За първи път: Куклен театър с добавена реалност

Нестандартната постановка се ражда в столицата на хумора Габрово
25 фев 2019 12:38,
3

Книгата на Робърт Луиз Стивънсън "Островът на съкровищата" е вдъхновила десетки млади поколения да пътуват. Точно това произведение дава заряд на група креативни млади българи да сътворят първия в света куклен спектакъл, който съчетава в себе си технологиите за добавена и виртуална реалност.

Нестандартната технологична постановка се ражда не на шега в столицата на хумора и сатирата Габрово. След дни ще има премиера и на столична сцена.

"Всичко започна преди две години. Чудехме се с какво можем да обогатим изкуството на театъра. Добавихме виртуална реалност. Съчетаването на технологията може да спечели децата и да ги върне в театъра. Засега можем да поканим на представление 20 човека. Постановката продължава около 45 минути. Досега не е имало оплаквания от дискомфорт на очите. Тази технология обогатява арсенала от инструменти на актьорите. Могат да се прилагат похвати от киното и видеоигрите", разказа режисьорът и актьор Емил Йорданов.

Актьорът Георги Тенев обясни в студиото на "България сутрин", че зрителите в залата са с очила за виртуална реалност.

"Така могат да виждат на сцената добавените персонажи. Подобно нещо се прави за първи път в България и света. Тази постановка е първата част от поредицата. Планираме да направим още два епизода, които да отразят цялата книга", добави още той.

"Идеята ни е да изкараме децата от компютрите и да излязат навън. Постановката ще се играе в Младежкия театър "Николай Бинев" на 26-27 този месец от 17:30 ч.", посочи 3D дизайнерът Арто Чивиджиан пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
1
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 5 години
Този "уъркшоп" бабите "веднага" ще разберат къде могат да си го закупят в смесения селски магазин. Спрете с тези измислени чуждици, все пак сме БЪЛГАРИ. Смотани чуждопоклонници !
2
0
 
2
 
! Отговори
жива да не бях преди 5 години
Тази водеща страда от екранна недостатъчност! Не е ясно как са я допуснали до ефиря но е жалка картинка и срива имиджа на Bulgaria ON AIR!
1
1
 
2
 
! Отговори
Бау преди 5 години
Интересна идея. Пожелавам им успех.