Актьори от Народния театър с писмо до Радев и Минеков

Защитават директора на театъра
1 дек 2022 13:15, Росен Стойчев
10
Актьори от Народния театър с писмо до Радев и Минеков
Снимка: БГНЕС

Актьорите от Народния театър „Иван Вазов” написаха отворено писмо до президента Румен Радев, културния министър Велислав Минеков и председателя на Комисията по културата и медиите в НС Иван Ченчев.

Още по темата

В него те призовават решенията да се взимат в рамките на театъра, там да се решават и проблемите. Те изразиха подкрепата си за директора Васил Василев и подчертаха, че му имат пълно доверие за начина, по който ръководи „Иван Вазов”.

Преди около половин година г-н Васил Василев спечели конкурса за директор на Народен театър „Иван Вазов“. Дори за този кратък период той, подкрепян от екипа си, успя да създаде здрава и щедра на творчески възможности среда:

●      Събра сериозен режисьорски екип;

●      Отвори сцена за млади режисьори;

●      Покани едни от най-големите имена в съвременния европейски театър да работят с трупата;

●      Откри нови сценични пространства;

●      Възстанови неправомерно свалени представления;

●      Подкрепи творчески инициативи и проекти на колеги от трупата;

●      Повиши актьорските възнаграждения;

●      Привлече млади хора със съвременен рефлекс и разбирания в различни отдели на театъра;

●      Инициира членството на Народния театър в международната мрежа „Европейска театрална конвенция“, организация, която съдейства за реализирането на съвместни проекти и обмен между големи европейски театри.

Театърът заработи на пълни обороти с ново усещане за смисъл. Да дишаш, докато работиш, да виждаш хоризонт и реални възможности, да си пълен с енергия и удовлетвореност, когато влизаш в театъра, е твърде ценен дар! Вярваме, че г-н Васил Василев има способностите и волята да продължи по този път. Надяваме се, че възникващите проблеми ще бъдат решавани. От нас. Тук. В Театъра. Където изкуството е приоритет. Както за нас, така и за зрителите!

„Когато един директор поиска подкрепата на хора, на които плаща изведнъж много по-големи заплати, вие как мислите?”, попита риторично актрисата. Министърът на културата ѝ отговори: „Аз не подозирам, аз много добре знам как става. Виждал съм го в института, в който съм работил. Молбата е такава, че да не може да се откаже”. Той нарече споделеното от тях „откровена форма на насилие”. „Такива подписки не ги приемам и ги изхвърлям в кошчето”, категоричен беше културният министър Велислав Минеков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закривайте го тоя театър, явно вътре е пълно с партийни креатури и любовници на разни "наши" хора. Да ходят на свободния пазар да печелят и да си изнасят представленията
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шушумиги!
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като искат да си решават проблемите вътре в театъра нека не тежат на гърба на данъкоплатеца.
5
2
 
8
 
! Отговори
Запален театрал преди 1 година
Артистите не пият алкохол, те са интелектуални хора
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Чичо Манчо - Така е, прав си, но това не им дава право да се бъркат в работата на културните институти. Да си гледат политиката. Тая Кръстева чий го търси там?
3
20
 
6
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 1 година
До Факт 3 Глупости . ДПС и ГЕРБ са най адекватните партии. Всичко друго е леш.
2
6
 
13
 
! Отговори
В.Узунов преди 1 година
Като искат да си решават проблемите вътре в театъра,защо алкохолните актьори все реват държавата да им вдига заплатите? Колко си искарат,толкова да вземат. Е тея де събират стотинкибпо обществените тоалетни и на тях ли заплати да им дават? Не става така. Ходят например на театър 10 човека на предтавление. Вземат парите от билетите и си купуват шише ракия. Кво искат повече.
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не остана нещо неполитизирано. Навсякъде политикани!