Учени: Безкрайно разширявайки се, Вселената ще стане пустош

Този извод е направен с помощта на гигантска "галактическа леща"
20 авг 2010 12:37, Елка Василева
104
Учени: Безкрайно разширявайки се, Вселената ще стане  пустош
Снимка: БГНЕС

С помощта на нов метод астрономи са определили съдбата на Вселената – тя ще се разширява безкрайно и в края на краищата ще се превърне в студена и мъртва пустош с температура, близка до абсолютната нула.

Учените са стигнали до този извод с помощта на гигантска „галактическа леща“ - едно от най-големите известни на човечеството струпвания на галактики в съзвездието Дева, съобщи ВВС.

Международна група учени начело с астрономи от НАСА са успели да проследят как светлината от отдалечените галактики се изкривява от тази „леща“, визуално превръщайки ги в дъги.

Степента на изкривяване зависи от три фактора – отдалечеността на обекта, гравитационната маса на Струпването в Дева и разпространението на тъмната енергия – тайнствената сила, която кара Вселената да се разширява все по-бързо и по-бързо.

Тъмната енергия беше открита едва през 1998 г. и е една от най-големите астрономически загадки: тя представлява три четвърти от нашия свят, но е напълно невидима и самият факт на нейното съществуване е известен само по въздействието й върху Вселената.

За да проследят по някакъв начин разпространението на тъмната енергия в космоса, учените са използвали големия комплекс телескопи на Европейската космическа лаборатория в Чили и орбиталния телескоп „Хабъл“.

Виждайки в буквалния смисъл как светлината огъва Струпването Дева и провеждайки необходимите измервания и изчисления, астрономите са направили извода за безкрайното разширяване на Вселената, пише „Дейли телеграф“.

NEWSru отбелязва, че теорията за безкрайното разширяване на Вселената е само един от моделите за нейната еволюция.

Различни групи учени издигат други хипотези, които често си противоречат една на друга.

Според някои нашият свят е обречен да преживява безкрайно редуване и повтаряне на етапи на разширяване и на свиване. Съгласно тази теория Вселената я чака безкрайно повторение на „Големи взривове“ - подобно на този, от който, както се предполага, се е появило всичко съществуващо днес.

Други учени изразяват мнението, че опитвайки се да разгадаят големите тайни на Вселената, самите астрономи неволно я подтикват към гибел. Например, наблюдавайки въпросната тъмна енергия, човечеството може би е върнало космоса към по-ранен стадий на развитие, смятат тези учени.

„Колкото и неправдоподобно да изглежда, има вероятност откриването на тъмната енергия да е намалило вероятната „продължителност на живота“ на Вселената“, казват учените, издигнали тази хипотези, пред списание „Ню сайънтист“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
12
 
! Отговори
един от троян преди 13 години
След края на вселената....Ще остане и един ***,да изгаси тока и да измъкне кабелите за вторични!
60
0
 
2
 
! Отговори
Томов преди 13 години
...може и да е на двете места едновременно. Това е квантовата физика. Просто така оперира света. Преодолейте го.
59
0
 
4
 
! Отговори
Томов преди 13 години
...също така живеем в тънката атмосфера на една скала въртяща се около звезда. Приспособени сме за нея и нещата които ни изглеждат логични са феномените които се случват в това ограничено местообитание. В 20 и 21 век обаче инструментите ни стават все по-точни и по-мощни. И се оказва че реалноста никак не е интиутивна. Например като вървите напред, се сплесквате и издължавате. гледано от пред сте сини а от зад червени. Това е теориата на Айнщайн. Един електрон може да е тук и там, но може и да е
58
0
 
4
 
! Отговори
Мрън преди 13 години
Това си е просто една от теориите, която не съществува от вчера дори, нито от това изследване на тази група учени. Странно е защо и отделят специално внимание. Има още десетки теории, като дори последните години тези за цикличност на Вселената придобиват все повече поддръжници. Толкова малко неща се знаят и толкова много неизвестни има, че наистина трябва да се наблегне на думата ТЕОРИЯ.
57
3
 
3
 
! Отговори
от 4 преди 13 години
Учил съм други неща. Котката е котенцето на ***. Шрьодингер наричам галено оная ми работа.
56
0
 
7
 
! Отговори
Томов преди 13 години
Интересни коментари. Особено тези на Каспър, подкрепям го напълно. И понеже всички се правите на разбирачи и аз няма да остана по назад. Проблема със това че науката започва да заприлича на езотерика за някои хора и те все по-малко я разбират идва от постояното подобряване на нашите инструменти. Преди години сме разполагали с 5те си сетива и всичко и изглеждало логично. Но ние сме еволюирали да виждаме само в определен спектър и не можем да различаваме прекалено малкото или прекалено голямото.
55
0
 
4
 
! Отговори
Casper преди 13 години
До sa60: Да всички ядем и ***, но това което ни различава от животните е способността ни да мислим и разсъждаваме. Затова сме и по висша форма на живот. А ако ти се мислиш за животно си е твой проблем. Иначе ако действахме по твоята логика сега щеше да ходиш, ядеш и сереш едновременно (надявам се, че не го правиш). Нямаше да имаме развитие. Има една мисъл на Рене Декарт, която гласи - "Cogito ergo sum" или "Мисля, следователно съществувам". Помисли върху това.
54
0
 
5
 
! Отговори
Космонавта преди 13 години
Ние сме прашинка в звездния океан:)
53
0
 
3
 
! Отговори
до № 4 преди 13 години
А ти ако беше учил малко граматика, нямаше да допускаш правописни грешки! Ама к'во да се прави. Не може човек да разбира от всичко, а и не е необходимо. Та, кажи сега к'ва тая котка и кой е Шрьодингер?
52
0
 
3
 
! Отговори
Casper преди 13 години
И съвсем погледнато от моя гледна точка, като не съм си взел още държавния изпит за бакалавър по математика, съответно не съм никакъв учен :) и дори да го взема пак няма да бъда - нека предположим, че има най-голямо чисто и го обозначим с X и имаме уравнението X+1=Y. Тогава какво е числото Y. Логически погледнато то е по-голямо от X нали :). Това, че безкрайността създава парадокси не значи, че не съществува. И пак да се повторя за абсурдността и доказателството, формулирано от Айнщайн.
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Според някои учени, и то сериозни, съществува най-голямо число, това е число, което се предполага, че ако се добави 1 към него резултатът ще е 0. Тази идея кореспондира с идеите за цикличност във Вселената. Самата идея за безкрайност на числата води до редица необяснени до момента парадокси. Например безкрайност + 1 = безкрайност, но безкрайност - 1 може да бъде абсолютно всякакъв резултат. Гледай To Infinity and Beyond на BBC Horizon ;)
50
3
 
4
 
! Отговори
Опенхаймер преди 13 години
Мисля, че е твърде несериозно да затормозяваме малките си мозъчета със сингулярност, тъмна материя и др. абстракции от сферата на квантовата физика. То няма лошо... но някак не ми се вписва за аудиторията на днес бг .. нищо лично !
49
2
 
8
 
! Отговори
sa60 преди 13 години
А ти, какво предлагаш да правим? Всяко живо същество се ражда, яде, ***, умира и става храна за други живи същества, които на свой ред ще го последват и така до края на света (вселената). Дали ще знеам или не какво, колко, кога и защо се отдалечава, свива или разширява е абсолютно ирелеватно. Да разберем тия процеси е толкова извън възможностите ни, че не можеш да си представиш.Тъй че, яж, пий, носи си новите дрешки, пък к'вото има да става ще става.
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тука има много "умници", които си драскат ей така."Това не може да бъде, просто защото... не може да бъде"Комунизма мина с валяк през мозъците на много хорица и те горките още не могат да се оправят, а някои и не искат.Има факти.А то вие си драскайте.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
+ безкрайност
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И аз често се замислям за това,42,играйкат си господата -учени,бъзикат се за свой кеф но за наша сметка.Знае ли някой какви грандиозни неща са открити,но се пазят за избрани...Те да се ползват от тях,а след 50 години пускат малко "гювеч" на мравуняка....
45
1
 
1
 
! Отговори
Casper преди 13 години
Стига бе хора с тоя край. Погрешно е схващането, че всяко нещо си има начало и край. *** пример за хора с образование до 4-ти клас - Кое е най-голямото число?!?! :)
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 4210 сомалийски деца са умрели, докато напишеш този пост.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
37, Айнщайн има и друга мисъл - "Ако теорията не отговаря на фактите, променете фактите". xD
42
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
150 деца в Сомалия са умрели, докато въпросните учени са разкривали "бъдещето на Вселената", пиейки кафе и ядейки кроасани...Не съм против науката, дори напротив(уча техническа специалност), но тази "наука" от статията вече става все по-близо до псевдонауката и езотериката.