90 години от рождението на гениалния Калоянчев

Талантът на Калата не бива да бъде забравян
13 яну 2015 09:39, Александър Попов
17
90 години от рождението на гениалния Калоянчев
Снимка: Сатиричен театър

На 13 януари 2015 година гениалният български актьор Георги Калоянчев щеше да навърши 90 години. Не ги доживя. Почина на 18 декември 2012 година.

Един от знаменитите основатели на Сатирата, Георги Калоянчев вгради блестящата си творческа кариера в своя любим театър, на който посвети повече от 50 години от живота си. В Сатирата той изигра над 60 роли – всяка от които беше върховен урок по актьорско майсторство, по вдъхновение и заразителност. Превърна се в емблема на театъра.

Актьори като Георги Калоянчев издигнаха нивото на българския театър и заслужиха признание във всички страни, в които е играл, в които са прожектирани паметните филми с негово участие. Може би трябва да минат още години, за да осъзнаем в пълна мяра на какъв талант сме били съвременници, за да разберем, че в съзнанието ни трайно са запечатани невероятните театрални мигове, с които ни е дарил, казаха от Сатирата.

Георги Калоянчев можеше всичко. Но в комедията и сатирата стихията на демократичното му изкуство беше най-ярка и вълнуваща. Можеше да те разсмее, да те разплаче, да те замисли, да те отврати, да те издигне, да те накара да поискаш мигът да спре... Често – едновременно...

Такъв огромен талант заслужава да не бъде забравен. Защото много ни е дал…

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: Георги Калоянчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Велик беше. Липсват ми добрите артисти от едно време. Сега добри няма. Примерно вижте ги така наречените комици - гола вода. Обикновено даже и не можеш да разбереш какво говорят, защото смятат за особено смешно да говорят неразбираемо. Странно е все пак, защо няма добри артисти, квл. и комици в днешно време. Би трябвало да има, но няма.
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Факт е, че Калоянчев нямаше равен в България. Имаше и други много добри, но Калоянчев беше сам на върха. Парцалев също беше много добър, Анастасов по своему и той. Тодор Колев никога не съм го харесвал, но някой го харесват. В крайна сметка, ако трябва да ги оценявам по десетобалната система Калоянчев го оценявам на 11 ...., Парцалев и Анастасов на 7, а Тодор Колев на 4 или 5.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Парцалев си е Парцалев, Калоянчев е друг. Не ги съпоставяйте, гениални са всичките ни стари артисти.
8
3
 
8
 
! Отговори
Почитател преди 9 години
ВЕЛИК!
7
3
 
3
 
! Отговори
до 10 преди 9 години
Глупости пишеш! Ами "Инспекторът и нощта" ,"Дом за нашите деца" и други има.
6
14
 
11
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Калоянчев беше с класи над останалите като Парцалев. Ако беше роден в САЩ, сега щеше да е много по-известен от американските известни актьори като Джак Никълсън например. Шапка му свалям на Калоянчев. Гледал съм го много пъти и когато той участваше, останалите избледняваха и Калоянчев изнасяше представлението на гърба си. Гениален е слабо казано.
5
9
 
19
 
! Отговори
Брайко преди 9 години
Гениален беше Георги Парцалев а като човек бе фин и скромен и ако не беше си отишъл толкова рано,Калоянчев с бай ганьовския си манталитет щеше да бледнее пред него.Защо не отразявате годишнините на Парцалев?
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Последното му тъпо изказване, което сложи капак на личността му беше за Парцалев. Такова падение.
3
9
 
4
 
! Отговори
Алов преди 9 години
Весело изкарване и умната ! Да не вземат да се напият !
2
12
 
6
 
! Отговори
Алов преди 9 години
Къде ще го празнува? Сигурно е поканил Тошко Колев ,Парцаля и другите апапи. Да е жив и здрав и наздраве!
1
1
 
21
 
! Отговори
Почитател преди 9 години
Велик актьор . Нека почива в мир , няма да бъде забравен.