Близки и почитатели се сбогуват с Филип Трифонов

Актьорът си отиде на 73 годишна възраст
Обновена: 9 яну 2021 12:03 | 9 яну 2021 11:25, Петя Славова
41

Снимка: БГНЕС

Днес изпращаме големият български актьор Филип Трифонов, който почина на 73 години на Богоявление. В храм паметник "Свети Седмочисленици" се събраха негови роднини, приятели и почитатели.
Още по темата

Любимец на поколения българи с многобройните си театрални и филмови участия, той стана известен с ролята си в "Момчето си отива", където партнира на Невена Коканова. Гледали сме го и в "Адио Рио","Преброяване на дивите зайци", "Оркестър без име"...

"Чувството му за хумор беше по-голямо от инстинкта му за самосъхранение. - отбеляза пред БНТ неговият приятел и колега Николай Гунтеров - Мисля си, че когато е починал в първия момент е направил жест, с който  си е потърсил паспорта и си е помислил дали не си е забравил ключовете. Само че той нямаше нужда от паспорт, защото всички го познаваха.

И нямаше нужда от ключове, защото всички сърца бяха отворени за него. И въпреки че от Министерството на културата не го уважаваха, съм сигурен, че в Министерството на безсмъртието са го приели с един единствен документ без входящ номер - с таланта му.

Всяка вечер, когато играехме заедно, нашият спектакъл започваше с изречението: Драги зрители, добре дошли в Естествен театър. Разликата между естествения и изкуствения театър се намира в това, че естественият не се харесва на естетите, а изкуственият на изкуствоведите. Фипо, ще те помоля отгоре понякога да подаваш някоя реплика, за да не бъде скучно тук - долу! ".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
7 преди 3 години
Възмутителното бе и фактът , че на погребението пред църквата състрадателни слова произнесоха двама от най-върлите седесари актьор и оператор-Пеев и Михайлов , които можеха да му съдействат за персонална пенсия !?Демагози и лицемери !Крокодилски сълзи ,както винаги у нас !Ние обичаме мъртвите герои и таланти!Случаите са не един и два!
37
0
 
0
 
! Отговори
деОли преди 3 години
няма ли да го таксуват,от кови-19.24 часа само това бълват по телевизора,на който рогата са на покрива и новините.пита ас
36
1
 
5
 
! Отговори
СРАМОТА!!!!!!!!!!!!! преди 3 години
"Чaкaт мe дa умрa и тoгaвa дa ми oбърнaт внимaниe. Нямaм ли и aз прaвo кaтo други aртиcти дa ce нaдявaм нa пeрcoнaлнa пeнcия приживe? И aкo "дa", мoля зa cъдeйcтвиe. Aкo нe, ми ocтaвa дa прoдължaвaм дa cпя c кoжух прeз зимaтa или дa cи пoмaгaм c тoтo кoмбинaция и игрaтa "тукa имa - тукa нeмa". И aз нe зacлужaвaм ли пoдoбнo oтнoшeниe? Трябвa ли дa избрoя вcички филми, в кoитo cъм учacтвaл, a тe ca нaд 37, плюc тeaтрaлни пocтaнoвки имaм пoвeчe oт 9 нaгрaди, нямaм ли и aз принoc към изкуcтвoтo?
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добър човек беше.Нека почива в Мир.
34
0
 
3
 
! Отговори
нн преди 3 години
Човек мине ли 70-те става пътник. Почивай в мир. Остави следа която няма да се заличи.
33
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българските актьори като цяло са зле, когато се снимат в ТВ и кино продукции. Причината е една - театъра. Той ги е дресирал до степен, че не могат да слязат от сцената и да заиграят естествено пред камерата. За да е добър на екрана - не трябва да е стъпвал в театър.В новите продукции се вижда отчетливо, колко по-добре се справят младите от вече "утвърдените" актьори, та надежда има.А "старите", макар и посредствени, нека си останат носталгичен спомен от отминалата ни младост.
32
19
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-добрата роля на Невена Коканова беше в "Дами канят", когато си търсеше извинение да не излезе от банята да се нае бе с инструктора. Иначе все бледи, подържащи ролички.
31
0
 
13
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Момчето си/не отива .По човешки този образ е прекрасен за да си отиде изобщо. Направено със грешки и по друго време както някои коментират тук. Кляня ти се Трифоне ! Покой и душата дано да се е насладила на "житейският мед" . Майната им на другите неща . То нали и живота си стана театър . Нищо вече не може да е така нагласено обаче. Ние ту сме туткави и бездушни ,ту се заливаме в сълзите на разочарованията и... Тук поетите и такива като теб се раждат за да Оглушат душите ни докато сме живи...
30
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СБОГОМ ВЕЛИКАНЕ
29
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
.За това и посредствени, но честни и почтени , отдадени актьори като Филип Трифонов изглеждат като явление днес. Е-и един Парцалев-ВСИЧКИ днес "комедийни" актьори са 0 пред него.-------------------------------------------------Не претендирам да разбирам от изкуство, но до голяма степен съм съгласен. Някак статични, сковани изглеждат българските актьори от онова време,може би не са им разрешавали да изявят таланта си. Коканова лично на мен ми прави силно впечатление освен Парцалев
28
20
 
1
 
! Отговори
америка1332002 преди 3 години
филмът си е доста елементарен и посредствен между другото
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И почит на един заслужил човек не можем да отдадем като хората.
26
8
 
3
 
! Отговори
америка1332002 преди 3 години
и дамски превръзки има
25
4
 
3
 
! Отговори
америка1332002 преди 3 години
и в магазините имаме банани и тоалетна хартия.и тоалетна хартия
24
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При соца живеехме зле, нямаше тоалетна хартия и банани, а днес при капитализма живеем богато като капиталисти, бегаме свободно на запад, и в магазините имаме банани и тоалетна хартия.
23
28
 
3
 
! Отговори
америка1332002 преди 3 години
снощи гледах момчето. защо са сложили коканова в ролята на съблазнителка. на доста висока възраст е била и с доста голям ***. минижуп не и отива никак
22
1
 
16
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Понякога си мисля - защо такива стойностни хора не поемат управлението на държавите, но като си представя пък политиците на тяхно мястда ни веселят, ми става лошо !
21
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждам с како умиление се говори за соца. Ами дайте да го върнем, но няма да искате. Само въздишки и лицемерие.Не знам само защо не си спомняте, или ви се губи от паметта, че и при соца едни артисти бяха с привилегии, галеници на властта, а други едвам се оправяха. Ама това не го споменавате. Именно Филип не беше от първите. Та, мир на момчето!
20
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тов, което става днес в българкото кино е АБСОЛЮТНА ТРАГЕДИЯ. Когато си заминат и последните стойностни актьори от миналото-ще останем с Мутафчиев, Зуека, Храчков, Блатечки,Сано, и останалите халтураджии....
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаше и някакъв морал, съхр. въпреки идеологията душевност, творците ,лишени от външно изразяване-се забиха в дълб. и постигнаха находки. Киното в България преди 1989г. има стойност само и едиствено в сравнение с недоразуменията и простотиите ,сътворени последните 30 г. които за киното/музиката и тн/ са ТРАГИЧНИ .За това и посредствени, но честни и почтени , отдадени актьори като Филип Трифонов изглеждат като явление днес. Е-и един Парцалев-ВСИЧКИ днес "комедийни" актьори са 0 пред него.