Стара Загора се превръща в театрална столица

Студентски театрален фестивал ще зарадва града
4 апр 2019 07:42,
5
Стара Загора се превръща в театрална столица

Второто издание на Международния студентски театрален фестивал "Данаил Чирпански", което ще се състои от 5-ти до 9-ти април, отново ще превърне Стара Загора в център на европейския студентски театър. Това съобщават от пресцентъра на общината. Фестивалът е създаден в памет на Данаил Желев - Чирпански, който загина след пътен инцидент през 2016 г. Дани и неговите мечти поставиха началото на една традиция, която помага на други талантливи млади артисти да вървят смело по своя път и да се усъвършенстват, припомнят организаторите.

Още по темата

Откриването е с вход свободен на 5 април от 18.00 ч. в Драматичния театър "Гео Милев", със специалното участие на спектакъла "Кралят Елен" на Театър "Азарян", София, пише БТА.

През фестивалните дни жителите и гостите на града ще могат да гледат 5 спектакъла от основната програма, 2 специални представления от Англия, 1 спектакъл на открито, както и да се насладят на съпътстващата програма, която включва концерти и лекции.

Начало на основната програма ще даде македонската група от Факултета за драматични изкуства към Университета "Св. Св. Кирил и Методий", Скопие, на 6 април от 16.30 ч. в Драматичния театър "Гео Милев". Представлението е от автора Деян Дуковски, който беше жури на първото издание на фестивала през 2017 г.

В същия ден от 19.30 ч. в Държавния куклен театър - Стара Загора Полският университет за кино, телевизия и театър в Лодз ще представи авторския спектакъл "Треска", който се фокусира над обществото, загубило общочовешките ценности, вторачено в телефонния и телевизионния екран.

На 7 април от 15.00 ч. в Парк "5-ти октомври" за малки и големи ще се проведе авторският спектакъл на театър "МАЛЕ-МАЛЕ" - София, "Концерт на куклите".

Участниците от Руския институт за театрално изкуство (ГИТИС) ще представят на българската публика спектакъла по пиесата на А. Н. Островски "Луди пари" - класически текст, който разглежда материализма на съвременното общество на 7 април от 17.00 ч. в Драматичния театър "Гео Милев".

На сцената на Държавния куклен театър - Стара Загора, в неделната вечер (7 април) от 21.30 ч. , Англия ще представи първия специален спектакъл от програмата - "Копла: Кабаре".

На 8 април от 17.00 ч. в Драматичния театър публиката ще може да се наслади и на българското участие от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" - "Хора с Куфари" от Ханох Левин - спектакъл, който разказва за живота, който минава в очакване на по-добри времена.

Израелската трупа от Театралния департамент на Университета в Тел Авив също ще представят дипломен спектакъл от Ханох Левин. Представлението "Убийство", което показва вечния парадокс на войната и омразата между различните култури, е на 8 април от 20.00 ч. в Държавния куклен театър - Стара Загора.

Второто представление от Англия е мюзикъл, направен специално за фестивала. Алехандро Постиго, познат като студент от първото издание, е създател на спектакъла "История на насилието" вече като част от преподавателския екип на Музикалния колеж на Лондон към Университета на Западен Лондон. "История на насилието" ще бъде и последното представление от програмата на фестивала на 9 април от 17.00 ч. в Кукления театър.

Закриването на фестивала с церемония по награждаването ще се проведе с вход свободен на 9 април от 20.00 ч. в Драматичния театър "Гео Милев".

Всички представления от програмата, ако не е посочено друго, са с вход от 5 лева под формата на дарение, срещу което се получава покана с конкретно място в салона. Дарение може да се направи на касите на Драматичния театър "Гео Милев" и Държавния куклен театър - Стара Загора в дните от 4-ти до 9-ти април 2019 г. Всички събрани средства ще се използват за Международния студентски театрален фестивал "Данаил Чирпански". Всички спектакли от програмата ще бъдат със субтитри на английски.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата, Община Стара Загора, Драматичния театър "Гео Милев", Държавния куклен театър - Стара Загора, Регионалната библиотека "Захарий Княжески".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Под всяка хубава новина има някой недоволен от живота който всява негативизъм с коментари нямащи нищо общо с темата.
1
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То има ли още хора в Стара Загора! Всичкото хора се домъкна в София и станаха софиянци