Тракиецът Кодзимасис направил фреските в Казанлъшката гробница

Казанлъшката тракийска гробница от 1979 година е в списъка на ЮНЕСКО на историческите и архитектурните паметници
16 май 2008 13:39, Видка Атанасова
7
Тракиецът Кодзимасис направил фреските в Казанлъшката гробница
Доц. Константин Бошнаков. Снимка: БГНЕС

Автор на фреските в Казанлъшката гробница е тракиецът Кодзимасис, съобщи пред журналисти днес доц. Константин Бошнаков от Катедрата по стара история, тракология и средновековна история в Софийския университет.
Доцентът смята, че на фреска в гробницата е изобразен владетелят Ройогос и неговият баща Севт Трети. За да открие думите той е използват и ултровиолетово заснемане.

Доц. Константин Бошнаков е открил на една на фреските надпис на гръцки -"Кодзимасис изографиса " и под него
"Ройгос син на Севт". Надписите и фреските са направени в средата на трети век преди Христа. Те са на височина около 3.20 метра в гробницата, а буквите са с големина от 10 до 60 милиметра.

Казанлъшката тракийска гробница от 1979 година е в списъка на ЮНЕСКО на историческите и архитектурните паметници със световно значение.

Художникът Кодзимасис е известен в античната история, неговият автограф бе открит и върху стенописите в гробницата край с. Александрово, Хасковско, която е с 30-40 години по-стара от Казанлъшката гробница.


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
преди 10 години
До 3: А не се ли замисляш, че може гърците да са я взели от траките?! Щото траките са малко по-стари от тях. А че историята е лъжа, тя е, но само в ущърб на българите.
5
0
 
0
 
! Отговори
toma преди 10 години
ako ima nova tehnologia e razbiraemo edva sega da se otkrie koy e avtora..., no ako ne, kakvo sa pravili do sega trakolozite? ima neshto gnilo!
4
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 10 години
...или да пишеш по-малко, по-скоро ;)
3
0
 
0
 
! Отговори
glo преди 10 години
Целата ни история измислена. Тоа е грък бе, къв тракиец?, и азбуката ни е взета едно към едно почти от гръцката. Учени!
2
0
 
0
 
! Отговори
бай Пешо преди 10 години
Гусин student-е, я вземи да почетеш малко повечко!
1
0
 
0
 
! Отговори
student преди 10 години
доколокто знам "ултровиолетово" заснемане няма. Може би става дума за някоя нова технология, или просто това си е старото "ултравиолетово" заснимане, но с правописна грешка. Поне по 1 път прочитайте статиите преди да ги пуснете.