Безпилотният Dragon с успешен първи полет

Частната безпилотна капсула направи две обиколки около Земята
Обновена: 9 дек 2010 10:28 | 9 дек 2010 10:28,
12
Безпилотният Dragon с успешен първи полет
Снимка: Chris Thompson/SpaceX

Тестовата безпилотна капсула Dragon на космическата компания  Space Exploration Technologies (SpaceX) успешно приключи автономен полет в сряда и както се очакваше, падна във водите на Тихия океан, съобщава Франс прес, като цитира НАСА.

Според НАСА капсулата е направила две обиколки около Земята и в 19,00 по Гринуич (21,00 българско време) се е спуснала в Тихия океан. Това първо в света частно изстрелване на космически апарат се състоя в сряда в 17,43 ч. българско време. По-рано същия ден пускането беше отложено няколко минути преди старта по неназовани причини.

НАСА разчита в бъдеще да използва капсулата – с нея в Космоса могат да се превозват до седем души за един полет. Космическият кораб е предназначен не само за орбитални полети на хора, но и за доставка на стоки в орбита, например на МКС.

Още по темата
Капсулата Dragon е създадена в рамките на програмата COTS (Commercial Orbital Transportation Services), реализирана от НАСА от 2006 г. за създаване на кораби, способни да летят до МКС след набелязаното за 2011 г. спиране на совалките. Dragon се състои от два модула: команден отсек с коническа форма и цилиндричен приборно-агрегатен отсек.

Енергоснабдяването на кораба, както и в руските „Союз“, се обезпечава от слънчеви батерии и акумулатори. Цялостното оформление на кораба прилича на космическите кораби от серия Apollo и проектираните сега нови кораби Orion.

Особена гордост на инженерите е концепцията за безопасност на кораба. Под капсулата се намира сервизен модул, който в случай на авария на Dragon ще може да спаси екипажа и товара, тъй като е способен бързо да се откачи от базовата станция.

Първото пускане на Falcon 9 се състоя през юни 2010, а преди това през февруари и април компанията SpaceX направи изпитания на двигателите и пълнофункционалната версия на ракетата.

През август 2010 г. SpaceX направи изпитания за приземяване на капсулата Dragon, която беше спусната от височина 14,5 км в района на базата Вандерберг на ВВС на САЩ в Калифорния. В зададеното време капсулата разтвори два помощни парашута, след което сработи и основният парашут и Dragon падна в зададения район на Тихия океан, съобщава РИА Новости.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
5
 
! Отговори
nikola преди 13 години
И защо всяка новина в този сайт се превръща в "американците ли са по добри или руснаците", "трябва ли Турция да влезе в ЕС" и, не на последно място "Бойко и комунистите"?!
8
4
 
5
 
! Отговори
Успех и наслука! преди 13 години
Това е голямо техническо постижение на американците! С него погребват завинаги руската космическа техника. Освен това капсулата е частна,което още веднъж показва превъзхопдството на частната икономика,наука и техника.
7
0
 
1
 
! Отговори
5 преди 13 години
И през ум не ми е минавало такова нещо :)))
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Познай къде са направени първите слънчеви батерии и акумулатори :))) Не, не е в СССР и/или Русия.
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Енергоснабдяването на кораба, както и в руските Союз, се обезпечава от слънчеви батерии и акумулатори.---------------- Ето, капиталистите пак са копирали руското ноу-хау... :)))
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
***! Ако незнанието беше криминално престъпление, то ти щеше да бъдеш сериен изнасилвач на бебета.
3
3
 
1
 
! Отговори
Хм преди 13 години
"Капсулата Dragon е създадена в рамките на програмата COTS mercial Orbital Transportation Services), реализирана от НАСА"Чети преди да обиждаш!!! Само страхливците обиждат анонимно!
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е частен проект, бе ***! НАСА само оказва помощ в следенето на полета.
1
6
 
1
 
! Отговори
Хм преди 13 години
е а честито - ше черпите...капсула направили... срам за огромната машина НАСА, срам за щатите....