Книгите на Оруел вдъхновиха Бойко Илиев за новата му пиеса

Опитах се да реагирам на това, което ни се случи с изолацията, сподели режисьорът
22 юли 2020 11:22, Ния Христова
6
 
Феновете на театъра вече могат да се насладят на пиесата "Антиутопия от изолатора" на режисьора Бойко Илиев. Вдъхновението на Илиев идва от книгите на Джордж Оруел "1984" и "Фермата на животните".
 
"Опитах се да ги съвместя, животът ме принуди да ги съвместя. Ускорението, което ни даде времето и ни вкара в този изолатор, който нарекох моята  "антиутопия", ме накара да вкарам и "Фермата на животните". Вървенето на героя на Оруел през годините, стига се до онази ферма на животните, където все повече приличаме на шопарите, които той ни показва. Оруел се оказва изключително съвременен. Дори героят на Оруел казва, че през 2050 г. вече няма да познаем нашия говор помежду си. Този говор ни превръща в хора, които все по-малко знаят за литературата, думите. Съзнанието се стеснява и става дигитално", каза Бойко Илиев в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Той разказа, че идеята му се ражда именно по време на изолацията. 
 
"Опитах се да реагирам на това, което ни се случи с изолацията. Исках да вложа някъде енергията си, която не беше съвместима с обществения контрол, който ни възложиха. Отдавна не бях правил политическа сатира, това ме връща 30 години назад", допълни режисьорът.
 
Според Илев за всяко правителство диктаторският нагон стои в него и при всяка възможна ситуация за по-голям контрол то го използва. 
 
"Ние бяхме контролирани и продължаваме да бъдем. Продължават да ни заплашват. "Със страх" не се живее" казва Оруел. Трябва да приемем, че болестите са знак, че сме живи и че трябва да ценим живота", категоричен е Илиев. 

6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В първия момент, при бързото преглеждане на новините, като прочетох в заглавието името Бойко и веднага се сетих за нашия премиер. Но в следващия момент реших да се върна назад в страницата, за да се уверя дали за него става въпрос, тъй като дълбоко се усъмних, че Бойко Борисов е прочел "1984" и "Фермата на животните" и се е вдъхновил от тях.
5
1
 
0
 
! Отговори
Само идея преди 2 месеца
Като не се живее със страх, защо не даде пример на нас овцете и да иде да се зарази. Нали е едно грипче, слаба работа. Пък и тя свободата ще го предпази.
4
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
Това е целта на задкулисните играчи управляващи света. Да ни превърнат в консумиращи говeда.
3
0
 
1
 
! Отговори
знаем ве преди 2 месеца
Нищо ново под слънцето. Куцо, кьораво, сакато, блогери, влогери, тролове с един и същи сценарий и идеи. Важното е дъвка да става.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нищоприказчик.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поредния вдъхновен злетак търсещ хранилка.