Учени: Безкрайно разширявайки се, Вселената ще стане пустош

Този извод е направен с помощта на гигантска "галактическа леща"
20 авг 2010 12:37, Елка Василева
104
Учени: Безкрайно разширявайки се, Вселената ще стане  пустош
Снимка: БГНЕС

С помощта на нов метод астрономи са определили съдбата на Вселената – тя ще се разширява безкрайно и в края на краищата ще се превърне в студена и мъртва пустош с температура, близка до абсолютната нула.

Учените са стигнали до този извод с помощта на гигантска „галактическа леща“ - едно от най-големите известни на човечеството струпвания на галактики в съзвездието Дева, съобщи ВВС.

Международна група учени начело с астрономи от НАСА са успели да проследят как светлината от отдалечените галактики се изкривява от тази „леща“, визуално превръщайки ги в дъги.

Степента на изкривяване зависи от три фактора – отдалечеността на обекта, гравитационната маса на Струпването в Дева и разпространението на тъмната енергия – тайнствената сила, която кара Вселената да се разширява все по-бързо и по-бързо.

Тъмната енергия беше открита едва през 1998 г. и е една от най-големите астрономически загадки: тя представлява три четвърти от нашия свят, но е напълно невидима и самият факт на нейното съществуване е известен само по въздействието й върху Вселената.

За да проследят по някакъв начин разпространението на тъмната енергия в космоса, учените са използвали големия комплекс телескопи на Европейската космическа лаборатория в Чили и орбиталния телескоп „Хабъл“.

Виждайки в буквалния смисъл как светлината огъва Струпването Дева и провеждайки необходимите измервания и изчисления, астрономите са направили извода за безкрайното разширяване на Вселената, пише „Дейли телеграф“.

NEWSru отбелязва, че теорията за безкрайното разширяване на Вселената е само един от моделите за нейната еволюция.

Различни групи учени издигат други хипотези, които често си противоречат една на друга.

Според някои нашият свят е обречен да преживява безкрайно редуване и повтаряне на етапи на разширяване и на свиване. Съгласно тази теория Вселената я чака безкрайно повторение на „Големи взривове“ - подобно на този, от който, както се предполага, се е появило всичко съществуващо днес.

Други учени изразяват мнението, че опитвайки се да разгадаят големите тайни на Вселената, самите астрономи неволно я подтикват към гибел. Например, наблюдавайки въпросната тъмна енергия, човечеството може би е върнало космоса към по-ранен стадий на развитие, смятат тези учени.

„Колкото и неправдоподобно да изглежда, има вероятност откриването на тъмната енергия да е намалило вероятната „продължителност на живота“ на Вселената“, казват учените, издигнали тази хипотези, пред списание „Ню сайънтист“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Глупости.
80
5
 
6
 
! Отговори
Антон преди 13 години
Зад края на Вселената е БОГ и в този смисъл тя е НЕПОЗНАВАЕМА ...още КАНТ ГО Е КАЗАЛ ... !!!ОСТАВЕТЕ ФИЗИЦИТЕ ДА СЕ БЛЪСКАТ , РЕЛИГИЯТА ДАВА ОТГОВОР НА ВЪПРОСИТЕ ...СЪТВОРЕНИЕТО Е ЧУДО И НИЕ ХОРАТА НИКОГА НЕ МОЖЕМ ДА РАЗГАДАЕМ БОЖИЯ АКТ !!!Впрочем и АЙНЩАЙН Е БИЛ ДЪЛБОКО ВЯРВАЩ !!!
79
0
 
2
 
! Отговори
fack off преди 13 години
abe kwi wseleni kwi 5 lw wsi4ko e bowlsheets
78
0
 
1
 
! Отговори
боян преди 13 години
мисля е става дума за тъмна материа, а не за тъмна енергия...
77
0
 
2
 
! Отговори
IND преди 13 години
Да ама все още не знаем въпроса... :)
76
0
 
5
 
! Отговори
преди 13 години
що се хабите?! отговора на ултимативния въпрос за живота, вселената и всичко друго е 42!
75
1
 
8
 
! Отговори
Боби Турбото преди 13 години
Карам си аз у левата лента и некой отзад ми дава къси-дълги! Сешаш ли се?! Гледам аз: Серго Станишев бате на моторетката! И аз! Върни тая трета, вкучи на втора и го настигнах! И му викам: Абе дупе, къде си тръгнал?! А той: на конгрес. Викам му аз: Ей ся щи дам един конгрес! )--О---О--(
74
1
 
6
 
! Отговори
particles преди 13 години
Добре, ако има безкрайност, защо се опитвате да я вкарате в някакви граници - тя си безкрайна и толкова, не влиза във формулите както друга величина и е нормално да няма логика. Според мен в бъдеще ще се проумее нуждата от физика според различните мащаби, дори и сега част от механиката не важи в космоса нито пък в наномащаби (електронна област). От друга страна тази необходимост се вижда и от това че Айнщайн е частично прав след като се оказва че гравитацията е по-силна от светлината.
73
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Когато мравките проумеят живота на слоновете,тогава и хората ще проумеят Вселената.Има неща,които не са ни дадени за разбиране... От нас се иска да продължаваме човешкият род,да отстояваме моралните ценности,да съхраним и живеем в хармония с Природата.
72
2
 
7
 
! Отговори
IND преди 13 години
Абе тия нещо ни будалкат - не може хем нещо да е безкрайно хем да се разширява. Все едно да кажеш че една безкрайна редица от числа се увеличава - безсмислено е!
71
0
 
2
 
! Отговори
Опенхаймер преди 13 години
Освен това някой изглежда никога не сае го отпускали ..... това е важно ! / сексуалното напрежение де /
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мисля, че някой хора тук задължително трябвя да освободят сексуалното си напрежение.
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
68, може да има всякакъв "дълбок смисъл" този израз СПОРЕД теб. Всеки е свободен да интерпретира значението му както си иска. :) Може да има и комичен привкус. Извинявам се, ако вмъквайки, че Айнщайн може да е казал нещо забавно, обиждам твоята личност(явно се кланяш на Бог Айнщайн и ти).
68
1
 
1
 
! Отговори
Casper преди 13 години
43, осъзнаваш ли изобщо колко дълбок смисъл има израза "Ако теорията не отговаря на фактите, променете фактите", че си се охилил.
67
0
 
7
 
! Отговори
Доволен преди 13 години
Хубава статия. Хареса ми.
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти си бая простичък, май
65
0
 
5
 
! Отговори
sa60 преди 13 години
Да, прав си. Мислим, разсъждаваме, съществуваме и се развиваме и виж до къде ни е довело това. На теб ако ти харесва как е еволюирал човекът и в какво се е превърнал, на мен - не. Не знам каква висша форма на живот сме, но знам със сигурност, че човекът е единственото ЖИВОТНО, което убива за удовоствие, което изпитва злоба, завист и други подобни емоции. Мисля, Марк Твен беше казал: "Човекът е единственото животно, което се черви. Или има нужда да го прави." Сега ти помисли върху това.
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Някои от коментарите за тази тема (а и не само за нея) приличат на чалга.
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
.......и във центъра на тази пустош,ще остане Орландо Блум ,моделката на долни *** и малкото им *** като едно ново начало на една зараждаща се нова Вселена.....
62
1
 
3
 
! Отговори
Томов преди 13 години
Мрън, виждам че не разбираш какво означава теория. Теорията е най-висшата инстация в науката. Единственото нещо което е по-добре доказано, това е математическата истина. Предполагам че искаше да кажеш хипотеза. Хипотезата е идея, неподкрепена все още солидно с доказателства.В разговорния език теорията често се използва вместо хипотеза. Но за науката теорията е най-доброто нещо.