Мобилните телефони вредят на детското здраве

Eлектромагнитното поле, излъчвано от мобилния телефон, може да повреди ДНК-то на човек и да причини мозъчни тумори
21 мар 2005 15:33,
Мобилните телефони вредят на детското здраве

Родителите трябва добре да се замислят преди да купят на децата си мобилен телефон, тъй като дългосрочните рискове за здравето от ползването на мобилни телефони все още не са напълно изяснени, твърдят някои учени.

Изследователи предупреждават от близо 10 години, че електромагнитното поле, излъчвано от мобилния телефон, може да повреди ДНК-то на човек и да причини мозъчни тумори, заяви Хенри Лай, професор в университета във Вашингтон.

Все още не е доказана евентуалната вреда върху здравето на децата, която може да се причини от мобилните телефони, но съществуват редица спекулации в този аспект заяви още професор Лай.

Във Великобритания например Националният Радиологичен център посъветва през януари родителите да не дават мобилни телефони на деца под 8 години, поради появили се твърдения за вредното въздействие на радиовълните от мобилните телефони върху здравето на децата.

Професор Лай обяснява, че когато се ползва мобилен телефон между 70 и 80% от излъчваните от телефонната антена радиосигнали се поглъщат от човешката глава.

Няколко изследвания се водят върху потенциалното дългосрочно въздействие на мобилните телефони върху човешкото здраве, но малко от тях изследват влиянието им върху здравето на децата.

Професор Лай е загрижен, че вредното въздействие на мобилните телефони върху детското здраве може дори да е значително по-силно от това на възрастните хора, поради факта, че детският череп е значително по-тънък от този на възрастните, както и поради това, че радиацията от страна на мобилните телефони може да е по-вредна за растящият детски мозък.

Професорът набляга още на факта, че тъй като мозъчните тумори се появяват след 30-40 години, ползването на мобилни телефони от деца може да повиши риска за неблагоприятно развитие с течение на годините, а негативният ефект е трудно да се проследи върху децата, поради относително скорошната поява на мобилни телефони.

Все още не е доказано напълно вредното въздействие на телефоните върху здравето, но независимо от това професор Лай съветва децата да държат антените на своите телефони далеч от главите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание