Силке Грабингер като обект на експеримент

Нов театър в НДК на 18-и май от 19.30 часа
15 май 2015 14:22, Петя Славова
0
Силке Грабингер като обект на експеримент
Снимка: Антистатик

„Силке Грабингер като обект на експеримент“ може да видим в Нов театър в НДК на 18-и май от 19.30 часа, представян в България в рамките на осмото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“.

Грабингер е танцьор и хореограф. Тя е жена. Бивша брейк данс танцьорка и изпълнителка в Цирк дьо Солей. Какви представи се приписват на личността й, с какви теми и въпроси я свързват хореографите и какво прави тя с тях?

Точно това Силке Грабингер иска да разбере, като кани международно известни хореографи да създадат по 10-минутно соло за нея. В рамките проекта до днес са инициирани 3 серии и са създадени 11 миниатюри, чиито хореографи решават какво искат да направят със своя опитен субект. За тази цел Силке Грабингер предоставя на разположение всичко от себе си: своите движения, биография и желанието й за експерименти.

Любопитното в проекта е, че никой от хореографите не знае какво прави другият. Накрая никой не е и сигурен кой е обектът на експеримент: Силке като танцьор или хореографите с техните представи за нея, или пък зрителите...
Специално за фестивала ще бъдат представени четири от общо единайсетте миниатюри: “Трансформър” с хореограф едно от авангардните имена на виенската сцена - французойката Ан Журен, “Китай” на един от членовете на новаторския артистичен колектив, базиран във Виена, Париж и Брюксел Superamas - Philippe.

Другите две миниатюри се казват “Да поговорим за Вегас” с хореограф Олег Сулименко, в която той предизвиква Силке Грабингер да вдигне завесата за живота на танцьор на прочутия “Цирк дьо Солей”, както и “Суров материал” с хореограф атрактивния канадски танцов артист Дейв Сейнт-Пиер. Една истинка мозайка от разнородни стилове на интересни имена от международната танцова сцена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари