща, които трябва да се променят към по-добро. Затова хората не трябва да се отказват, а да влагат силата си заедно. По думите му днешните протести са много по-различни от тези преди 20 години, в които и той самият е участвал. Разликата е в това, че преди целта е била смяна на системата, а сега протестиращите искат да направят нещо, но не по политически начин, което според актьора е невъзможно.

Той обаче вярва, че светлина в тунела има, но не бива да си затваряме очите. "Страх ме е, че някои от младите хора, които имат енергия, ще бъдат изритани от движението към доброто, защото много тъпоглави същества слагат прът в колелото им. Това го има в целия свят. Има незнаещи, нечетящи, невиждащи хора, със затворени очи и уши и те са действащи зли сили. Въпреки това има добро, което ще премине през злото", допълва Сърчаджиев.

За него едно от нещата, които ни помагат да видим доброто, това е театърът. "Една част от обществото се игнорира от театъра. Техниката в света разрушава илюзията в театъра. Аз искам да поддържам тази илюзия, която е приказка.

Децата се превръщат в роботчета. Аз се опитвам да се преборя с това чрез работата си. Дори с идването си в този град, от който хората бягат и няма много публика за театър. Дори на 10 човека да кажа: "Не бойте се, има възможност да се движим към добро" и те да получат моята енергия", заявява Сърчаджиев.

По думите му има много интересни, странни и любопитни млади актьори, които са на много добро ниво. Проблемът според него е, че системата в театъра и киното е все още къща със затворени врати и актьорите се страхуват да излязат от тази къща. Те трябва да намерят в себе си ключа към затворената врата.

Според Сърчаджиев голямото кино в България все още не е дошло. "Има много неща, които уж са кино, свързани с влиянието на света, но няма душа. В театъра не е така. Добрите актьори и режисьори правят добър театър. Проблемът тук обаче е,че няма достатъчно средства за поддържане на театъра. Това е свързано с енергията на обществото", допълва артистът.

Попитан какво е за него щастието, отговаря, че го свързва с раждането на внучетата, с успешна постановка, с прекрасното време, с аромата и красотата на природата или с добрите пожелания на хората към него.

"Щастлив съм, защото в мен има нещо детско, инфантилно. Може би професията ми е такава. Това е свързано и с архетипа в мен." Сърчаджиев не се смята за богат човек. Живее нормално и работи толкова, колкото му е нужно. Не е богат и от към приятели, но богатството му идва от голямата му близост с жена му, Райна, и децата. Богат е и от представите си за света, за който има много светли мисли. Но е и критичен. "Не понасям себе си. Правя много лоши неща в живота си и искам да изчезнат. Боря се със себе си и злите дяволчета в мен. Понякога успявам, друг път - не", допълва Йосиф Сърчаджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименКоментарът до Анонимен е до # 1.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименБраво, пич! Точно така си е и как добре си го казал! А Йоско е велик!
18
3
 
0
 
! Отговори
мед сестра преди 10 години
Тоя *** още ли не хвърлил петалата?
17
1
 
1
 
! Отговори
да преди 10 години
Така е, Йосиф: не любовта, секса, мъжете, жените;САМО работата ни прави да израснем, да имаме смисъл в живота!Премахни работата от живота на някогао: все едно да премахнеш НАДЕЖДАТА му! Познавам и и друго "момче"- варненец трето поколение, който отиде да живее на село.Съдби, различни истории.. оцеляване...и в това е смисълът на живота..
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Йосиф Сърдчаджиев е чешит отвсякъде.Противоречива личност,голям актьор.Мощен и обсебващ талант.А що се отнася за греховете..безгрешни хора няма.Всеки си плаща.Не бог ни наказва,а нашите грехове ни го връщат тъпкано.
15
11
 
5
 
! Отговори
човек на Костов преди 10 години
Този на снимката е човек на Костов. Ако не беше Костов, който с политически натиск му осигуряваше роли, той изобщо нямаше да види сцената.
14
0
 
7
 
! Отговори
Хм преди 10 години
Баланса на силите е нарушен защото селските момчета които избраха града са многократно повече.
13
16
 
11
 
! Отговори
АНТИ преди 10 години
Хитрото еврейче трябва всеки ден да пали свещи на менората, за да не го викне Йехова на небето и да ни освободи от глупавото си присъствие!
12
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Статията е 100% лъжа. Аз го срещнах Й.Сърчаджиев по улица Раковски в София преди месец. Едвам ходи, едвам вижда и чува, вероятно е прекарал инсулт.Снимката в статията е правена сигурно преди 30 години.За какви постановки, за какво цепене на дърва пишат казионните български журналисти? Или просто пробват до колко потребителите са дезинформирани...
11
1
 
41
 
! Отговори
до Коко преди 10 години
Откога българското село се свързва със социализма? Елин Пелин, когото наричат "певеца на българското село", да не би да създал творбите си по време на социализма? Напротив, точно по време на социализма започва процесът на урбанизация, който за няколко десетилетия опразва българските села.
10
16
 
19
 
! Отговори
Коко преди 10 години
Този актьор би трябвало да се срамува от крайностите си. Който забърква каши, а след това бяга не е достоен за уважение. Забравата и безразличието е техен продукт, който ги поглъща всеки ден малко по малко, накрая не остава нищо. Единственото им спасение е покаянието, ако има чувство за вина.
9
25
 
22
 
! Отговори
Коко преди 10 години
Й. Сърчаджиев искаше промяна. Изигра трагичен образ с реване пред екрана, защо не си остана в клоаката на демокрацията, а избяга в чистото от морална гледна точка село, което ни свързва емоционално и физически със стойностите на миналото от времето на социализма. Йоско да си стои в София, там където той и такива като него създадоха днешната мръсотия в душите на хората, а не да черпи от социалистическите устои на село. Голям хитрец!
8
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пиандирник!
7
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Виждам *** и фашаги са цвъкнали хейт... Колко си приличат обаче. Как иначе, комуизъм = фашизъм.
6
18
 
21
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Аз още не знам и не вярвам да има еврей творец! Те са *** по програмиране.
5
28
 
21
 
! Отговори
тривиални клишета преди 10 години
Този е най-големият бездарник. Липсват му талант и креативност. Изпълненията му са тривиални клишета. Всеки самодеец от някое селско читалище е по-добър от него!
4
23
 
28
 
! Отговори
Наско преди 10 години
Този артист е истински демократ,за разлика от Ст.Данаилов!Не е подлизурко! Уважавам го!Жалко,че истнските хора,често страдат от ужасната среда и нищета,в която са принудени да живеят!
3
21
 
19
 
! Отговори
муспи преди 10 години
И евреите могат да хленчат заедно с народа, уж и ние сме от вас, но да споменат поне че лошата власт от четвърт век е изцяло еврейска, че България е подложена на геноцид от евреите - не го допускат.
2
13
 
37
 
! Отговори
Тръба преди 10 години
Умен човек. Респект!
1
1
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Виждал съм възрастни хора които умират от скука и мъка в големите градове.Истинта е ,че живота е там дето когато викнеш се чува на километри.Дето кукуриго те събужда ,а часовника е просто тиктакаща машинка без никакво значение.Някога живота в градовете беше и щастлив,имаше работа и забавленията бяха от сърце.