Васил Михайлов в "Завещанието на целомъдрения женкар"

Актьорът отбелязва 80-ата си годишнина на сцена
4 апр 2018 10:30, Петя Славова
9
Васил Михайлов в "Завещанието на целомъдрения женкар"
Снимка: архив, Булфото

Васил Михайлов празнува 80-годишнината си с "Железният светилник" и "Завещанието на целомъдрения женкар" в Театър "Българска армия" на 4-и и 5-и април, съобщава БТА.

Има актьори, които са станали част от своето време, оставяйки трайни следи в паметта на цели поколения българи. Такъв е актьорът от ТБА Васил Михайлов. Зрителите го помнят като Сюлейман Ага, Стефан Стамболов, Хан Кубрат, Хан Крум, Манол Кехая, Дантон, както и в още много, много роли, сред които ханове, царе, крале. Играл е полковник, генерал, държавник, политик, кмет, старшина, френски революционер, турски ага, боцман, артилерист, лесничей, поп, хирург. . . Но като емблема в неговия творчески път винаги остава ролята на Капитан Петко войвода, отбелязват от ТБА.

"Улиците опустяваха, животът замираше, когато по телевизията се излъчваше поредна серия на "Капитан Петко войвода", припомня Васил Михайлов.

Мащабите на въздействие на героите му в театъра и киното, завладяващата му осанка, неповторимият му глас и поразяващата достоверност на образите, в които се превъплъщава през годините, остават запазена марка на Васил Михайлов.

Животът му на сцената като че ли е подсказан от съдбата. Приет е във ВИТИЗ, в класа на проф. Желчо Мандаджиев, докато работи като шлосер-матричар в завод "Светлина" в родния си град Стара Загора. Още като студент играе в осем постановки - участия, за които през смях разказва: "Играх много, защото все моята боя я няма. Кой да играе директор, полковник или генерал? Все аз!".

И отново като студент стъпва на сцената на Военния театър, в чиято трупа е поканен няколко години по-късно. Вече повече от половин век Васил Михайлов е знакова фигура за ТБА, за който казва: "Военният театър години наред беше и е най-добър. Тук винаги са били най-добрите режисьори през последните 50 години - Асен Шопов, Леон Даниел, Крикор Азарян, Красимир Спасов, Иван Добчев. . . На Военния театър всичко дължа 56 години. . . "
ТБА също дължи много на своя актьор - легенда, оставил трайни следи в паметта на цели поколения българи, отбелязват от трупата.

Почитателите на Васил Михайлов могат да го гледат във Военния театър в "Железният светилник" на 4 април, 4 и 17 май, "Завещанието на целомъдрения женкар" - на 5 и 27 април и 29 май, в "Да разлаем кучетата" - на 26 май.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Голям актьор излъчващ достолепие.
6
0
 
8
 
! Отговори
Горан преди 10 месеца
Велик актьор! Огромно присъствие на екрана! Не напразно е всенароден любимец! Самотна отломка от великото българско кино! Да е жив и здрав дълги години!
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да е жив и здрав още дълги години и да радва народа. То на този народ друго не му остана освен обичаните му артисти които за съжаление много от тях вече не са сред нас.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Последният мохикан.
3
0
 
17
 
! Отговори
123 преди 10 месеца
Мъжкар!
2
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Голям актьор! Голям глас! Голям човек! Заобичах родопската песен заради неговото изпълнение на "Руфинка".Открих историята на тракийските българи - заради неговия Капитан Петко войвода . Да е жив и здрав!
1
1
 
19
 
! Отговори
Стар софиянец преди 10 месеца
Голям актьор, един от малкото останали все още живи добри акьори в България. За последно го гледах миналата година. Игра без ***, а ми казаха, че ходи с *** по улиците. Много добра дикция, не като на сегашните млади актьори, на които не можеш да разбереш какво казват, а те си въобразяват, че е смешно да говорят неразбрано, а и не могат да говорят нормално.