Свободни стъпки от Тайван и соло от Италия на One Dance Week

Спектаклите - на 3 и 4 октомври в Пловдив
19 юни 2019 18:07, Петя Славова
0
Свободни стъпки от Тайван и соло от Италия на One Dance Week
Снимка: One Dance Week

Два спектакъла на експерименталната тайванска компания Horse може да видим в Пловдив на 3 и 4 октомври на сцената и във фоайето на Дом на културата “Борис Христов”.

Те са част от програмата на международния фестивал One Dance Week. Спектаклите са включени във Фокус Тайван, от който е част и откритият урок по брейкденс (Monday School) с компанията Les Petites Choses Production.  Урокът ще се проведе на 27 и 28 септември в централна част на Пловдив, и ще даде възможност на зрители и участници от различни възрасти да общуват по забавен начин чрез изкуството на танца.

На 3 октомври в Дом на културата “Борис Христов” - Пловдив, ще гледаме спектакъла "Кокоро" на Луна Ченере, един от открояващите се таланти сред младите италиански хореографи. "Кокоро" е японска дума, която може да се преведе като “вътрешно същество” и се свързва тясно с ума и сърцето. В този танцов спектакъл на голотата, тялото се превръща в прожекционен екран на емоции, спомени и илюзии, а плътта губи формите и очертанията си. Една душа оставя своите стъпки на сцената, отбелязват организаторите.

Оригиналният движенчески език на Луна Ченере разказва за разлома в понятията, с които възприемаме реалността. В съвременния свят нищо не е еднозначно "добро", "лошо“, "красиво“ или "грозно“.

Спектакълът е за зрители над 18 години.

Другият спектакъл - СвободниСтъпки e дългогодишен проект на тайванската компания, който изкусно представя най-първичното и чисто състояние на танцовото изкуство. Хореографията на Су Вей-Чиа, един от основателите на Horse, е посветена на движението, пречистена от наслагвания и ограничения. Резултатът е много физическо и концептуално танцово произведение, в което тялото може да покаже всичките си способности.

СвободниСтъпки ще бъде представен на 4 октомври от 19:00 ч. в Дом на културата “Борис Христов”. Спектакълът е за зрители над 18 години.

СвободниСтъпки – Нини се ражда на 6-тата година след създаването на Horse като част от многогодишния проект. При него хореографската цел на Су Вей-Чиа е да изведе сценичното изкуство извън залата и по-близо до хората – на площади, улични пространства и нестандартни локации. Чрез изследвания на различните аспекти на времето и пространството, хореографът Су Вей-Чиа създава изцяло нова концепция за физичността.

Компанията за танцов театър Horse е основана през 2004 г. от петима млади артисти, които споделят любовта си към съвременния танц и хореографията. През годините колективът успява да си изгради отличителен сценичен профил чрез физическа експресивност и изключителна креативност и да се превърне в платформа за артистично изразяване на тайвански хореографи, включително и чрез привличане на чуждестранни творби в състава на компанията.

Спектаклите им са показвани в Centre de Développement Chorégraphique -Les Hivernales (Авиньон), Joyce Theatre (Ню Йорк), Esplanade Theatre (Сингапур), The International Contemporary Dance Festival (Мексико) и много други.

 


0
Още по темата: ПловдивHorseOne Dance Week
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари